Hrvaška vina

Hrvaška vina so znana predvsem po svoji kakovosti in odličnem okusu. Na hrvaških vinorodnih območjih namreč sadijo številne mednarodne sorte. Poleg tega pa veliko pozornosti dajejo tudi avtohtonim sortam, ki omogočajo nadaljnji razvoj vinske identitete v omenjeni državi.

Hrvaška vina

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več zanimivih informacij o tematiki – Hrvaška vina. Prijazno vabljeni, da nadaljujete z branjem. Zagotovo boste izvedeli veliko novih podatkov!

Najboljša vina iz Hrvaške

Najverjetneje dobro veste, da odlične jedi vedno spremljajo le odlična, vrhunska vina, ki pa jih imajo na Hrvaškem precej veliko. Kot smo že omenili, Hrvaška vina ne pridelujejo vinarji le iz priljubljenih mednarodnih sort, ampak tudi iz avtohtonih. Slednje pa vzbujajo veliko večjo pozornost! Naj omenimo, da ima vsaka regija v državi vsaj eno specifično sorto, ki se posebno ceni. Iz te sorte pa vinarji pridelujejo Hrvaška vina, ki so dosegljiva za malo manjšo in pa tudi za nekoliko bolj polno denarnico. V nadaljevanju se bomo osredotočili na najbolj poznane vinske sorte, ki jih gojijo na Hrvaških tleh.

Najboljša vina iz Hrvaške

Avtohtone Hrvaške sorte vina

Najprej naj omenimo sorto – Graševina, ki je po svetu bolje poznana pod imenom Welschriesling, laški rizling ali pa grašica. Graševina je namreč mednarodna sorta grozdja, ki jo gojijo še v nekaterih drugih državah srednje in vzhodne Evrope. Kot zanimivost naj omenimo, da to sorto vinarji izredno radi sadijo, ker obilno rodi. Poleg tega pa je dobro odporna proti boleznim, donos pa je enakomeren vsako leto. Ali ste vedeli, da jo tradicionalno dojijo v Slavoniji? Ja, prav ste prebrali! Ravno tam jo gojijo največ ter tudi v Podonavju. Odlično se prileže k mastnim jedem, ki so še posebej značilne za slavonsko kuhinjo. Ena izmed prednosti graševine je tudi ta, da iz nje lahko nastanejo različne vrste Hrvaškega vina. Ravno to pa omogoča vinarjem, da poigravajo z vinskimi stili sladicam.

Istrska malvazija

Naslednja sorta, ki vam jo predstavljamo, pa je Istrska malvazija. Slednja je naziv dobila po največjem Hrvaškem polotoku. Uvrščajo jo med eno od avtohtonih Istrskih vinskih sort, vendar pa njeno poreklo ni popolnoma poznano. Ta vinska sorta je razširjena na območju celotne Istre in tudi v Sloveniji ter Italiji.

Istrska malvazija

Ali ste vedeli, da bujno raste in predvsem obilo rodi? Ravno zato lahko iz njenega grozdja pridelujejo srednje močna ali celo močna vina z nekoliko bolj visokim odstotkom alkohola. Poznamo kar tri vrste vina, ki ga pridelujejo iz te sorte belega grozdja.

Plavac mali

Na tem mestu vam predstavljamo še sorto Plavac mali, ki je znan tudi pod imenom Plavac. Gre za avtohtono vinsko sorto. Njegovo poreklo sega v srednjo in južno Dalmacijo, kjer je ta sorta še vedno med najbolj zastopanimi v vinogradih.

Plavac mali

Vinska trta najbolj uspeva na obronkih, ki so obrnjeni proti jugu. Dozori bolj pozno, zelo dobro je odporna na bolezni in izvrstno uspeva na nekoliko bolj zahtevnih terenih.

Žlahtina

Predstavljamo vam še sorto, ki sliši na ime Žlahtina. Tudi ta je avtohtona sorta belega grozdja iz Primorja. V veliki večini pa jo gojijo na otoko Krku (natančneje: Vrbniško polje).  Žlahtino prištevamo za sorto z zelo visoko rodnostjo, kar navdušuje tamkajšnje vinarje. Poleg tega je zanjo značilno, da daje bistro suho Hrvaško vino, ki je zlato rumene barve. Ima izraženo sadno aromo, izrazito mineralnostjo in blago slanostjo, srednje močno ter pitno in skladnega okusa.

Žlahtina

Ostale znane sorte

Med znanimi sortami naj omenimo še Pošip, Traminec, Chardonnay, Babić in Frankovko. Ta velja za sorto črnega grozdja, ki ga v Evropi gojijo že več stoletij. Daje pa izredno pitno črno vino, ki ga dopolnjuje prijetna kislost.

Chardonnay

Predlagamo vam, da si ob odlični romantični večerji privoščite kozarček kakovostnega vina. Mi vam zagotavljamo, da vas Hrvaška vina ne bodo razočarala, ampak boste nad njimi naravnost navdušeni! Ne verjamete? Spijte kozarček »rdečega ali belega« še danes!

Ne spreglejte:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *