Sena

Sena je ime za zelo široko paleto cvetic (približno 260) iz družine Fabaceae. Med najbolj znanimi je sena alexsandrina, ki že več stoletij zavzema vidno mesto v tradicionalni, nepogrešljivi ajurvedski medicini. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več podatkov o tej skupini cvetlic, njenih učinkih in lastnostih. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Sena

Naj že na začetku poudarimo, da vsebuje anrrakinone kot je rabarbara, aloe vera, noni sok. Poleg tega vsebuje tudi glukozide. Poleg tega je znano, da se v sodobni medicini uporablja predvsem kot izredno učinkovito odvajalo. Prvo izolacijo tako imenovanega resveratrola (antioksidant) so znanstveniki izvedli ravno pri preučevanju te edinstvene rastline. Obstaja pa tudi sena auriculata, ki se uporablja za nego las in lasišča. Nekateri jo komercialno večkrat imenujejo kar »naravna kana« ali pa »brezbarvna kana«. Ali ste vedeli, da vsebuje tudi neko vrsto antrakinona? Gre za barvno molekulo, ki daje zlato rumeno barvo. Enako barvno molekulo je mogoče najti tudi v koreninah rabarbare. Tudi krizofanska kislina v naravni seni je odlično barvilo, ki daje zlato barvo. Ob dodajanju limone pa se obarva v zlato rumeno.

Ekološka sena za lase

V kolikor boste ta izdelek zmešali z vodo in ga uporabili v roku 1 ure, vam sporočamo, da se barvilo ne bo sprostilo in obarvalo vaših las. Izdelek bo namreč deloval kot odličen regenerator za lase, ki so morda uničeni od belil. Za različne barvne odtenke pa se odlično kombinira z ostalimi rastlinskimi barvami, kot so amla, indigo in hibiskus. V takšnem primeru je potrebno zmes pripraviti 24 ur pred nanosom in jo pustiti delovati na laseh vsaj 4 ure. Ta odlični negovalec vaših las pa bo poleg lepe barve poskrbel tudi za prožnost in lesk.

Ekološka sena za lase

Na tem mestu pa lahko kot zanimivost dodamo še to, da ta naravni prah deluje učinkovito proti glivicam, bakterijam in mikrobnim boleznim.

Pogosta vprašanja

Kakšne so prednosti uporabe sene za nego las?

Sena je odlična za nego las. Ne le, da lasem daje naraven sijaj in prožnost, ampak deluje tudi kot regenerator, ki pomaga pri obnovi poškodovanih las, ne da bi jih obarvala. Ko se meša z drugimi naravnimi sestavinami, kot so amla, indigo in hibiskus, lahko ustvari različne barvne odtenke, hkrati pa okrepi in izboljša zdravje las.

Kako sena deluje proti glivicam in bakterijam?

Sena ima antimikrobne lastnosti, ki pomagajo pri boju proti glivicam, bakterijam in drugim mikrobnim okužbam. Njene aktivne sestavine lahko pomagajo očistiti lasišče in preprečiti številne težave, povezane z mikrobi, kot so prhljaj in lasiščne okužbe, kar prispeva k bolj zdravemu rasti okolju za lase.

Zakaj je sena priljubljena v ajurvedski medicini?

Sena ima dolgo zgodovino uporabe v ajurvedski medicini zaradi svojih močnih odvajalnih in čistilnih lastnosti. Uporablja se za izboljšanje prebave, čiščenje telesa in kot podpora pri različnih zdravstvenih težavah, ki so povezane z zaprtjem in toksini v telesu. Njena vsestranskost in naravne koristi jo delajo nepogrešljivo v tradicionalni indijski medicini.

 

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *