Polsladko vino

Polsladko vino je tisto vino, kjer koncentracija reducirajočih sladkorjev presega največjo dovoljeno koncentracijo, ki je določena pri suhem vinu. Slednja ni več kot 18 gramov na liter pod pogojem, da koncentracija skupnih kislin, izražena v gramih vinske kisline na liter, ni več kot 10 gramov pod koncentracijo reducirajočih sladkorjev. To se sliši morda precej zakomplicirano, vendar pa je v resnici zelo preprosto.

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tematiki – polsladko vino. V kolikor želite izvedeti več informacij o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. Za vas smo na enem mestu zbrali veliko zanimivih in aktualnih informacij.

Polsladko vino

Predstavitev polsladkih vin

Na tem mestu vam predstavljamo rdeča polsladka vina, ki so narejena iz sort grozdja in vsebujejo od 18 % do 25 % sladkorja. Med najbolj znanimi so: Merlot, Cabernet Sauvignon, Saperavi in še nekateri drugi. Najboljši proizvajalci polsladkih rdečih vin so Gruzija in Španija. Poleg tega se tudi v Franciji, Španiji in Italiji vse regije in pokrajine ukvarjajo s proizvodnjo polsladkih vin. Ravno zato imajo ljubitelji alkoholnih pijač španskega, italijanskega in francoskega porekla precej bogato izbiro. 

Sladkost vina lahko kar precej hitro opazite tudi na etiketi, ki se nahaja na steklenici za vino. Iz nje lahko preberemo:

  1. Osebno izkaznico vina, kar pomeni tudi tip vina (mirno vino, biser, peneče, likersko ali posebno vino)
  2. Sladkorno stopnjo vina (suho-od 0 do 4 g/l, polsuho- od 9 do 18 g/l, polsladko- od 18 g/l do 45 g/l, sladko- od 45 g/l navzgor).
  3. Alkohol (stopnja lahko sega od 10 do 16 %)
  4. Obvezno mora biti označena tudi vsebnost žveplovega sulfida.

Slovenska vina in njihova uporaba

Najverjetneje veste, da Slovenija sodi med tradicionalne pridelovalke vina, in sicer poleg Španije, Portugalske, Nemčije in Italije. Na drugi strani pa so nove pridelovalke, in sicer: Avstralija, Nova Zelandija, Čile in JAR. Bistvena razlika med starim in novim svetom je ta, da se prvi trudi ohraniti vino kot kmetijski pridelek in živilo, med tem ko je za mlade pridelovalke vino izdelek. Ali ste vedeli, da ima Slovenija približno 0,5 % svetovnih vinogradniških površin? V Republiki Sloveniji je namreč dobrih 22.300 ha vinogradov, kar je lepo razvidno iz letalskih posnetkov.

Podravje, Posavje in Primorska

Na tako imenovanem vinorodnem območju Slovenije pridelujejo v treh glavnih vinorodnih deželah, in sicer: Podravje (Štajerska Slovenija in Prekmurje), Posavje (Bizeljsko-Sremič, Dolenjska in Bela Krajina) in Primorska (Istra, Kras, Vipavska dolina, Goriška Brda). Poleg tega pa je potrebno omeniti še devet vinorodnih okolišev, kjer imajo 48 sort vinske trte. Glavne sorte pa so zastopane v Vinorodni deželi Primorski, Vinorodni deželi Posavje in še Podravje.

Slovenska vina in njihova uporaba

Za vas smo pripravili tudi te članke:

Kdaj postrežemo polsladko vino?

Ne glede na to, kakšnega porekla je polsladko vino, ga morate uporabljati po enakih pravilih. Ta vina se po navadi strežejo za kosilo ali večerjo. V tem primeru pa je potrebno upoštevati nekaj ključnih pravil. Zelo pomembno je, da polsladko vino pijete iz posebnih kozarcev, ki imajo tanko steblo in obenem obliko tulipana. Pijte ga tako, da delate manjše požirke. Preden boste zaužili požirek, pa vam svetujemo, da ga tudi povohate.

postrežba polsladkega vina

To vino se odlično poda k perutninskemu in zajčjemu mesu, k različnim sirom, zelenjavnim prigrizkom in sadju (predvsem se izvrstno poda k jagodam in hruškam).  Predlagamo vam, da tudi sami poskusite to odlično vino in tako okusite vse njegove arome. V kolikor želite kupiti to vino še danes, vam predlagamo, da pokukate v spletno trgovino oziroma vinoteko eVino. Za vas imajo pripravljene različne ponudbe sladkih, polsladkih, suhih in polsuhih vin. V njihovi vinoteki boste zagotovo našli pijačo, ki bo ustrezala vašemu okusu! Ne verjamete? Potem je skrajni čas, da naročite stekleničko »rujnega« in tako potešite svojo željo po okusnem vinu! Ne bo vam žal, to vam zagotavljamo!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *