Kastracija mačka

Kastracija mačka je poseg, pri katerem veterinar odstrani spolne žleze. Pri mačku so to tako imenovani testisi ali moda. S takšno odstranitvijo spolnih žlez se prekine izločanje moškega spolnega hormona testosterona. Poleg tega se kot posledica prekine tudi spolno vedenje, živali pa po posegu niso več plodne. 

Kastracija mačka

Zdravstveni razlogi za kastriranje mačk

Velikokrat se ljudje sprašujejo, ali se naj odločijo za kastracijo mačka. Odgovor je preprost, saj obstaja kar nekaj zdravstvenih razlogov, zakaj je to priporočljivo. Gre za to, da se nekastrirani samčki pogosto pretepajo z drugimi samci, še posebej v času gonitve samic. Posledično lahko pride do pojava poškodb (praske, ugrizi, rane, poškodbe kože, ognojki oz. abscesi). Obenem se veliko bolj pogosteje širijo tudi virusne bolezni, kot sta mačji AIDS (FIV) in mačja levkoza. Pri nekastriranih mačkih je mogoče opaziti tudi agresivno vedenje do lastnikov. Velikokrat samci markirajo oziroma označujejo teritorij z urinom, kar pa je v stanovanju precej nezaželeno. Urin ima namreč zelo močen in neprijeten vonj. V času gonitve samic lahko nekastriran maček tudi odtava od doma, zato so pogosto udeleženi v prometnih nesrečah. Vedite, da en nekastriran maček lahko oplodi veliko število samic. Ravno zato je kastracija mačka izredno pomembna, da se zmanjša število (nezaželenih) mladičev. 

Kdaj je najbolj primerno kastrirati mačko?

Kot zanimivost lahko omenimo, da mačke postanejo spolno zrele pri starosti približno 4 mesece. Za kastracijo pa je najbolj primerna starost 6 mesecev. Kljub zapisanemu lahko veterinar opravi kastracijo mačka tudi nekoliko pozneje. Vendar pa se morate zavedati, da kastracija mačka pri višji starosti ne bo v celoti odpravila mačjega nagona in markiranja. Veterinarji še navajajo, da se za ta poseg ni priporočljivo odločiti pred 4 mesecem starosti. 

Kako poteka proces kastriranja?

Ta kirurški poseg poteka v splošni anesteziji. V veterinarski ambulanti Zamba za anestezijo uporabljajo kombinirano injekcijsko anestezijo, ki jo po potrebi dopolnijo še s plinsko anestezijo. Slednjo prilagodijo telesni teži, starosti in tudi zdravstvenemu stanju živali. Poseg poteka tako, da na obeh straneh mošnje naredijo majhen rez, skozi katerega odstranijo moda. Rane, ki nastanejo pri tem, so zelo majhne in se največkrat precej hitro zacelijo. Zaradi tega tudi šivanje praviloma ni potrebno. Po tem posegu v veterinarski ambulanti žival hospitalizirajo do prihoda lastnika. Tam so namreč pod budnim očesom ekipi strokovno usposobljenih in izkušenih veterinarjev. V kolikor ne pride do morebitnih zapletov, gredo živali praviloma še isti dan nazaj v domačo oskrbo. 

Nega mačke po kastriranju

Verjetno ste se vprašali, kakšna pa je nega in skrb za mačka po posegu. Dejstvo je, da ta žival po posegu običajno okreva zelo hitro. Po posegu ima zaradi vpliva anestezije tudi manjšano možnost uravnate telesne toplote, zato je potrebno poskrbeti, da se v domači oskrbi ne prehladijo ali celo pregrejejo. V hladnejših dneh jim lahko pripravite topel prostor v stanovanju, v vročih dneh pa morate poskrbeti, da niso izpostavljeni žgočemu soncu in se raje zadržujejo v senci pod krošnjami dreves. Dan po kastraciji mačka so slednji tudi nekoliko bolj zaspani zaradi učinka anestezije. Po 24-48 urah pa bi ta učinek moral popustiti. Precej smiselno je, da prvi teden ali prvih 10 dni mačku omejite gibanje. Na ta način boste namreč preprečili možne komplikacije, ki se lahko pojavijo. Če je možno, poskušajte vašega mačka prva 2 tedna zadržati v notranjih prostorih, kjer boste lahko ves čas spremljali njegovo uriniranje, blatenje, obnašanje in počutje. V kolikor si bo žival področje rane lizal, mu morate namestiti zaščitni ovratnik. V kolikor pa boste opazili oteklino mošnje ali izcedek iz ran, vam svetujemo, da čim prej pokličete veterinarja za nasvet. 

Več informacij

Če želite o tej tematiki izvedeti še več informacij, vam predlagamo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis. Znašli se boste na spletni strani veterinarske ambulante Zamba, kjer med drugim nudijo tudi možnost kastracije. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *