Rose vino

Rose vino pridelujejo iz rdečega grozdja, kar pomeni, da niso mešana iz rdečega vina in belega vina! Za rose vino torej uporabljajo rdeče grozdje, vendar pa ga pustijo na kožicah le nekaj ur, da se prenese nekoliko manj rdeče barve. Barva rose vina je najbolj odvisna od časa trajanja maceracije. Te barve se gibljejo od nežno lososove, preko čebulne do rožnate.

Provansalska rose vina so izredno svetla in nežna, slovenska tradicija pa zapoveduje precej temnejša rose vina. Slednja so včasih že skorajda zelo močne rdeče barve. Pri omenjenih vinih traja maceracija le nekaj ur, vendar pa nikoli več kot 24 ur. Za pridobivanje rdečega vina pa traja ta proces – maceracija dalj časa, tudi nekaj dni ali pa celo nekaj tednov. Določena vrsta, ki se uporablja za pridelavo nekega rose vina, ni tako zelo pomembna in je ravno zaradi tega le redko navedena na etiketi. Za rose se namreč uporabljajo skorajda vse sorte rdečega grozdja.

Rose vino

Torej lahko povzamemo, da se rose vino prideluje iz rdečega grozdja z uporabo res kratke maceracije. Kot zanimivost pa lahko na tem mestu še dopišemo, da se oranžna vina pridelujejo iz belega grozdja z uporabo dolge maceracije.

Pridelava

Tako imenovani »Roseji«, ki v zadnjih letih ponovno vstopajo v trend, lahko nastanejo na tri različne načine. V Evropi sta kot uradna procesa pridelave rosejev priznana postopek preproste maceracije in tako imenovani postopek »puščanja krvi« ali »krvavenja«. Pri prvem načinu vinar rdeče grozdje najprej da v stiskalnice, nato vino pusti, da počiva na grozdnih kožicah. Pri drugem pa po le nekajurni maceraciji, ko vino počiva na grozdnih kožicah, vinar iz posode odtoči okoli 15 % mošta, preostali del pa običajno steče po običajnem postopku za pridelavo rdečih vin. Iz odtočenega dela nato z izbranim postopkom (najbolj pogosti postopek je tako imenovani – samotok) dokočno izdelajo vino, ki se imenuje rose. Pri tretjem načinu pa gre za preprostejšo mešanje belih in rdečih vin. Ta postopek v Evropi ni priznan, ampak je razširjen predvsem v ZDA. Ravno zaradi tega, ker v Evropi ta postopek ni tako razširjen, pa med evropskimi proizvajalci takega načina pridelave na boste našli.

Pridelava

Okus in uporaba

Pri tem vinu je cvetiva sadnja in srednje poudarjena. Spominja predvsem na zrele jagode oziroma na zrele rdečkaste sadeže. V ustih vino deluje precej suho, a ne popolnoma. Arome so zelo podobne kot na cvetici, nekoliko grenkasto in srednje dolgo. Slog je nekoliko bolj polnejši in zrelejši. Vino zaradi bogatega telesa, sadnosti in dotika mlade lune v ustih deluje zelo prijetno oziroma harmonično. Lahko bi rekli, da je opojno kot mladost. V daljšem pookusu je prisotna fina svežina. Okus je nepozaben, kot je nepozabna tudi prva ljubezen. Očarani pa ne boste le nad njegovim okusom, ampak tudi nad njegovim vonjem. Rose ima čist vonj kot jutranja rosa. Njegov vonj je tudi nekoliko slajši. Najprej vas bodo presenetile sadne arome malin, češenj in gozdnih jagod. V ozadju pa boste lahko zaznali tudi nianse rumenega sadja!

Priporočamo vam, da to vino servirate ohlajeno na temperaturo od 9 do 10 °C.

Okus in uporaba

V kolikor smo vas navdušili nad omenjenim vinom, vam svetujemo, da ga čim prej naročite ali kupite v določeni vinoteki. Ena izmed zelo znanih vinotek je tako imenovana spletna vinoteka eVino. Pri njih imajo skozi celo leto pripravljeno široko ponudbo najrazličnejših vin. Med njimi boste našli tako sladka, polsladka, suha in polsuha vina. Večinoma so vina ustekleničena v steklenici (0,75 litra), prodajajo pa seveda vina različnih slovenskih in tujih vinarjev. Ne čakajte več in še danes pokukajte v spletno vinoteko eVino. Zagotovo boste v njihovi ponudbi našli vino, ki bo kot nalašč narejeno za vaš stil oziroma okus. Poskusite ga čim prej, ne bo vam žal!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *