Celje: Mesto Zgodovine in Kulture

Celje: Mesto Zgodovine in Kulture

V središču Slovenije leži mesto Celje, ki s svojo bogato zgodovino, kulturnimi znamenitostmi in posebnostmi, slikovito naravo in pestro kulinariko privablja mnogo obiskovalcev. Ta skriti dragulj ponuja popolno kombinacijo očarljivega podeželskega vzdušja in mestnega utripa. V tem članku vam bomo ponudili vse informacije, ki jih morate vedeti o tem mestu.

Zgodovina in Razvoj Mesta Celje

Celje je eno najstarejših mest v Sloveniji, saj sega vse do prazgodovinskih časov. Prvi znani naseljenci so bili Kelti, ki so se naselili na tem območju okoli 3. stoletja pr. n. št. Nato je mesto prešlo v roke Rimljanov, ki so ga imenovali Celeia. Celje je dobilo status mesta v srednjem veku, ko je postalo pomembno trgovsko središče in sedež knežjega rodu.

V srednjem veku je bilo Celje znano po močnem in pomembnem srednjeveškem gradu, ki je bil dom knežje družine Celjskih. Ti so imeli velik vpliv na območje Srednje Evrope in tako igrali pomembno vlogo v političnih dogodkih tistega časa. Danes je mogoče obiskati Celjski grad, ki je bil obnovljen in omogoča pogled v zgodovino mesta.

Skozi stoletja je mesto doživljalo različne in gospodarske preobrazbe. Sodobno Celje je postalo pomembno industrijsko središče, ki je prispevalo k razvoju Slovenije kot celote.

Celje-Celjski grad

Kulturne Znamenitosti in Posebne Znamenitosti

Celje je bogato z različnimi kulturnimi znamenitostmi, ki privabljajo obiskovalce iz različnih delov sveta. Med najbolj priljubljenimi znamenitostmi so:

 • Celjski Grad: Kot že omenjeno, je Celjski grad ena izmed glavnih atrakcij mesta. S svojo zgodovino in slikovitim razgledom na mesto ter okoliške hribe ponuja nepozabno doživetje.
 • Celjski Knežji Dvorec: Ta baročni dvorec je bil nekoč sedež knežje družine Celjskih. Danes je preurejen v muzej, ki prikazuje življenje in dediščino Celjskih.
 • Pokrajinski muzej Celje: Ta muzej ponuja vpogled v arheološko, zgodovinsko in kulturno dediščino Celja in njegove okolice.
 • Celjska Katedrala Sv. Danijela: Cerkev s svojo edinstveno arhitekturo in umetniškimi zakladi predstavlja pomemben verski in kulturni center mesta.
 • Fontana Voda-Zrak: Posebnost Celja je tudi interaktivna fontana Voda-Zrak, ki obiskovalcem ponuja prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh.

Podnebje in Naravne Lepote Celja

Celje se nahaja v zmernem podnebnem pasu, kar pomeni, da ima mestno podnebje srednjeevropskega tipa. Poletja so običajna topla, medtem ko so zime hladne z občasnimi snežnimi padavinami. Mesto je tako primerno, da ga obiščete v katerem koli letnem času.

Območje okoli Celja je blagoslovljeno z naravnimi lepotami. Reka Savinja, ki teče skozi mesto, ponuja priložnosti za sprehode ob obrežju in ribolov. Okoliške hribe in jezera, kot so Šmartinsko jezero, Golte in Velika Planina, so idealni za pohodništvo, kolesarjenje in smučanje v zimskem času.

Kulinarika in Gostinska Ponudba

Celje ponuja široko paleto gastronomskih užitkov. Slovenska kuhinja je znana po okusnih domačih jedeh in lokalnih sestavinah. V mestu boste našli različne restavracije, gostilne in kavarne, kjer se lahko posladkate s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, kot so ričet (ječmenova juha z zelenjavo), kranjska klobasa, potica (tradicionalna slovenska sladica) in še mnogo več.

Gostinska ponudba v Celju je raznolika, saj mesto ponuja možnosti tako za fine obroke v elegantnih restavracijah kot tudi za sproščeno vzdušje v prijetnih kavarnah. Obiskovalci se lahko prepustijo domačim specialitetam ali pa poskusijo mednarodne kulinarične dobrote.

celjski grad blizu

Kulturni Dogodki in Festivali

Celje je tudi prizorišče številnih kulturnih dogodkov in festivalov, ki bogatijo življenje prebivalcev in privabljajo turiste iz drugih delov Slovenije in tujine. Med najbolj znanimi kulturnimi dogodki so:

 • Festival Celjski Grad: Ta festival poteka poleti in prinaša vrsto umetniških predstav, koncertov in predavanj v čarobnem okolju Celjskega gradu.
 • Celjski Praznik Piva: Ljubitelji piva ne smejo zamuditi tega festivala, kjer se predstavi bogata izbira lokalnih in mednarodnih pivskih znamk.
 • Dnevi Narodnih Noš in Običajev: Festival, ki praznuje slovensko tradicijo in običaje, predstavlja bogato dediščino ljudske kulture.
 • Mednarodni Grafični Likovni Dogodek-Ex Tempore: Dogodek, ki združuje umetnike iz različnih držav, ki na prostem ustvarjajo svoje likovne umetnine.

Turistične Destinacije v Okolici

Celje je odlično izhodišče za raziskovanje tudi drugih turističnih destinacij v Sloveniji. Nekatere najbolj priljubljene destinacije v okolici: vključujejo

 • Rimske Terme: Priljubljen termalni kompleks, kjer obiskovalci lahko uživajo v zdravilnih vrelcih in wellness storitvah.
 • Logarska dolina: Eden najlepših alpskih dolin v Sloveniji, ki nudi nepozabno naravno doživetje s slikovitimi planinami in slapovi.
 • Pohorje: Priljubljeno smučišče pozimi in odlična izbira za pohodništvo in kolesarjenje poleti.

Etnična Sestava Prebivalstva

Celje je majhno mesto z raznoliko etnično sestavo prebivalstva. Slovenščina je uradni jezik, večina prebivalcev pa je slovenskega porekla. V mestu pa lahko najdemo tudi manjše skupnosti drugih narodnosti, kar dodaja kulturno raznolikost.

ulica v Celju

Zaposlovanje v Celju

Celje je, kot eno izmed večjih slovenskih mest, pomembno tudi kot gospodarski center v katerem se nahajajo vse raznolike zaposlitvene priložnosti v različnih panogah, od industrije do storitvenih dejavnosti. Pri iskanju zaposlitve v Celju vam lahko pomaga tudi kadrovska agencija Workforce. S svojimi strokovnimi kadrovskimi svetovalci vam lahko nudijo podporo pri iskanju zaposlitve, ki ustreza vašim veščinam in interesom. Kadrovska agencija poveže kandidate s podjetji, ki iščejo specifične profile zaposlenih, hkrati pa lahko pomaga podjetjem najti ustrezne talente za svoje potrebe. Sodelovanje s kadrovsko agencijo lahko olajša postopek iskanja zaposlitve, še posebej, če se selite v novo državo ali želite razširiti svojo kariero v drugem okolju. Kadrovska agencija Workforce vam lahko pomaga pri iskanju nove zaposlitve in vas vodi skozi celoten proces zaposlovanja. Na strani prosta delovna mesta Celje si lahko ogledate prosta delovna mesta.

Zaposlovanje Študentov v Celju

Mesto Celje privablja tudi študente iz različnih delov Slovenije in tujine, saj je tukaj sedež ene izmed univerz. Mnogi študenti si želijo med študijem pridobiti delovne izkušnje in si finančno pomagati s študentskim delom. Študentski servis Mjob igra ključno vlogo pri povezovanju študentov z delodajalci. Študentski servis Mjob omogoča študentom, da najdejo različna dela, ki so prilagojena njihovemu urniku in veščinam. Nekateri študentje iščejo kratkoročne projekte in občasno delo, spet drugi si prizadevajo za daljše sodelovanje z delodajalci. Mjob ponuja priložnosti v različnih sektorjih, kot so pomoč v gostinstvu, administracija, trženje, informacijska tehnologija in več. Ne pozabite, da je študentsko delo odlična priložnost za pridobivanje dragocenih izkušenj in razvoj veščin v praksi in za širjenje socialne mreže. Med študentskim delom si lahko študentje pridobijo nove kontakte, ki jim lahko pomagajo pri prihodnjem iskanju zaposlitve po končanem študiju. Na strani študentska dela Celje si lahko ogledate prosta delovna mesta.

Zaključek

Celje je mesto z bogato zgodovino, ki ohranja živost s svojimi kulturnimi znamenitostmi in dogodki. Prav tako ponuja številne možnosti za raziskovanje okoliških naravnih lepot ter uživanje v raznoliki kulinariki. Ne glede na to, ali ste ljubitelj kulture, avanturist, gurman ali študent, vas bo Celje zagotovo navdušilo in pustilo nepozaben vtis.