Chardonnay je zelo znana bela sorta vinske trte in istoimenskega vina. Njegov izvor seže v Francijo, kjer velja ta vinska trta za eno izmed najbolj razširjenih. Uspeva tudi drugod po svetu. Na primer v Sloveniji raste v vseh vinorodnih deželah. Vino Chardonnay je sicer poznano v svetovnem merilu, Francozi pa ga obravnavajo celo kot »narodnega izdajalca«.

Chardonnay

Grozdje te trte zori srednje pozno, vino pa uvršajo v vrhunski razred. Kot zanimivost vam lahko na tem mestu povemo to, da je bilo omenjeno vino prvič v Sloveniji ustekleničeno v Kleti Bistrica. Poleg tega so v preteklosti domnevali, da sta omenjeno vino in črni oziroma beli pinot povezana. Sklepajo, da so se te domneve pojavile zato, ker obe sorti lahko najdemo v isti pokrajini v Franciji. Tudi ampelografi (ljudje, ki poučujejo vrste vinskih trt) so opazili, da so listi po videzu in strukturi obeh sort enaki oziroma zelo podobni. Na Univerzi v Kaliforniji pa so rezultati raziskave pokazali, da je Chardonnay produkt križanja Pinota in in Gouais Blanca.

Chardonnay

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še nekaj informacij o tem vinu, ki ga lahko naročite tudi na spletni strani oziroma v spletni vinoteki Evino. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. Še posebej vljudno vabljeni k nadaljevanju prebiranja članka vsi tisti, ki ste ljubitelji dobrih in kvalitetnih vin.

Za vas smo pripravili tudi te članke:

Chardonnay Marjan Simčič

Na tem mestu vam predstavljamo vino Chardonnay 2018, Marjan Simič. Gre za lepo, skladno vino, ki ima zmerno telo. Slednjega zaznamuje bistra rumena barva in vonj, ki je intenziven in predvsem kompleksen. Njegove vonjave sčasoma spremenijo oziroma pridobijo vonj po belem cvetju (s pridihom bele breskve) in posušenega sadja. Ta vonj je obogaten tudi z nekoliko nežnim pridihom citrusov in nekaterih začimb. Je zelo okusen in se v vaših ustih lepo razvije. Značilnost, ki ga med drugim dela posebnega, so njegovi sveži in živahni mineralni toni. Lahko še zapišemo, da je to vino predvsem dolgo obstojno, očarljivo in predvsem sortno značilno. Za pitje je najbolj primeren mlad, z zorenjem pa pridobiva še na mineralnosti.

Chardonnay Marjan Simčič

Ali ste vedeli, da se Chardonnay 2018, Marjan Simič odlično prileže tudi ob hrani? Da, res je! Torej najbolj poznano belo suho vino se najpogosteje pije poleg tradicionalno skuhanih ali pečenih jedi, kot tudi poleg mlade kreativne kuhinje. Odličen je kot aperitiv, zato ga večkrat postrežejo na porokah ali drugih dogodkih/praznovanjih. Pravijo mu tudi vino zabav! Kombinirati ga je mogoče z različno hrano, saj je skladen z različnimi jedmi, kot so na primer: riževi zvitki v kombinaciji s surovo ribo (ali sushijem), slastne ocvrte jedi na mesni, morski ali zelenjavni osnovi, solate, ravno prav pikantne testenine in rižote, bela riba na žaru ali v soli, zelenjava na žaru, njoki s paradižnikovo omako, ocvrta salama v vinu in ocvrt pršut s polento. Najbolj priporočljivo ga je servirati pri temperaturi od 10°C do 12°C. Vsebuje 13,5 %, zato vas opozarjamo, da ga ne uživate predno boste sedli za volan ali med vožnjo. Za nastanek tega vina je najprej potrebna trgatev, ki poteka v vinogradih (Gredič, Ceglo, Jordano – Brda) starih od 9 do 22 let. Grozdje trgajo ročno v sredini septembra. Shranjujejo pa ga v lepo oblikovanih steklenicah (0,75 l).

Slovenija ima odlične pogoje za pridelavo Chardonnaya

Vinari že vrsto let verjamejo v čudovito moč narave, ki je v Brdih ustvarila optimalne klimatske pogoje za rast vinske trte. Zapišemo lahko, da primorsko sonce in topel mediteranski veter božata briško gričevje. Na teh skrbno izbranih in specialnih legah vinar Simčič že več kot trideset let prideluje grozdje. Na podlagi tradicionalne vzgoje pa je kasneje viden oziroma izražen tudi odličen rezultat, ki se kaže skozi unikatno osebnost, eleganco in mineralnost njegovih odličnih vin.

Predlagamo vam, da čim prej poskusite Chardonnaya in ne bo vam žal!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *