Ale pivo

Ale pivo je vrsta piva, ki ga varijo s pomočjo fermentacijske metode, ki pripelje do rahlo sladkega, celostnega in nežno sadnega okusa. V preteklosti se je izraz uporabljal za piva, ki so bila kuhana brez hmelja. Kot večina drugih piv, ima tudi ale pivo grenak element, ki uravnava slad obenem pa deluje kot konzervans. V osnovi so piva ale grenili z zeliščno mešanico imenovano gruit. Ta mešanica je bila, pred množično uporabo hmelja, priljubljena sestavina, uporabljena za bolj grenko in aromatizirano pivo. 

Pri proizvodnji piv ločimo dve glavni vrsti piva – lager in ale pivo. Glavna razlika med obema pa so kvasovke. Kvas je enocelični mikroorganizem, ki je odgovoren za fermentacijo naših številnih najljubših odraslih pijač kot so pivo, vino, medice. Za fermentacijo so odgovorni tudi v začetnih fazah destiliranega žganja, kot je na primer viski. 

IPA Pivo (Pale Ale) - Vznemerljive arome in okus - Rundasekunda

Ste se kdaj vprašali kako deluje kvas? Kvas deluje tako, da zaužije sladkor in ga spremeni v ogljikov dioksid, ki ga občutimo kot mehurčke v pivu. Med drugimi pa zaužije tudi alkohol in druge kemične spojine. Kvasovke tipa ale imajo raje toplejše temperature, fermentirajo pa, ko sedijo na vrhu piva v rezervoarju. Ker pa kvasovke tipa ale fermentirajo pri toplejših temperaturah, lahko sprostijo več sadnih in začinjenih spojin. Kvasovke lahko pivu nudijo različne okuse vse od manga in ananasa do vanilije in še mnogo več. 

V skupino piv »ale« spadajo piva, pri pripravi katerih uporabljajo kvasovke zgornjega vrenja. To pomeni, da vrenje poteka pri temperaturi med 15 do 25 stopinj Celzija. Vrenje pa poteka hitreje kot pri pivu tipa lager, ki poteka 5-10 dni. 

Ale pivo

Najbolj znane vrste piva tipa ALE so: 

  • India Pale Ale
  • Pale Ale
  • Pšenično pivo 
  • Porter 
  • Stout 
  • Amber
  • Ameriško pšenično pivo 
  • Fose 
  • Saison 

India Pale Ale – IPA 

Poglejmo si značilnosti enega najbolj priljubljenih ale piv, to je India Pale Ale.  

Indian Pale Ale je hmeljno pivo, ki sodi v kategorijo piv Pale Ale. India Pale Ale ali Indijski bledi ale je bil v začetku 18. stoletja precej drugačen od tega, ki ga poznamo danes. India Pale Ale, skrajšano IPA, je bilo dobro znano že leta 1815 v Veliki Britaniji. Dandanes je IPA pod okriljem Združenih držav Amerike, še vedno pa velja za enega najboljših pivskih stilov Velike Britanije. 

Pomembno je vedeti, da obstaja več različnih IPA piv, vsako pa je svet zase. Vsa IPA piva niso grenka in vsi ne vsebujejo znatne vrednosti alkohola. Sodoben pristop k izdelovanju IPA piv nima v ospredju grenkobe, temveč raziskuje svet sadnih okusov, ki jih lahko pridobivajo tudi iz hmelja. 

Ale pivo - Laško IPA


Britanski IPA 

IPA je bila izumljena v Veliki Britaniji. Britanski mornarji so pred leti pluli v Indijo. Na poti so sode s pivom naložili s hmeljem, saj le-ta deluje kot konzervans. Hmelj se je v njihovih sodih piva zadrževal tako dolgo, da je izgubil sadni okus in pivu pustil grenak priokus. Tako je nastal Britanski IPA. 

IPA Zahodne obale 

IPA Zahodne obale je bila začetek eksplozije sadnega hmelja. Grenkoba piva je uravnotežena z velikimi tropskimi sadnimi notami. Ta IPA je svet novih okusov, saj s sadnimi okusi hmelja odvaja nekaj grenkobe, ki je običajno prisotna v pivu. 

Ale pivo IPA v novem angleškem slogu 

IPA iz Nove Anglije je tisto pivo, ki ga ljudje pijemo danes. To pivo je nefiltrirano, zato je na pogled motno, in ima izredno nizek okus grenkobe, zaradi uporabe mešanic hmelja, ki dajejo močan saden okus. 

Ale pivo v Sloveniji 

Eno najbolj popularnih piv vrste ale v Sloveniji je Laško IPA, Irish Red Ale, American IPA, Black IPA pa tudi Juicy Pale Ale, ki je bil 18. junija označen za Naj pivo Slovenije 2021. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *