Temno pivo

Temno pivo pivovarji pripravljajo iz slada, ki je bil sušen ali pa celo pražen pri precej visokih temperaturah. Največkrat je temno pivo alkoholna pijača, kar pomeni, da je njegovo uživanje potrebno omejevati. Kljub vsemu pa vsebuje nekatere hranilne snovi, kot je vitamin B12. Slednjega med fermentacijo piva proizvajajo kvasovke.

Temno pivo

V nadaljevanju današnjega članka vam bomo predstavili še veliko več informacij o temnem pivu. Če želite izvedeti več o tej tematiki, potem sta na pravem naslovu. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Kaj sploh je temno pivo

Najprej vam naj na kratko predstavimo, kaj pomeni beseda »pivo«. Slednja izhaja iz latinskega izraza »bibere«, kar v prevodu pomeni pitje. Na splošno velja, da je pivo mešanica vode, ekstrakta žita, hmelja, ogljikovega dioksida in tudi alkohola (slednji je odvisen od vrste piva). Po pravilniku o kakovosti te tekočine je definirano kot: »fermentirana pijača iz žit, vode, hmelja, izdelana po tehnološkem postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje sladice z dodajanjem pivskih kvasovk«. Verjetno veste, da je ravno ta tekočina ena izmed najbolj priljubljenih na svetu. Po porabi se uvršča na tretje mesto. Največ v svetu ga proizvedejo v Ameriki, Rusiji in na Kitajskem. V Evropski uniji pa v Španiji, na Poljskem in v Nemčiji.

Zmerno uživanje

Zagotovo ste že slišali, da so alkoholne pijače na splošno znane kot škodljive za zdravje, saj vsebujejo alkohol, ki predstavlja nevarnost za zdravje. Do težav in nevarnosti pa pogosto pride zaradi prekomernega uživanja. Tako temno pivo kot tudi vino ob zmernem uživanju lahko predstavljata vir telesu koristih, neškodljivih hranil. Svetlo in temno pivo namreč vsebuje antioksidante, minerale, vitamine in relativno majhne količine alkohola v primerjavi z nekaterimi drugimi pijačami, ki vsebujejo alkohol. Obstajajo pa seveda tudi brezalkoholne različice temnega piva in tudi svetlega. Slednje so z vidika zdravja še posebno zanimiva zamenjava. Ali ste vedeli, da se lahko s kozarcem brezalkoholnega piva odžejajo tudi nosečnice ali pa doječe matere? Ja, prav ste prebrali. Tekočina namreč pri tako majhni zaužiti količini nikakor ne more škodovati noseči ženski ali materi. Pri vseh teh naštetih koristnih učinkih, ki naj bi jih imelo pivo, pa kljub vsemu ne smemo zanemariti, da gre še vedno za alkoholno pijačo. Za zmerno pitje se torej šteje približno 2 – 5 dl ob hrani. Vsaj dvakrat na teden je celo zaželeno uživati kakršne koli alkoholne pijače. 

Prehranske vrednosti temnega piva

Prehranske vrednosti piva se razlikujejo med različnimi vrstami, zato je najbolj primerno, da si za specifično temno pivo na embalaži pogledate njihove vrednosti. Tudi vsebnost alkohola je odvisna od vrste piva. Povprečna vsebnost znaša od 3 do 6 vol.%.

Nefiltrirano pivo - Poznate bogat in poln okus? - Web center blog

Sedaj pa vam bomo predstavili, kako poteka izdelava te tekočine. Večinoma uporabljajo za izdelavo ječmenov in pšenični slad. Slednji je namočen in osušen. Naj poudarimo, da se pri temnih vrstah piva slad prepraži, s čimer tekočina dobi karamelno aromo ter temnejšo barvo. Nato se slad kuha v vodi, vanjo pa pivovarji dodajo še hmelj in kvas (celice kvasovk). Znano je, da hmelj daje pivu značilno osvežilno grenkost in prijetno aromo. Obenem deluje tudi kot konzervans, saj otežuje rast bakterij. Z postopnim dodajanjem kvasa se začne alkoholno vrenje pijače. Kvasovke pri tem porabljajo ogljikove hidrate, pri čemer nastajata alkohol in ogljikov dioksid. Ko je vrenje piva končano, se pivo prefiltrira in se prične postopek zorenja piva.

Union lager temno pivo

Podobno nastaja tudi Union lager temno pivo. Gre za desertno tekočino vrhunske kakovosti, ki je obogatena z nežnimi aromami. Pijača je lahkotnejša in zelo pitna.

Union lager temno pivo

Močno ima poudarjeno sladno karamelno noto, zato je še posebej priljubljena pri tistih, ki jim sicer močna grenčica ni preveč ljuba. Vsebuje naslednje pomembne sestavine, ki so nepogrešljive: vodaječmenov slad, ječmen, karamelni ječmenov slad, sladkor, praženi ječmenov slad, hmelj in še hmeljni ekstrakt. To je alkoholno pivo, saj vsebuje 3,8 % alkohola. Če bi se z njim želeli osvežiti, potem vam svetujemo, da ga naročite kar preko spletne trgovine Rundasekunda. Za vas so pripravili paket (24 enot po 0,5 litra) tega temnega piva. Trenutno je na voljo po redni ceni 25,69 evrov.

Union temno pivo

Laško temno pivo

V omenjeni spletni trgovini pa je na voljo tudi Laško Zlatorog temno pivo. Slednje vsebuje nekoliko več alkohola v primerjavi z zgornjo pijačo, in sicer 4,9 vol.%. Laško temno pivo ponuja značilno aromo po izvornem receptu iz davnega leta 1941. Lažje je po vsebnosti alkohola in bogatejše z odtenkom karamelnega ter barvnega sladu.

Laško Zlatorog temno pivo

Kljub vsemu ostaja znotraj meja poznane pivske rutine. Ima prav posebej, svojevrsten okus in vrhunsko kakovost. Laško Zlatorog temno pivo je več kot odlično desertno temno pivo. Razkrijte tudi vi to temno stran legendarnega slovenskega piva! Opravite nakup preko spletne trgovine Rundasekunda še danes. Paket vam bodo dostavili na dom v roku 2 – 3 dni. Zanj pa boste odšteli 27,99 evrov.

Laško temno pivo

Uporaba piva v prehrani

Nazadnje naj vam na kratko predstavimo še uporabo te tekočine. Pivo se največkrat uživa kot osvežilna pijača. Tako kot vino, pa lahko tudi pivo uporabljamo kot dodatno sestavino pri kuhanju, pečenju različnih jedi. Grenkoba hmelja v pivu jedem daje prav poseben, plemenit grenak okus, ječmenov slad sladkost, kvas pa bistveno prispeva k lahkemu kvasnemu okusu. Ali veste, da so encimi kvasa tudi več kot odlični za mehčanje mesa? Uporabimo ga torej lahko z marinadom. Poznan pa je tudi pivski kruh, ki ga lahko izdelamo iz moke, jajc, piva, soli in pecilnega praška. Pivo je mogoče uporabiti tudi pri pripravi vafljev ali pa praženih jabolk v testu. Pivski kvas predstavlja stranski produkt pri proizvodnji te tekočine. Juhe lahko obogatimo tako, da v juho pred serviranjem zakuhamo še približno dve veliki žlici suhega pivskega kvasa.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *