Belo vino

Belo vino lahko povežemo s sproščanjem in prijetnimi aktivnostmi, kot so na primer: poletne zabave, druženje s partnerjem ali prijatelji, ob žaru na prostem ali pa preprosto ob gledanju najljubše televizijske oddaje. V primerjavi z rdečim je belo vino med Slovenci bolj priljubljeno. Poleg tega je tudi nekoliko bolj osvežilno in ima malce bolj blag okus kot pa njegov nasprotnik rdeče barve.

Belo vino

V tokratnem članku smo za vas na enem mestu zbrali kar nekaj zanimivih informacij o belem vinu. V kolikor bi želeli izvedeti kaj novega o tej tematiki, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem!

Na različnih koncih Slovenije se nahajajo ljudje, ki se ukvarjajo s pridelavo vina. To so seveda pridni vinogradniki, ki se ukvarjajo tudi s prodajo omenjene pijače. Ali ste vedeli, da pridelava belega vina vključuje bele in rdeče grozde? Čeprav se sliši malce neresnično, pa ta izjava popolnoma drži. Naj vam razložimo… V postopku pridelave vina morajo vinogradniki ločiti sok toliko časa prej, da se slednji ne napoji z barvo, ki jo imajo rdeči grozdi.

vrhunsko belo vino

Ne spreglejte podobnih vsebin:

Lastnosti belega vina

V nadaljevanju vam bomo predstavili še nekaj osnovnih lastnosti in bolj poznane znamke »belega«. Najverjetneje veste, da je potrebno belo vino (pred postrežbo) vedno ohladiti v hladilniku. Za rdečega pa velja, da mora biti pred postrežbo nekaj časa na sobni temperaturi. Na tem mestu lahko še dodamo, da je belega potrebno shraniti na temperaturi, ki znaša približno 12 stopinj, sladka morajo stati v prostoru, kjer je temperatura visoka približno 16 stopinj, krepka in še posebej zrela vina pa se shranjuje pri 18 stopinjah Celzija.

belo grozdje

Bela vina imajo najpogosteje bolj sadne okuse in so sladka. Takšna postanejo zaradi tega, ker je bil proces fermentacije zaključen nekoliko hitreje. V pijači je torej ostalo še nekaj sladkorja, ki se ni pretvoril v alkohol. Sicer pa vinogradniki ločijo belega v štiri kategorije.

bela vina

Razlikujejo se v vsebnosti sladkorja. V primeru, da je vino označeno kot suho, to pomeni, da je nekoliko bolj kislo in vsebuje manj sladkorja. Če je označeno kot polsuho, je malce manj kislo, vendar vsebuje več sladkorja. Sladka vina se najpogosteje uporablja kot desertna. Z velikim veseljem jih pijejo tudi tisti, ki sicer niso ravno ljubitelji suhih ali polsuhih vin. Za še bolj natančno predstavo smo za vas pripravili naslednje podatke:

– Suha vina vsebujejo do 4g sladkorja na liter pri tem pa mora znašati vsebnost skupnih kislin med 2g in 9g na liter.

– Polsuha vina imajo do 12 g sladkorja na liter, vsebnost skupnih kislin pa mora biti med 10 g in 18 g na liter.

– Polsladka vina vsebujejo od 12 do 45 g sladkorja na en liter.

– Sladka vina pa imajo vsaj 45 g sladkorja na liter ali pa še več.

Izberite belo vino v spletni trgovini eVino

V kolikor ste tudi vi ljubitelji omenjene pijače, imate že zagotovo izbranega vašega najljubšega. V nasprotnem primeru pa vam predlagamo, da poskusite vsaj eno izmed vseh vin, ki so jih za vas pripravili v spletni vinoteki Evino. Vse kar morate storiti je to, da kliknete na izbrano vino in ga naročite. Dostavili vam ga bodo v zelo kratkem času.

evino

Izbira v omenjeni vinoteki je resnično velika. Vsako vino je namreč nekaj posebnega in edinstvenega, vendar je od vas odvisno, kateri okus vam bo všeč. Najprej vam predlagamo, da (na podlagi zgornjega zapisa) ugotovite, ali so vam všeč bolj sladka ali manj sladka vina oziroma suha ali polsuha. Na ta način boste zagotovo našli odlično vino, ki bo kot zanalašč narejeno za vaš okus.

Ne pozabite, da lahko z okusnim vinom pričarate pravi gastronomski užitek med vašim kosilom ali večerjo. Poleg tega ga lahko dodajate tudi v različne jedi! Razvajajte sebe in svoje bližnje s kvalitetnimi vini.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *