Portugalska vina

Portugalska vina si zagotovo zaslužijo veliko pozornosti in okušanje. Ta vina imajo poudarjen individualni značaj, saj v sebi nosijo bogato zgodovino. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še veliko več podatkov in informacij o tematiki – Portugalska vina. Vabimo vas, da nadaljujete z branjem.

Portugalska vina

Verjetno veste, da je Portugalska res bolj pri koncu Evrope, vsaj glede trendov, ki se tičejo vina. Šele sedaj so vinoljubci pričeli ugotavljati, da ima Portugalska vinska karta ponuditi še veliko več kot pa le »portovca«.

Regija Douro

Tako imenovana vinska regija Douro ima kar 82 dovoljenih sort vina, od tega pa jih 30 izredno priporočajo. Med temi sortami so tudi takšne, ki jih gojijo izključno samo na Iberskem polotoku in so zato dobile naziv: avtohtone. Med šest najbolj razširjenih sort spadajo: touriga franca, tinta roriz, tinta barroca, touriga nacional, tinto cão in tinta amarela.Za nacionalno sorto med naštetimi sortami velja touriga nacional, ki pa je znana po svojem finem značaju.

Douro

Ima zelo majhne jagode, ki dajejo oster, a hkrati bogat okus s poudarjeno kislostjo. Ravno zaradi tega je touriga nacional le redko samostojno ustekleničeno vino. Ta sorta predstavlja obvezen dodatek vseh mogočih portugalskih kombinacij rdečih vin. Touriga nacional daje vinu strukturo, saj ima izredno bogate tanine in koncentriran okus. Ali ste vedeli, da v kombinaciji z nekaterimi drugimi sortami zagotavlja izredno uspešno staranje vina? Slednje pa bo z leti ohranilo kompleksnost. Portugalski vinarji omenjeno avtohtono sorto mešajo tako z drugimi avtohtonimi sortami kot tudi s cabernet sauvignonom. Lahko bi rekli, da skorajda ni vina s področja Douro, ki ne bi vseboval vsaj majhen procent omenjene sorte. 

Portugalska rdeča vina

Portugalska rdeča vina so po navadi zelo bogata. Vinarji jih najbolj pogosto hranijo v hrastovih sodih. Barve rdečih vin spominjajo na svetlo rubinasto barvo ali pa segajo do temne češnje, skoraj črne. Če bi vino sodili po videzu, bi bili nad omenjenimi barvami izredno navdušeni in očarani. Med tem ko je barva belih sort vin večinoma zlata oziroma njihov videz spominja na toplino in sonce. null

Portugalska rdeča vina

Znano je tudi to, da so Portugalska vina izredno dišeča. Predlagamo vam, da vino v kozarcu pred zaužitjem tudi povohate, saj bo vonj še dodatno pripomogel k gurmanskemu užitku. Na tem mestu naj vas opozorimo, da Portugalsko vino kupujte v vinskih kleteh ali trgovinah, ne pa v trgovinah s spominki. Vas zanima zakaj? Odgovor je preprost. V trgovinah s spominki ali blagom namreč nimajo ustreznih pogojev za shranjevanje vina, zato se lahko le-ta pokvari v zelo kratkem času.

Portugalska rdeča vina

Kako morate postreči Portugalsko vino? 

Na kratko vam bomo predstavili še preprosta »pravila« za strežbo in pitje Portugalskih vin. Vse skupaj je izredno enostavno, če upoštevate splošna priporočila. Slednja navajajo, da Portugalska vina bele ali zelene sorte ohladite na 8–10 ° C in rdečega oziroma roza na 10–12 ° C.

Tawny 40 years

Peneče vino pa servirajte, ko bo imel temperaturo okoli 14° C. Seveda pa bodite pozorni tudi na izbor primernega kozarca za vino. Dan danes so predvsem zelo moderni tisti kozarci, ki imajo obliko tulipana, na dokaj dolgi »nogi«. Takšni stekleni kozarci so elegantni in tako lahko razkrijejo čudovito barvo in bogat vonj omenjene pijače. 

Čas je, da ga poizkusite

V kolikor smo vas v tokratnem članku navdušili nad tem vinom, vam svetujemo, da slednjega tudi poskusite. Predlagamo vam, da kliknete na zgornji odebeljeni napis in si ogledate celotno ponudbo, ki so jo za vas pripravili v spletni trgovini eVino. Zagotovo boste v njihovi vinoteki našli točno takšno vino, ki bo ustrezalo vašim kriterijem in zahtevam. Naročite ga še danes in verjemite, ne bo vam žal! Povabite na kozarček kvalitetnega in okusnega vina tudi svoje prijatelje in skupaj se zabavajte ob najbolj okusni pijači, ki vas ne bo pustila na cedilu!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *