Španska vina

Španska vina priznanih vinarjev že vrsto let slavijo po izjemnem okusu, vonju in barvi. Španija je namreč ena izmed treh vodilnih proizvajalcev in izvoznikov vina. Na tem mestu vam zato predstavljamo dva vinarja, kjer se že vrsto let ukvarjajo s pridelavo vin. V kolikor želite izvedeti več o tematiki – Španska vina, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Španska vina - okus arome in svežine - eVino.si - eVino.si

Klet Finca Torremillanos

Najprej vam predstavljamo klet Finca Torremillanos, kjer nastajajo kvalitetna Španska vina. Leta 1903 jo je ustanovil Calixto Seijas Zorrilla. Pretežna sorta je Tempranillo, poleg slednje pa pridelujejo tudi Granache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Modri Pinot idr. Za pridelavo vin uporabljajo le grozdje, ki zraste iz njihovih lastnih vinogradov. Slednji so vsi certificirani kot biološka pridelava. Med najbolj priljubljenimi in prodajanimi vini je Torremilanos Los Cantos 2018. Gre za Španska vina, ki so kristalne vijolično-rdeče barve.

Klet Finca Torremillanos

Na nosu boste zaznali preplet arom cedra, cimeta, kadila, klinčkov in robid. V ustih pa do izraza pridejo predvsem elegantna struktura, polnost, večplastna sadnost in nekoliko rahlejša pikantnost. Zaključek je popolnoma čist. Ta vina predstavljajo odlično razmerje med kvalitetno in ceno. Vsebujejo 14,50 % alkohola, grozdje pa raste v regiji Ribera del Duero. V kolikor bi želeli poskusiti to vino, vam svetujemo, da opravite naročilo kar preko spletne vinoteke eVino. Pri njih boste za eno steklenico odšteli 12,90 evrov, kar je zares ugodno! Nazadnje naj še omenimo, da je Los Cantos zvrst 95 % Tempranillo in 5 % Merlota. Grozdje združijo iz petih različnih parcel. Dve parceli imata namreč peščena tla, kar reflektira višji alkohol, med tem ko imajo ostale tri glineno podlago, kar pa se odrazi v višji kislini pri zrelem grozdju. Ali ste vedeli, da fermentacija poteka v inox cisternah? Maceracija pa traja 9 dni, nato pa tekočina 15 mesecev zori v francoskih hrastovih barrique sodih.

Cyclo 2016

V nadaljevanju vam predstavljamo vino (istega vinogradnika), ki se imenuje Cyclo 2016. Slednji ima svetlo rubinasto-rdečo barvo, na nosu pa je mogoče zaznati sveži cvetlični vonj. Ta se prelije v arome robide, vijolic, začimb, češenj in drugih.

Cyclo 2016

Že ob prvem požirku boste v ustih začutili svilnato teksturo, iz ozadja pa bo prišel okus rdečega sadja in temnega jagodičevja. Zaključek je nekoliko nežnejši, z mehkejšimi tanini, skorajda sladek. V vaših ustih bo okus ostal še nekaj časa po tem, ko ga boste že popili. To vino vsebuje 14 % alkohola, zato vam svetujemo, da ga ne uživate pred vožnjo z avtomobilom. Za eno steklenico (0,75l) boste v spletni vinoteki eVino odšteli 35,90 evrov.

Preberite tudi:

Španska vina Alto

Nazadnje pa naj vam predstavimo še Španska vina AAlto, in sicer Ps 2018. Gre za slojevito in niansirano vino, ki ima izjemno strukturo. Je globoke vijolične barve, kar pa odraža barvo in značaj grozdja Tempranillo. Naj poudarimo, da je to vino, v katerem intenzivnost zadovoljuje finese, saj je več kot odlično uravnoteženo s tanini. Slednji se prepletajo s sladko aromo sadja in začimb. Ob vonjanju je mogoče zaznati čudovito sveže sadne vonje robide, borovnice, temne slive. Obenem je moč zaznati tudi arome francoskega hrasta.

Španska vina Alto

Okus pa je tipičen za sorto Tempranillo, kar pomeni okus: robidnice, sladki koren, s sekundarnimi notami slivnega likerja, kavnih zrn, svežega tobaka in sladkih začimb. Ali ste vedeli, da je Mariano Garcia že več kot 30 let glavni vinar na posestvu Vega Sicilia? Obenem pa je tudi manager podjetja. Njegov prijatelj Javier Zaccagnini pa je bil 6 let direktor regulativnega organa podjetja Ribero. Združila sta se z idejo in obenem tudi željo, da bi na vinsko dobro poznanih območjih ‘Ribero del Duero’ nekje v 15 do 20ih letih resnega dela razvila vino odlične kvalitete in konkurenčno vrhunskim svetovnim vinom, kar jima je tudi več kot odlično uspelo.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *