Displazija kolkov pri psih

Displazija kolkov pri psih je zelo boleč pojav, ki ga veterinarji najbolj pogosto opažajo zlasti pri večjih pasmah psov (nad približno 20 kg). Redkeje pa se pojavi pri manjših pasmah. Displazija kolkov pri psih velja za najbolj pogosto ortopedsko bolezen, s katero se srečujejo veterinarji v medicini.

Displazija kolkov pri psih

Displazija dejansko pomeni deformacijo kolčnega sklepa, ki se pojavi med rastjo. V času, ko pasji mladič raste, morata glava stegnenice ter kolčna ponvica rasti enakomerno, sicer se pojavijo nezaželene težave. Sklep postane bistveno bolj »ohlapen«, glavica stegnenice in kolčna ponvica pa se ne prilegata pravilno. Ker telo skuša deformacijo popraviti ter obenem sklep stabilizirati, se zato precej pogosto pojavita tako imenovan osteoartritis ali degenerativna bolezen sklepov. Naj še poudarimo, da se pri prizadetem sklepu največkrat razvije sinovialno vnetje, poškodbe sklepnega hrustanca, kostni izrastki ter skleroza subhondralne kosti.

Zaporedje dogodkov

Zaporedje dogodkov ni določeno, procesi se namreč odvijajo popolnoma različno pri različnih živalih. Displazija kolkov pri psih se lahko pojavi le na enem sklepu, najbolj pogosto pa se pojavi kar na obeh. Prvi znaki so običajno opazini pri starosti 5-6 mesecev. Pri številnih psih pa se znaki razvijejo postopoma, pogosto traja tudi leta da se pokažejo.

Displazija kolkov

Bolezen, ki je genetsko pogojena

Ali ste vedeli, da je ta boleč pojav genetsko pogojen? Poleg tega pa na razvoj vplivajo še ostali dejavniki, kot so: neprimerna prehrana, prekomerno gibanje, neprimerna vadba, prekomerna telesna masa, delovanje hormonov. Pasme, ki se jih precej pogosto omenja v povezavi z displazijo kolkov, so naslednje: nemška doga, bernardinec, labradorec, nemški ovčar, zlati ovčar, buldog, staroangleški ovčar, rottweiler, novofundlandec in tudi bernski planšar. Kljub temu pa displazija ni pasemsko omejena in se lahko pojavi tudi pri katerih drugih pasmah, tudi pri tistih z manjšo telesno težo.

Psi

Če želite o tej tematiki izvedeti še več podatkov in informacij, pa kliknite na zgornji odebeljeni napis.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *