Sladko vino

Sladko vino je tisto vino, v katerem koncentracija reducirajočih sladkorjev presega 45 gramov na liter. Gre za to, da je za pridelavo sladkih vin zelo pomembna visoka koncentracija sladkorja v grozdju. To pa je mogoče doseči tako, da se grozdje koncentrira na trti, in sicer s pomočjo dehidracije vode ali pa s pomočjo plemenitne plesni (tako imenovane – botritis). Obstaja pa še en način, in sicer ta, da se grozdje potrga in posuši v zabojčkih na slami.

Sladko vino

Ali ste vedeli, da lahko pridelajo tudi predikate kot so ledeno vino, suhi jagodni izbor in še nekatere druge, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Kako se pridela?

Najverjetneje se sprašujete, ali je mogoče pridelati čedeno vino v Istri? Naj vam pojasnimo, da je ta pojav v slovenski Istri zelo redek oziroma celo skorajda nemogoč. Za pridelavo ledenega vina so namreč potrebne zelo nizke temperature. To pomeni, da morajo biti tri zaporedne dni in noči temperature vsaj sedem stopinj Celzija pod Lediščem.

To, koliko sladkorja ostane v litru vina, je odvisno predvsem od fermentacije. Pri suhih vinih poteka fermentacija do konca, pri vinih z ostankom sladkorja pa alkoholno vrenje ustavijo. Pri tem se ohrani več sladkorja v vinu! Ali ste vedeli, da je v enem kozarcu suhega vina za kar dve čajni žlički sladkorja? Potem pa se najverjetneje sprašujete tudi to, koliko sladkorja pa je v sladkem vinu… Naj vam takoj pojasnimo, da je v enem kozarcu takega vina za 12 čajnih žličk sladkorja ali pa še več. To pa je že kar precej velika količina, kajne?

Kako se pridela?

Katere vrste poznamo?

Sladko vino je vino, ki ima prav posebno kakovost. Nekateri jih imenujejo tudi predikatna vina. Ta sladka vina so posebni letniki, ki imajo posebne pogoje zorenja in predelave. Vse to je odvisno od sorte grozdja, saj vsaka sorta ni primerna za ta naziv. Sladko vino se deli na pet osnovnih vrst, in sicer: Izbor, Jagodni izbor, Suhi jagodni izbor, Pozna trgatev in že zgoraj omenjeno Ledeno vino. Oznako Izbor nosijo tista sladka vina, ki so proizvedena iz grozdja,  ki je prezrelo.

vrste sladkega vina

Vse nezrele ali kakor koli poškodovane jagode morajo pred stiskanjem obvezno skrbno odstraniti. Jagodni izbor pa je ta, kjer so jagode trte tako zrele, da so že zgubane rozine. Poleg tega pa jih inficirajo tudi s plemenito plesnijo. Naj omenimo še suhi jagodni izbor. Ta naziv pa dobijo tista vina, ki so proizvedena iz suhih jagod grozdja. Okužena so s plemenito plesnijo in vsebujejo precej veliko kisline. Poleg tega je tu še pozna trgatev, ki predstavlja nekatera specifična vina. Slednja proizvajajo iz grozdja, ki so ga obrali najmanj 10 dni po tem, ko je grozdje doseglo polno zrelost. In nazadnje je tukaj še ledeno vino. Ta oznaka pa pomeni, da je vino proizvedeno iz grozdja, ki je zmrznilo na trti in ostalo zmrznjeno nekaj dni ter so ga tudi predelali v tej obliki!

Preberite tudi:

Kako do njega?

Sladko vino je res nekaj posebnega, zato vam predlagamo, da si ga tudi sami privoščite nekajkrat na mesec! V kolikor smo vas navdušili nad tem sladkim vinom, vam predlagamo, da si naročite steklenico »sladkega« tudi zase. V spletni vinoteki eVino imajo skozi celo leto za vas pripravljen pester izbor različnih vin, kjer se bo zagotovo našlo kaj tudi za vaš okus. Med najbolj priljubljenimi sladkimi vini je Rumeni Muškat. Gre za vino zelenkasto-rumene barve, z značilnim aromatičnim vonjem po muškatu in plemenitim svežim okusom z zaznavno kislino. Slednja pa nikakor ne izstopa, ampak daje ravno pravšnjo dodatno aromo. Za steklenico (0, 75 litra) boste v omenjeni spletni trgovini za to vino odšteli le 8,50 evrov.

Kako do njega?

Privoščite sebi in svojim dragim le najbolj okusno sladko vino, ki vas bo očaralo s svojim vonjem! Odlično se bo podal k sladici po kosilu!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *