Rdeče vino

Rdeče vino je krepčilna in (v ravno pravšnji meri) zdravilna pijača. Gre za eno izmed najhitreje tekočih in omamnih pijač v zahodnem svetu. Zdravo pitje vina se meri v njegovi količini. Ta zdravilna količina pa je tako majhna, da jo nevede lahko presežete. To se pogosto dogaja tistim, ki jim je določeno vino izredno okusno in ga kar ne morejo nehati piti. Ali ste vedeli, da redno uživanje vina ne škoduje zdravju, če ga seveda pijete v omejenih količinskih okvirjih in ob jedeh?  Študije, ki so jih izvajali več let, so namreč pokazale, da prehrana z visokim deležem maščob povzroča oksidacijski stres. Če pa ob tem pijete rdeče vino, pa se oksidacijski stres zelo dobro popravi oziroma zmanjša. Torej, če si radi privoščite mastne jedi, vam svetujemo, da ob tem spijete tudi kozarček rujnega. Vendar naj ta količina ne bo prevelika!

Ste se že kdaj vprašali, katero vino je bolj priporočljivo piti za zdravje, rdeče ali belo vino? Rdeče vino je sicer bolj priljubljeno, kar se tiče človeškega zdravja, vendar je tudi belo vino zdravilno. Poleg tega je znano, da bolj kot je vino rdeče-vijolične barve, bolj zdravo je. Vendar to ne pomeni, da ga morate popiti pol litra, nikakor! To pomeni, da ga lahko popijete od deci pa do deci in pol pri enem obroku.

vino

Na tem mestu lahko kot zanimivost povemo, da so pred nekaj leti ovrgli teorijo o tem, da je rdeče vino bolj zdravilno od belega. Po nekaterih raziskavah so namreč ugotovili, da ima belo vino enak antioksidacijski učinek in vsebuje zelo podobne količine koristnih snovi in vitaminov za zdravje. Navedli so tudi, da so bila včasih bela vina bolj žveplana kot rdeča. Žveplo pa je kot konzervans škodljivo za človeško zdravje. Takšno dodajanje žvepla belemu vinu je v današnjih časih že zelo redko.

Po številnih raziskavah, ki so jih naredili na različnih koncih sveta, so rezultati pokazali, da ima vino zdravilni učinek, ki se kaže kot:

-zdravo srce in čistejše ožilje,

-pomaga pri povečanju odpornosti,

-razstruplja človeško telo, 

-pripomore k boljši prebavi,

-preprečuje oziroma pomaga pri slabokrvnosti in

-razmaščuje kri. 

Ali veste, kaj daje vinu barvo? Rdeče vino pridelujejo vinarji iz rdečih sort grozdja. Nosilke barve pa so seveda jagode oziroma njihova ovojnica-kožica. Od tehnološkega postopka je odvisno, koliko barve bodo izločile. Ta postopek poteka različno dolgo, in sicer od dva pa do petnajst dni pri temperaturi od 24 do 32 stopinj. Število dni in temperatura vplivajo na količino izločenih snovi in posledično še na barvo ter nekatere druge lastnosti omenjene pijače. Grozdje mora biti dovolj zrelo, da je pripravljeno na ta postopek, ki se imenuje maceracija. 

Sedaj pa smo vas najverjetneje že precej navdušili nad vinom in zato vam na tem mestu želimo sporočiti še nekaj informacij o nakupu kvalitetnega vina. Slednjega lahko kupite pri vinogradnikih ali pa ga naročite kar od doma, in sicer v spletni vinoteki Evino. Na enem mestu so za vas pripravili veliko kvalitetnih vin, ki jih preprosto morate poskusiti!

Rdeče vino Ščurek, Stara brajda 2017

Na tem mestu vam predstavljamo rdeče vino Stara brajda 2017, Ščurek. Slednje je pridelano iz rdečih sort grozdja, ki so jih natrgali na najboljših legah starih vinogradov. Nato je vino dozorevalo 24 mesecev v novih (rabljenih) sodih, ki so narejeni iz hrasta.

Rdeče vino Ščurek

Omenjeno vino je prepoznavno z rubinasto rdečo barvo, ki jo dopolnjujejo rahli granatni odtenki. Njegov vonj spominja na sveže sadje, začimbe in podrastje. V vaših ustih bo vino delovalo rahlo tanično, vendar bo polno okusa z dolgim pookusom. Najbolj priporočljivo ga je servirati k jedem, ki so narejene iz rdečega mesa (na primer: goveji biftek).

Vsebuje 13,50 % alkohola, zato po zaužitju nikakor ne sedite za volan!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *