Laško IPA

Laško IPA je pivo izjemnega okusa in prava izbira za tiste, ki si želijo nekaj več. IPA je okrajšava ki stoji za izrazom India Pale Ale. Pri pripravi piva Laško IPA sta uporabljeni dve novi posebni sorti hmelja Styrian Wolf in Styrian Colibri, ki pivu data prav poseben okus. V pivu pa so pričarane tudi arome grenivke, limone, limete in bezga. 

IPA Pivo (Pale Ale) - Vznemerljive arome in okus - Rundasekunda

Posebno pivo Laško IPA je sestavljeno iz petih glavnih sestavin. Te so voda, ječmenov slad, ječmen, hmelj in pivske kvasovke. Vsebnost alkohola znaša 5,2% na 0,5l. Poglejmo si kakšne so hranilne vrednosti piva Laško IPA na 100ml. Energijska vrednost znaša 187 kJ / 45 kcal, maščobe < 0,01g od tega nasičene maščobe < 0,01g, ogljikovi hidrati znašajo 3,5g od tega sladkorji < 0,01 g, vrednost beljakovin znaša 0,5g in nenazadnje sol < 0,03g. Pivo vsebuje alkohol in ni primerno za otroke mlajše od 18. leta starosti. Pivo se servira ohlajeno na 8 – 10 stopinj Celzija. 

Pivo ima izrazito zlato barvo, pri serviranju pa se na vrhu kozarca usede lepa puhasta pena. V okusu se kaže izrazit IPA karakter, kateremu so dodane arome grenivke, limone, limete in bezga. Vse to pa pričara pivu Laško India Pale Ale edinstven okus. Pivo je narejeno za širšo množico, saj jo z užitkom pijejo tudi tisti, ki imajo radi malenkost slajši priokus, ki ga prinaša aroma bezga in nekaterih citrusov. 

Laško IPA

Zakaj je Laško IPA tako posebno?

Laško IPA se od ostalih lager piv znamke Laško, razlikuje po sestavi. Tovrstno pivo spada v sorto piva Pale Ale, kar pomeni, da se pri proizvajanju piva uporablja kvasovka ale. Pivo Laško India Pale Ale pa je edinstveno tudi zato, ker je izdelano iz posebnih vrst hmelja, ki dajejo pivu unikaten okus. Vse vrste hmelja, uporabljene pri varjenju piva Laško IPA, so slovenske avtohtone sorte in jih ne vsebuje nobeno drugo pivo na svetu.

Pivo pa je edinstveno še iz enega razloga. Navadno imajo vsa piva vrste India Pale Ale izjemno grenak priokus, pri proizvajanju piva Laško India Pale Ale pa so se odločili ubrati nekoliko drugačno pot. Želeli so ustvariti zvarek, ki bo prilagojen širšemu krogu ljubiteljev piva. Tako so ustvarili pivo, ki ga predstavlja uravnotežena grenčica in čudovit priokus grenivke, limone, limete in bezga. Vse to pričara pivu Laško IPA edinstven in čaroben okus, nad katerim je navdušen velik krog ljubiteljev piva. 

Kam segajo začetki

Pivo Laško IPA proizvaja Pivovarna Laško Union d.o.o. Podjetje si kot največji proizvajalec piva v Sloveniji vedno znova prizadeva slediti trendom v svetu piva. Tako je nastalo tudi pivo Laško IPA. Podobno pivo je podjetje proizvajalo že v začetku prejšnjega stoletja, danes pa ga lahko zasledimo pod imenom Laško IPA

Laško IPA - kam segajo začetki

Podjetje verjame, da se dobre stvari začnejo v dobri družbi. Trenutke v dobri družbi želijo spremeniti v nepozabne spomine, pri čemer je lahko dober spomin prav kozarec dragocenega piva Pivovarne Laško Union. Podjetje je danes največji proizvajalec pijač na slovenskem tržišču, ki zaposluje več kot 600 ljudi. Ustanovljeno je bilo leta 1825, s svojo 200-letno tradicijo pa si prizadeva vedno ustvarjati le najboljše. 

Podjetje prisega na tradicijo. S tem razlogom je večina njihovih piv sestavljena iz samo štirih glavnih sestavin, te so ječmenov slad, hmelj, voda in kvas. Ob združitvi teh štirih pivskih sestavin in skrbni pripravi pa nastane čarovnija, ki ji danes rečemo pivo. Med drugimi podjetje proizvaja znamke piva Laško, Union, Heineken in Jabolčni tat

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *