Laško pivo

Laško pivo je zagotovo ena izmed prvih asocijacij, ko beseda steče o pivu. Kako je Laško pivo nastalo, kakšna je njegova zgodocvina, zanimivosti, prihode, vzopi, padci, … Ko se pogovarjamo o podjetju, ki deluje že od leta 1825 je pomembnih dogodkov za podjetje bilo zagotovo ogromno. V nadaljevanju našega članka o legendarnem Laškim pivom vam bomo predstavili različna obdobja, ki so zaznamovali to legendarno znamko piva.

Laško pivo

Leta 1825 je Charles Darwin vpisal v šrudij medicine, človeštvo prvič proizvede aluminij, predcednik ZDA pa je postal John Quincy Adams. Vi pa zagotovo že veste, kaj se je teda leda zgodilo v Slovenij. Začela se je zgodba o Laškem pivu, pivu, ki je v Sloveniji ena izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk. 1852 se odpre prva pivovarna v Sloveniji. Zgodba se je začela z majhno pivovarno, ki bi bila lahko že hitro popolnoma drugačna, če je nebi domačini skrbno hranili in negovali.

Laško pivo - logo

Leta 1838 je Laško pivo dobilo nove lastnike, ki so pivo ponesli v tuje kraje. Od začetka je pivo bilo mogoče piti v Rimskih Toplicah, izvažali pa so ga tudi v Trst. Čeprav je transport v primerjavi z današnjimi časi bil popolnoma drugačen in počasen, so lahko pivo pili tudi v Aleksandriji in Kalkuti. Leta 1867 je Anton Larsich prevzel tovarno in jo prenovil. Postavil je novo in takrat največjo tovarno na Spodnjem Štajerskem. Kot lastnik je sam nadzoroval in zboljševal kakovost piva. Hkrati je moral skrbeti tudi za zmogljivost proizvodnje. 1889 je pivovarna prvič zašla v finančne težave. Po stečaju jo je kupil pivovar Simon Kukec iz Žalca. V zgodovino Laškega piva se vpiše kot izjemen podjetnik, ki je bil vedno naklonjen novistim. Bil je eden izmed prvih, ki je začel variti termalno pivo, ki ga v nekoliko spremenjeni obliko poznamo še danes.

Laško pivo v prvi polovici 20. stoletja

Laško pivo je v 20. stoletju preživelo marsikatere dogodke. Nikakor ne moremo izpustiti prve in druge svetovne vojne, ki je mela velik vpliv na vsak košček zemlje v Evropi.

Na prelomu iz 19. v 20. stoletje so začeli z varjenjem marčno, bavarskega in portret piva. Kasneje so ga preimenovali v temno Laško pivo, ki bi po standardih, ki jih imamo sedaj urščalo v “bock” pivo, saj ima 18% exstrat.

SUPER GOLDING
SUPER GOLDING

1924 je sledil prevzem pivovarne iz strani konkurenčnega podjetja. Po zgolj treh letih se je pivovarna zaprla. S tem se je končalo tudi Kukčevo obdobje. 1929 so zastopniki gostilničarskih zadrug sklenili sklep, da zgradijo gostilničarsko-delničarsko pivovarno. Da smo lahko spet pili Laško pivo je minilo kar 15 let. Leta 1941 so tudi v Pivovarno Laško vstopili nemci, ki so pivovarno okupirali, zamenjali vodstvo in jo štiri leta izkoristili za izvoz piva. Suverenosti pivovarne ni več, posluje pa bolje kot prej. Ohranila se je blagovna znamka Laško pivo, ampak pod imenom Tuffer bier.

Laško CLUB

Pivovarna je v dveh bombnih napadih leta 1944 in 1945 utrpela hude poškodbe in je bila porušena.

Laško pivo v drugi polovici 20. stoletja

Gospodarske razmere so se leta 1955 ponovno poostrile. Gospodarska kriza je dosegla svoj višek, pivovarna je prodala minimalne količine piva, leta 1956 pa jo morajo zaradi slabe prodaje že skoraj likvidirati.

Z leti si je tovarna postopoma opomogla in leta 1965 naredila novo sladarno (največja investicija tistega časa). Leta 1969 so iz Nemčije in Italije pripeljali tri nove polnilne linije, ki so skupaj napolnile kar 35 tisoč steklenic v eni uri.

Slediljo zlata sedemdesta leta, kjer je Laško pivo prodano v količini 500.000 Hl v enem letu.

Osemdeseta leta so prinesla številne tehnološke spremembe in ogromno povpraševanje na področju celotne Jugoslavije. Dinamično desetletje je bilo polno uspehov in tehnoloških sprememb. Svoje delo v osemdesetih so kronali leta 1990, ko so Laško pivo prodali v 1.000.000 prodanih hektolitrih.

Laško pivo v času Jugoslavije
Laško pivo v času Jugoslavije

Razpad Jugoslavije je pomenil padec prodaje v bivših skupnih državah. Leta 1995 je Pivovarna Laško postala delniška družba z več kot 15.000 delničarji. Kot delniška družba so se povezali z Radensko d.d., Vitalom d.o., Jadransko pivovarno d.d. in številnimi drugimi.

Leta 2002 je družbo prevzela Pivovarna Union d.d s 47,86 % vseh delnic.

Se spolnite Bandidos-a?

Vsi ljubitelji Laškega piva se zagotovo spolnite Bandidosa 85 % piva in 15 % osvežilne pijače z aromo tequile in limonade. Prodajna uspšnica, ki je zajela celotno Slovenijo.

Bandidos

Zadnja leta

Skupina Laško letno (od 2006 do 2009) proizvede prek 5 milijonov hektolitrov pijač, skrbi za 30 vodilnih blagovnih znamk pijač in z dobrimi poslovnimi rezultati sodi med najuspešnejša slovenska podjetja.

Pivovarna Laško
Pivovarna Laško

Leta 2012 so v svojo ponudbo dodali Radler v dveh okusih. Prav tako začnejo s proizvodnjo pšeničnega piva, ki so ga že varili pred več kot dvema desetletjema. Vrne se okus po dobrih starih časih.

Ena izmed zadnih pijač, ki jo lahko poleg klasičnega piva Laško poiskusimo je Laško Weissbier, ki je polno svežine. Gre za nefiltrirano pivo z noto milejšo grenkobo. To je bila prva linija izdelkov Laško z zamaškom na poklopec!

Vabimo vas, da si ogledate tudi naše ostale strani:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *