Kokcidioza

Kokcidioza je ena izmed najbolj pomembnih nalezljivih parazitarnih bolezni kuncev. Znano je, da je razširjena po vsem svetu, povzročajo pa jo enocelični organizmi (oziroma praživali), ki slišijo na ime »kokcidiji«. Pri kuncih to bolezen povzročajo podvrste (Eimeria), obolevajo pa večinoma mlade živali, ki živijo v neprimernih razmerah. Žalostno dejstvo je, da bolezen pri njih lahko z veliko hitrostjo vodi v pogin. 

Kokcidioza

V nadaljevanju današnjega članka vam bomo predstavili še nekaj temeljnih informacij in zanimivosti o omenjeni bolezni – kokcidioza. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem, saj boste izvedeli veliko novega. 

Preberite tudi:

Zdravljenje Kokcidioze

Obsežnost te neprijetne bolezni kokcidioze je v večji meri odvisna le od vrste kokcidijev, ki prizadenejo organizem. Poleg tega na obsežnost vplivajo še imunski sistem živali, starost in (okoliški) stresni dejavniki. Pri kuncih sta poznani dve obliki te bolezni, to sta jetrna in črevesna oblika. Diagnostika te bolezni je precej težavna. Običajno se veterinarji poslužujejo koproloških preiskav, uporabijo pa tudi metodo flotacije (ali direkten razmaz blata). Prognoza je dobra, če se prisotnost bolezni ugotovi zgodaj in je takoj mogoče začeti z zdravljenjem. Slednje običajno traja od 3 do 4 tedne. Veterinar predpiše kokcidiostatike in antibiotike zaradi nevarnosti sekundarno pojavljajočih se okužb. Zdravila je mogoče aplicirati v vodo ali pa vmešati v krmno za kunce. Pri oslabljenih živalih se priporoča tudi tekočinska terapija s hospitalno oskrbo, v primeru neješčnosti pa je kunce potrebno dodatno hraniti. Bistvena je skrb za dobro higieno okuženih iztrebkov kuncev. Slednje je potrebno dnevno odstranjevati, da se prepreči možnost ponovnih okužb. 

Za preprečevanje pojava te bolezni je najboljša ustrezna preventiva (redna menjava vode, kunci naj imajo ves čas na voljo seno in pelete). Za več informacij o tej bolezni pa kliknite na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku se boste znašli na spletni strani veterinarske ambulante Zamba, ki se nahaja v Celju. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *