Suho vino

Suho vino ohranja vodilno vlogo na svetovnem trgu glede prodaje.

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več podatkov o tematiki – suho vino. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Iz zgodovine je znano, da se ljudje niso kaj dosti posegali v proces fermentacije grozdnega soka, zato je bil v večini primerov rezultat ravno suho vino z nizko vsebnostjo sladkorja. Sladki alkohol je nastal le iz zredil jagod ali sort z visoko vsebnostjo glukoze. Dan danes pa moderna tehnologija omogoča ustvarjanje pijač z različno vsebnostjo sladkorja. Kljub temu pa lahko poudarimo, da naravno suho vino, ki je pridelano brez dodatkov, ohranja vodilno vlogo na svetovnem prodajnem trgu.

Suho vino

Kaj je suho vino?

Vinarski poznavalci so mnenja, da pomanjkanje sladkosti v vinu omogoča maksimiranje cveta pijače, saj lahko občutite naravno kislost, trdoživost in plemenite note okusa. To pa je tudi prvi razlog, zakaj je suho vino tako zelo cenjeno. Poleg tega pa za to obstaja še en razlog. Ta je povezan z tehnologijo pridelave. Slednja namreč ne omogoča, da bi lahko pridelovalci zakrili katero pomanjkljivost pri končnem izdelku. Za bese sorte suhega vina je tako značilen kisel pookus, za rdeče sorte pa adstrig. Naj še omenimo, da tanini vstopajo v pijačo iz grozdnih kožic, semen ter iz hrastovih sodov. Ali ste vedeli, da se suha rdeča vina lahko dolgo starajo? Razlog za to pa se skriva v tem, da so prisotni tanini.

Marjan Simčič Suho vino

Z vidika mednarodne klasifikacije se naravna namizna vina imenujejo suha. V njih je sladkor v celoti fermentiran – »suh«. V končnem vinu pa ne presega 0,3 % oziroma 4 g/l. Običajno takšne pijače vsebujejo od 8, 5 do 15 vol. alkohola. Naj poudarimo, da na okus vpliva predvsem kislost pijače. Višja kot je vsebnost alkohola, večja je tudi subjektivna sladkoba in višja kot je kislost, nižja je sladkost. Ali ste vedeli, da je suha rdeča vina najbolj priporočljivo postreči ohlajenega na temperaturo od 16 do 18 stopinj Celzija. Ravno takšna temperatura je namreč kot nalašč narejena za to, da se lahko cvetlica v celoti razkrije. Velikokrat boste videli, da suha vina postrežejo v »bordojskih kozarcih« s široko posodo oziroma obliko in ozkim obodom. Rdeče vino je potrebno vliti v kozarec do polovice, med tem ko je za belo značilno, da se ga vlije v kozarec do 2/3.

Ne spreglejte podobnih vsebin:

Uporaba in sladkorne stopnje suhega vina

Za rdeče sorte vina je značilno, da se odlično podajo k narezkom s siri. Čim bolj je vino suho, tem bolj mora biti zrel in sladek sir. To pa je popolna kombinacij! Tudi k mesu se to vino poda odlično. Najboljše ga je postreči h kuhani svinjini, slanini. Šunki in k prekajenim klobasam. Odlične in nenadomestljive so tudi kombinacije rdečega suhega vina in morskih sadežev – ribe (losos, postrvi), ostrige in rakci.

Ali ste vedeli, da lahko sladkorno stopnjo vina preberete tudi z etikete, ki je na steklenici vina? Sladkost vina lahko kar precej hitro opazite torej na etiketi, ki se nahaja na steklenici za vino. Iz nje lahko preberete naslednje podatke:

  1. Osebno izkaznico vina, kar pa pomeni tudi tip vina (mirno vino, biser, peneče, likersko ali posebno vino)
  2. Sladkorno stopnjo vina (suho-od 0 do 4 g/l, polsuho- od 9 do 18 g/l, polsladko- od 18 g/l do 45 g/l, sladko- od 45 g/l navzgor).
  3. Alkohol (stopnja lahko sega od 10 do 16 % in več)
  4. Obvezno mora biti označena tudi vsebnost žveplovega sulfida.
stopnje suhega vina

Tako, pa smo prišli do konca tokratnega članka. V kolikor smo vas navdušili nad tem, da bi poskusili suho vino, vam predlagamo, da se odločite za nakup vina kar preko spletne vinoteke eVino. Tam imajo za vas pripravljeno kar precej široko ponudbo različnih znamk in vrst vin.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *