Kemična kastracija psa

Kemična kastracija psa je poseg, pri katerem veterinar odstrani spolne žleze. Pri psu so to moda ali tako imenovani testisi. Z odstranitvijo teh spolnih žlez se prekine izločanje moškega spolnega hormona-testosterona, posledica tega pa je prekinjeno spolno vedenje. Kemična kastracija psa pa tudi onemogoči, da bi bile živali še naprej plodne.

Kemična kastracija psa

Kakšne so prednosti kemične kastracije v primerjavi z ostalimi načini?

Precej veliko število lastnikov psov se velikokrat ne more odločiti za kemično kastracijo psa. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je ta poseg primeren tudi za vašega psa. Naj poudarimo, da imajo nekastrirani psi velikokrat težave s prostato. Največkrat se srečujejo z benigno hiperplazijo prostate. Spremembe so vidne pri približno 80 % psov pri starosti 6 let. Poleg omenjenih težav pa se nekastrirani psi srečujejo še z naslednjimi problemi: s perinealnimi hernijami, perinealnimi tumorji ter rakom na modih.

prednosti kemične kastracije

Zakaj strokovnjaki svetujejo kastracijo psa?

Kastracija je pozitivna še zaradi tega, ker preprečuje vedenjske težave, ki so povezane s spolnim obnašanjem (kot je na primer: naskakovanje, markiranje, agresivno vedenje, potepanje in neješčnost v času gonitve psic). Zmanjša je še morebitna agresivnost do lastnika. Glede na to, da so psi po kastraciji neplodni, se s tem prepreči nezaželena paritev in potomci. 

Naj poudarimo, da je najbolj primeren čas odvisen od pasme. V grobem velja, da se pse nekoliko manjših pasem (do 20 kg odrasle teže) lahko kastrira pred dopolnjenim 1 letom starosti, pri psih večjih pasem (odrasla teža 20 kg ali pa več) pa je zaželeno s kastracijo počakati do dopolnjenega prvega ali celo drugega leta starosti.

KASTRACIJA PSA

Prezgodnji poseg se odsvetuje, saj ima slednji vpliv na razvoj. Za najbolj primerno določitev starosti za poseg pa vam svetujemo, da se o tem pogovorite z vašim veterinarjem. Ta namreč na podlagi pasme ali morebitnih težav najbolje svetuje, kdaj je optimalen čas za ta poseg. Sicer pa poudarjamo, da za kastracijo ni nikoli prepozno.

Cena kemične kastracije psa

Cena kemične kastracije psa, torej cena implantata z vstavitvijo znaša približno ½ do ¾ cene kirurškega posega in je odvisna od teže hišnega ljubljenčka.

Cene klasičnega kirurškega posega so sledeče:

*do 10kg – 90,00€

*od 10 do 25kg – 120,00€

*od 25 do 40kg – 139,00€

*nad 40kg – 159,00€

Pogosta vprašanja

Kakšne so prednosti kemične kastracije pri psih?

Kemična kastracija ponuja več prednosti v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom, med njimi so:

  • Manjše tveganje zapletov: Ker ni kirurškega reza, je tveganje za infekcije in druge zaplete po operaciji manjše.
  • Hitrejše okrevanje: Psi se po kemični kastraciji hitreje vrnejo k normalnemu vedenju, saj ni potrebe po okrevanju od operacije.
  • Ni potrebe po anesteziji: Kemična kastracija odpravi potrebo po uporabi splošne anestezije, ki sama po sebi prinaša določena tveganja, še posebej pri starejših ali bolnih psih.
  • Prilagodljivost: Kemična kastracija je reverzibilna v nekaterih primerih, kar omogoča lastnikom, da se kasneje odločijo za naravno razmnoževanje, če to želijo.

Zakaj strokovnjaki priporočajo kastracijo psa?

Strokovnjaki priporočajo kastracijo psa predvsem zaradi:

  • Preprečevanja vedenjskih težav: Zmanjšuje tveganje za agresivno vedenje, naskakovanje, markiranje ter potepanje.
  • Zdravstvenih koristi: Zmanjšuje tveganje za bolezni prostate, perinealne hernije, tumorje ter rak na modih.
  • Kontrole rodnosti: Preprečuje neželene brejosti in prispeva k zmanjšanju števila zapuščenih živali.

Kdaj je najboljši čas za kastracijo psa?

Najboljši čas za kastracijo psa je odvisen od pasme in individualnih značilnosti vsakega psa. Na splošno velja:

  • Manjše pasme: Priporočljivo je kastracijo opraviti pred dopolnjenim prvim letom starosti.
  • Večje pasme: Priporočljivo je počakati do dopolnjenega prvega ali celo drugega leta starosti.

Za določitev najprimernejšega časa je ključen posvet z veterinarjem, ki bo upošteval specifične potrebe vašega psa.

Kako vpliva prezgodnja kastracija na razvoj psa?

Prezgodnja kastracija lahko vpliva na razvoj psa, še posebej na rast kosti in mišičevje. Pri psih, kastriranih premladi, obstaja tveganje za razvoj ortopedskih težav in nekaterih vrst raka. Pomembno je, da se za nasvet o optimalnem času kastracije posvetujete z veterinarjem.

 

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *