Vrste piva pravi pivski mojstri razdelijo v dve temeljni skupini, in sicer: pivo tipa Ale in tipa Lager. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili obe vrsti in zato vas vljudno vabimo, da nadaljujete z branjem. V kolikor pa imate pri sebi »pir« si ga brez slabe vesti privoščite in se z njim odžejajte ob branju.

svetlo, mešano in temno pivo

Kot najverjetneje veste, velja pivo za eno izmed najstarejših in najbolj priljubljenih alkoholnih pijač na svetu. Njegov izvor sega daleč nazaj, in sicer v čas, ko so Sumerci v Mezopotamiji (tisoč let pred našim štetjem) skladiščili pšenico in ječmen v posebnih shrambah v zemlji. Ko so te sestavine prišle v stik z vodo oziroma vlago, so mikroorganizmi ustvarili neke vrste naravno vrenje. Kot rezultat pa je nastala prva oblika »piva« na svetu. Sodobni postopki so seveda drugačni in bolj tehnološko dovršeni. Pivo nastaja tudi v dosti bolj opremljenih in čistih prostorih oziroma v pivovarnah.

Vrste piva

Pa naj vam na tem mestu na kratko predstavimo vrste piva. Čeprav jih pogosto ločimo le po temni ali svetli barvi, je bolj pravilna zgoraj omenjena delitev (tip Ale ali tip Lager). Tista piva, ki so tipa Ale, vsebujejo kvasovke zgornjega vrenja. To pa pomeni, da vrenje poteka hitreje in pri malce višji temperaturi (od 15 do 24°C). Med najbolj poznanimi vrstami piva tipa Ale so: pšenično pivo, Stout, Porter, India Pale Ale in Pale Ale.

Vrste piva

Tista piva, ki nastanejo s kvasovkami spodnjega vrenja (pri temperaturi od 7 do 13 °C) pa se imenujejo Lager. Vrenje poteka bistveno bolj počasi kot pri tipu Ale. Traja približno 5 – 10 dni. Pivovarji pravijo, da naj bi bila Lager piva dosti boljša predvsem v primeru, ko jih po končanem vrenju shranijo v hladen prostor še za nekaj časa. Takrat imajo čas, da lahko zorijo oziroma »odležijo« in zato jih nekateri imenujejo ležaki. Najbolj znana piva tega tipa so: Bock, Doppelbock, Temni Lager.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *