Jabolčni TAT

Jabolčni TAT je jabolčno vino, ki je znano tudi pod angleškim izrazom cider. Nekateri ga imenujejo tudi jabolčnik ali pa kar jabolčno vino. Zanimivo izbran osvežujoč okus je rezultat posebnega tehnološkega postopka.

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo še malce bolj podrobno predstavili jabolčni TAT. Vabimo vas, da nadaljujete z branjem, saj smo za vas pripravili kar nekaj zanimivih informacij o tej tematiki.

Pa naj vam predstavimo nekaj osnovnih informacij o tem edinstvenem vinu.

Jabolčni TAT vsebuje malo alkohola, in sicer 4,5%. Nastajati začne že v sadovnjaku, kjer rastejo različne sorte slastnih jabolk. Jabolka je potrebno obrati ob ravno pravem času, da so ravno prav zrela in sladka. Nato poteka umivanje in mletje tega sadeža. Sledi prešanje zmletih jabolk in tako nastane naravni in sveži sok. Potem pa sledi najbolj važen proces, ki mu pravimo fermentacija. Jabolčnemu soku, ki ga pasterizirajo in shranijo v rezervoarje, dodajo še kvasovke in te pripomorejo k temu, da se v času fermentacije naravni sokovi pretvorijo v rahel alkohol. Po končanem procesu je nujno potrebno odstranjevanje kvasa in jabolčno vino je že skoraj končano. Le še približno en mesec mora zoreti in pripravljen bo za polnjenje.

Kot smo omenili že zgoraj, je to jabolčno vino poznano tudi pod izrazom cider. Na tem mestu naj vas spomnimo, da cider ni klasično vino. V resnici je cider dosti drugačen od klasičnega vina. Pripravljen je namreč iz ravno prav zrelih jabolk, vsebuje skoraj polovico manj alkohola in ima dodane mehurčke, torej je gaziran. Poleg tega je velika razlika vidna tudi v serviranju vina. Klasično vino največkrat postrežemo pri sobni temperaturi, medtem ko mora biti jabolčno vino zelo ohlajeno ali pa mu dodamo led. Najverjetneje ste sedaj pomislili, kako bi se vam prilegel v vročih poletnih dneh na plaži ali nekje, kjer največkrat uživate. Imate prav, saj jabolčnemu TATu dajejo omenjene lastnosti veliko svežine in pripomorejo k intenzivnejši pitnosti. To pa pomeni, da ga lahko popijemo malo več kot pa na primer klasičnega vina. Dobro ohlajeno jabolčno vino bo res najlepše steklo!

Razlika med omenjenima pijačama je še v tem, da je klasično vino po karakterju dosti bolj resno, medtem ko cider izžareva zabavno naravo, ki mu zagotavlja odličen okus. Poleg tega ustvarjalci te okusne pijače tudi pravijo, da je Jabolčni TAT poln različnih sestavin in mehurčkov, ki mu dajejo še dodaten tatinski značaj. Edina skupna točka klasičnega vina in cidra je v tem, da sta pripravljena s postopkom fermentacije sadja (klasično vino je iz grozdja, cider pa iz jabolk).

Omenjeno jabolčno vino izdelujejo v pivovarni. To pa seveda ne pomeni, da ga lahko primerjamo s pivom. Zavedajte se, da je pivo narejeno iz hmelja in ječmenovega sladu, medtem ko je jabolčno vino rezultat izredno sočnih in naravnih jabolk. Slednji bo zagotovo všeč tistim, ki obožujejo nežno sladek okus in svežino odličnih jabolk. Pivo pa je v primerjavi s cidrom bolj grenko in se odlično prileže v nepogrešljivem pripomočku, ki ga imenujemo kozarci za pivo.

Ali ste vedeli, da so malo drugačno različico cidra poznali in pili že Rimljani, Hebrejci in stari Grki? Najverjetneje na kaj takega sploh ne bi pomislili, glede na to, da je cider v zadnjem času tako popularno vino, kot bi ga odkrili šele ne dolgo nazaj. To je ena izmed najhitrejše rastočih pijač v kategoriji alkoholnih pijač.

V Sloveniji je jabolčnik iz leta v leto bolj priljubljen, vendar še vedno ni med najbolj priljubljenimi pijačami, tako kot v Angliji in Belgiji. V teh dveh državah uporabljajo za nastanek jabolčnega vina prav posebne sorte jabolk, ki so manjše in imajo trpko sladek okus. To so na primer Dabinett, Ellis Bitter, Major, Harry Master in Michelin.

Jabolčni TAT enostavno morate poskusiti, saj vam bo okus pričaral prav posebno prijetne občutke na vaših brbončicah!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *