Točeno pivo

Točeno pivo ima že od nekdaj popolnoma drugačen okus, kakor tisto v steklenici. Pravi ljubitelji piva se v gostilni ali restavraciji skoraj vedno odločijo za točeno pivo.

V nadaljevanju našega članka bomo navedli nekaj razlik med točenim pivom in tistim v steklenici. Se zgolj zdi, da je okus točenega piva drugačen, ali se točeno pivo v resnici razlikuje od ustekleničenega piva?

Spodaj želimo navesti nekaj glavnih razlik med točenim in ustekleničenim pivom, ki jih boste ob naslednjem okušanju kvalitetnih točenih piv zagotovo opazili tudi sami.

Točeno pivo in okus svežine

Točeno pivo nosi v sebi pravo svežino, ki igra pomembno vlogo pri okusu. Prepričani smo, da si v vročih dneh tudi sami raje privoščite dobro osvežujoče pivo. Svežina je najpomembnejša v craft pivih. Piva, ki imajo večji “hmeljski pridih” sčasoma izgubljajo svoj okus. Gre za Pale Ale in IPA piva, pri katerih se pivovarji še toliko bolj potrudijo, da dosežejo želen okus, ki pa se sčasoma v steklenici spremeni. Ne smemo pozabiti še na pšenično pivo, ki ima v točeni obliki neverjetno boljši okus v primerjavi s pivom v steklenici.

Točeno pivo nam ponuja drugačen okus in arome

Glavna razlika, ki jo lahko pri točenem pivu in tistem v steklenici okusimo, se nanaša na sam okus in arome. Točeno pivo mora biti vedno postreženo v primernem kozarcu za pivo. V njem bo namreč pivo zadihalo in sprostilo svojo povno aromo in okus.

Predlagamo vam, da poleg svojih brbončic pri pitju piva okusite tudi vonj piva. Pred prvim požirkom točenega piva se posvetite njegovemu vonju. Le tako boste lahko v celoti okusili njegovo kvaliteto.

Točeno pivo si sedaj lahko privoščimo tudi doma

Točeno pivo si lahko sedaj privoščite tudi doma. Pred kratkim so v Slovenijo prišle posebne točilne naprave za pivo, zato lahko najboljše pivo pijete tudi doma. Naprava za svoje delovanje ne potrebuje CO2 ali kateregakoli drugega plina. Izbirate lahko med različnimi modeli točilnih naprav za pivo, ki se med seboj razlikujejo zgolj v videzu. Tako se bo vaša nova naprava za točeno pivo lahko ujemala s kuhinjo, dnevno sobo, teraso ali s kateremkoli drugim prostorom, v katerem boste uživali ob kvaliteti točenega piva.

S pomočjo točilne naprave za pivo si boste lahko privoščili najboljša točena piva različnih znanih proizvajalcev. V napravo THE SUB enostavno vstavite hladen 2-litrski sodček, priključite aparat in že si lahko natočite točeno pivo. Točeno pivo v tem aparatu namreč svežino in odličnost zagotavlja kar 15 dni.

Točeno pivo cena

Cena točenega piva je v gostilni oziroma restavraciji v večini enaka, kakor cena piva v steklenici. Ponekod prihaja do manjših razlik v maksimalni vrednosti 30 centov. Ker se cena točenega piva po gostilnah zelo razlikuje, vam bomo raje podrobneje predstavili ceno točenega piva, ki si ga lahko privoščite doma.

Točilno napravo za pivo lahko na spletni strani rundasekunda.si dobite že od 99 € dalje. Za sodčke, ki jih točilna naprava za pivo sprejme pa boste odšteli od 7,5 do 10 €. Odvisno od okusa piva, ki si ga boste izbrali.

Ste bili postreženi s točenim pivom, ki je imelo slab okus? Razkrivamo vam, zakaj z njim niste bili zadovoljni!

Če ste pravi ljubitelj točenega piva in si ga pogosto privoščite, se vam je zagotovo že zgodilo, da s postreženim pivom niste bili zadovoljni. V gostilnah in restavracijah lahko do slabega okusa piva pride zaradi več različnih razlogov. V napravah, ki za svoje delovanje uporabljajo CO2 se nahajajo cevke, ki jih je potrebno redno čistiti. V kolikor v gostilni ali restavraciji čiščenja ne izvedejo redno in kvalitetno, se v cevkah začnejo nabirati bakterije in plesen. Plesen in bakterije poslabšajo okus in vonj piva, posledično pa pivo izgubi kvaliteto.

Točeno pivo se lahko pokvari tudi v sodu, če ta stoji predolgo.

Kaj narediti, če dobite postreženo točeno pivo, ki ne dosega želene kvalitete?

V kolikor postreženo pivo nima “pravega” okusa imate vso pravico pivo zavrniti in zahtevati postrežbo drugega piva.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *