Amla

Amla ali pa tako imenovana indijska kosmulja je ajurvedska zdravilna rastlina. Gre za drevo, ki lahko v naravi zraste od 8 do 18 metrov visoko. Amla obrodi kosmulji podobne plodove. Ravno zato jo na zahodu imenujejo tudi Indijska kosmulja. Indijci pa so ji nadeli ime Amalaki. Ali ste vedeli, da imajo amlini plodovi antivirusno delovanje? Poleg tega pa imajo še antimikrobno delovanje. Zaradi njenih dobrodejnih učinkov na delovanje notranjih organov, kože in lasišča jo v ajurvedski medicini uporabljajo že več tisočletij. Njeni plodovi so namreč izredno bogati vir vitamina C (približno 445mg/100g) in tanina (45%).

Amla

Vitamin C ji daje zelo visoko antioksidativno moč! Poleg tega pa vsebuje še Kalij, Železo, Magnezij, Kalcij, Vitamin A in B6, lipide in nekatera druga esencialna olja. Indijke jo tradicionalno uporabljajo celo za odpravljanje problemov oziroma težav z lasiščem in nečisto kožo. Postopek je takšen, da plodove amle najprej oberejo, nato posušijo in kasneje zmeljejo. Dobljeni prah pa nato trikrat presejejo, da nastane tako imenovani »body art« kvaliteta pudra. Ta puder je mogoče uporabljati za napitek, za zdravljenje lasišča ali las in kot obrazne maske. Na tem mestu naj še poudarimo, da zaradi antioksidantnih lastnosti poživi delovanje imunskega sistema, lasnih mešičkov in delovanje kože.

ekološki prah Amle

Prožni in močni lasje

Po uporabi tega olja ali prahu bodo vaši lasje bolj prožni, močni in ne bodo izpadali! Zanimivo je tudi to, da ženske, ki amlo uporabljajo redno, po določenem času ne opazijo več sivih las, ampak se jim povrne naravni pigment. Lasje postanejo svilnati, bleščeči, lasišče pa zdravo in čisto! Kot smo že omenili, ima amla zelo veliko taninov, zato jo je priporočljivo mešati z naravnimi barvili za vaše lase. Priporočamo vam, da jo mešate s kano ali indigo. Kot zanimivost naj še omenimo, da morate ta naravni izdelek shranjevati izključno v zaprti vrečki v temnem in suhem prostoru. Rok uporabe tega pudra pa je pri pravilnem shranjevanju dolg največ dve leti.

Amla komplet proti izpadanju las

Sedaj pa se že najverjetneje sprašujete, kje bi lahko kupili ta puder. Naj vam pojasnimo, da trenutno lahko v liniji podjetja Etnobotanika najdete omenjeno rastlino v dveh različnih oblikah. To je gladno stiskano sezamovo olje ali pa prah.

Preberite tudi:

Amla barva za lase

Pa naj vam predstavimo še, kako se pripravi zmes za barvanje las. Kot smo že omenili, je to naravno rastlino v prahu (ali olju) vedno potrebno pripraviti v kombinaciji z ostalimi rastlinami (24ur pred barvanjem). Najprej morate v posodo stresti ustrezno količino omenjenega izdelka in ostale rastline (to je odvisno od vaše osebne recepture) v prahu. Poleg tega je potrebno dodati še ustrezno količino tekočine. Slednja pa ne sme imeti več kot 40 °C. Z leseno žlico je potrebno mešati toliko časa, da nastane zmes gostote jogurta. Nato je potrebno posodo nepredušno zapreti s pokrovom ali pa prozorno folijo za živila. Cel dan oziroma 24 ur morate to zmes pustiti na sobni temperaturi. Nastalo zmes potem vedno nanašate na suhe in umite lase. Pred barvanjem morate zmes še enkrat čim bolj dobro premešati, da postane gladka. Roke pa si predhodno zaščitite z lateks rokavicami. Ne pozabite tudi na zaščito vaših ramen! Zmes na lasišče nanašate s silikonsko spatulo. Pomembno je, da začnete nanašati na prednjem delu lasišča. Ko ste vse skupaj dobro in enakomerno nanesli pa glavo ovijete še v prozorno folijo, ki je namenjena za živila. V primeru barvanja las morate pustiti ta pripravek na lasišču delovati 4 ure. V kolikor pa ga nanašate le kot oblogo pa bo dovolj eno urni nanos!

EKOLOŠKA AMLA

Predlagamo vam, da kliknete na zgornji odebeljeni napis in si v spletni trgovini Etnobotanika še danes naročite najbolj naravne izdelke. Poskrbite za zdravje in svežino svoje kože, las in lasišča! Ne bo vam žal!

Pogosta vprašanja

 

Kako amla vpliva na zdravje las in lasišča?

Amla, znana tudi kot indijska kosmulja, je izjemno cenjena v ajurvedski medicini zaradi svojih bogatih hranilnih snovi, ki imajo močan vpliv na zdravje las in lasišča. Njena visoka vsebnost vitamina C in taninov prispeva k antioksidativnim lastnostim, ki krepijo lasne mešičke, preprečujejo prezgodnje sivenje in izpadanje las ter spodbujajo rast močnih in zdravih las. Poleg tega amla uravnava pH vrednost lasišča, kar preprečuje težave, kot so prhljaj in srbenje.

Kako se uporablja amla za nego las?

Amla se lahko uporablja na več načinov za nego las in lasišča. Kot prah se lahko zmeša z vodo ali amlinim oljem in se uporabi kot maska za lase ali obloga za lasišče, ki jo nanesemo pred umivanjem las. Ta naravna obloga ne le da neguje lase in lasišče, ampak tudi pripomore k obnovi naravnega sijaja las. Za barvanje las se amla pogosto meša z naravnimi barvili, kot sta kana in indigo, kar omogoča doseganje različnih odtenkov in dodatno nego las.

Kako amla vpliva na barvo las?

Redna uporaba amle lahko pomaga pri ohranjanju naravne barve las in preprečuje sivenje. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in taninov amla deluje kot naravni barvni ojačevalec, ki lahko ob redni uporabi celo povrne lasem naravni pigment in zmanjša videz sivih las.

Ali je amla primerna za vse tipe las?

Da, amla je primerna za vse tipe las. Njene uravnotežene pH vrednosti in naravne sestavine delujejo blagodejno na različne tipe lasišč in las, od suhih do mastnih. Amla je še posebej koristna za tiste, ki se soočajo s težavami, kot so izpadanje las, prhljaj, srbenje lasišča in poškodovani lasje zaradi kemičnih obdelav ali toplotne obdelave.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *