Vino

Vino je alkoholna pijača, ki je svetovno poznana in priljubljena. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili nekaj osnovnih informacij o tej tekočini. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

vino

Beseda izhaja iz latinskega izraza »vinum«

Vino že stoletja nastaja kot rezultat alkoholnega vrenja grozdnega soka oziroma tako imenovanega mošta. Beseda izhaja iz latinskega izraza »vinum«, ki pa se nanaša na trto. Proces alkoholnega vrenja poteka v prisotnosti mikroorganizmov (gliv kvasovk) in rad steče v vsakršni sladki tekočini.

Vino - vinum

Sladkor se pri tem procesu počasi pretvarja v alkohol. Naj omenimo, da je od več sto različnih sort trte le nekaj deset primernih za vzgojo grozdja za vino. Kot zanimivost naj dodamo, da te sorte botaniki imenujejo »Vinis vinifera«. Znano je tudi, da ima vsaka posamezna sorta svoje edinstveno in uradno ime, včasih pa še lokalne in nacionalne različice.

Kako “delimo” vino?

Poznamo naslednjo osnovno delitev vin, in sicer:

  • sortna, ki so pridelana iz posameznih sort določene trte in še 
  • zvrsti, ki pa so mešanice različnih sortnih vin. 

Omenjena tekočina je posebej priljubljena in zanimiva zaradi številnih razlogov. Gre za pomembno pijačo, ki spremlja in tudi bogati številne evropske ter mediteranske kuhinje. Bolj kot kateri koli drug pridelek namreč odseva raznolikost dežele, lokalne kulture ter podnebje in pogoje, pri katerih raste in zori grozdje. Ta pijača se v številnih kulturah uporablja tudi v verskih obredih.

Kako "delimo" vino?

Trgovanje in prodaja vina preko spleta

Trgovanje z njim je mnoga področja zgodovinsko precej močno zaznamovalo. Premnogim pripadnikom revnejših slojev prebivalstva v deželah posajenih s trto je izkupiček od vina pomenil najbolj glavni vir prihodka, trgovina z vinom pa je bila osnova gospodarstva tudi marsikaterega samostana.

evino

Nazadnje naj le še omenimo, da se ta pijača po kakovosti deli na: namizno, kakovostno in vrhunsko. Za še več informacij pa kliknite na zgornji odebeljeni napis in preglejte ponudbo, ki so jo za vas pripravili v spletni vinoteki eVino.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *