IPA pivo

IPA pivo je skrajšana oblika imena za stil piva India Pale Ale. Zanj je značilna visoka prisotnost hmelja. Njegova bakreno zlata barva privablja poglede vsakogar. Še bolj pa je očarljiv okus, ki omogoča uživanje v vseh niansah. V njem se skriva malce več sladkornega deleža, dopolnjuje pa ga zmerno rahla grenkoba. 

Pri shranjevanju je izjemno pomembna količina svetlobe, ki je ne sme biti preveliko in temperatura, ki naj bo kar se da konstanta. Najbolj zaželena temperatura serviranja je med 10-12°C. To je sicer malo bolj toplo, kot pa pri običajnih pijačah. Pri omenjeni temperaturi je namreč bolj izražena grenkoba, ki omogoča polno uživanje okusa, ki nam ga IPA pivo ponuja.

IPA pivo

Ste vedeli, da se odlično podaja k pekočim ali dobro začinjenim jedem? Nepogrešljiv pa je tudi poleg jedi, narejenih na sečuanski način. 

Najpogosteje ga je možno kupiti v steklenici ali pločevinki. V nekaterih točilnicah pa ga prodajajo v točeni obliki.

Točeno pivo je zelo priljubljeno predvsem med pravimi pivskimi ljubitelji. Slednji si v lokalih ali bifejih najpogosteje naročijo »točenega«. Dobro je namreč vedeti, da ima ta v sebi popolnoma čisto svežino, ki obogati okus.

točilna naprava za pivo

Nekatera piva, kot na primer zgoraj omenjeno IPA pivo, imajo v točeni obliki še bolj izražen okus, kot pa v steklenici (kjer lahko hitreje izgubijo ali spremenijo priokus prave arome).

Včasih pa se zgodi, da v gostilnah, restavracijah ali lokalih s postrežbo piva nekako niste zadovoljni. Razlogov za to je vsekakor več. Največkrat so povezani s čistočo točilnih naprav. Te imajo napeljane cevi po katerih doteka CO2. Redno je potrebno skrbeti za čistočo cevk, sicer se lahko v njih začne kopičiti plesen in bakterije. Posledica neodgovornega ravnanja je nekvalitetno oziroma neokusno ali uničeno pivo. 

Takšnih primerov je malo, vendar je vseeno pomembno ozaveščanje ljudi o tej problematiki. V pivovarnah in točilnicah so o tem dobro seznanjeni in zato ni težav s pokvarljivostjo piva. 

S tem nimajo težav niti v največji slovenski pivovarni Laško, kjer varijo pivo, ki ga lahko naročimo tudi v točeni obliki. 

Laško IPA pivo

Laško pivo ima edinstven in bogat okus, ki ostaja isti že več desetletij. Varijo ga namreč po tradicionalni recepturi. Pri tem uporabljajo kakovostne sestavine. To so voda, ječmenov slad, ječmen in slovenske sorte hmelja, ki veljajo za svetovno znane!

IPA laško pivo
IPA laško pivo

Najprimernejša temperatura za postrežbo IPA piva, ki bo deloval kot pravo hladno osvežilno presenečenje, je med 3-5°C.

Če se vam je pravkar zahotelo piva, nič ne čakajte in si ga kar se da hitro privoščite. Pa naj vam prijetno steče po grlu!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *