Vitamini v pivu

Vitamini v pivu lahko blagodejno učinkujejo na človeško telo! Ne verjamete? Potem morate prebrati današnji članek! Če bi torej želeli izvedeti, kateri so vitamini v pivu in kako vplivajo na človeka, vam svetujemo, da nadaljujete z branjem današnjega članka. 

Najprej vam sporočamo, da je pivo nekoliko bolj nizkoalkoholna pijača, ki vsebuje veliko koristnih vitaminov in tudi mineralov. Narejena je iz slada, ki nastane s kalitvijo semen ječmena, kar pa vsekakor pojasnjuje visoko vsebnost hranilnih snovi v končnem izdelku.

Vitamini skupine B v pivu

Večina elementov (v majhnih količinah) in vitamini v pivu se ohrani. Ta tekočina vsebuje še posebej veliko vitaminov skupine B – kobalamin, riboflavin, piridoksin, pantotenska kislina, niacin, folna kislina, biotin in tiamin. Najpomembnejša med naštetimi sta vsekakor piridoksin in riboflavin. Pomanjkanje slednjega namreč vodi do izgube apetita, mišične oslabelosti, pojavi pa se tudi splošna utrujenost. Pomanjkanje piridoksina pa vpliva na pojav depresivnega stanja, povečano utrujenost, izpadanje las in motnje krvnega obtoka. Liter piva zadosti 17 % dnevnega vnosa riboflavina, biotina in piridoksina, 13 % dnevnega vnosa niacina, 8 % dnevnega vnosa pantotenske kisline in približno 10 % dnevnega vnosa folata ali folne kisline.

vitamini v pivu

Poleg tega pivo vsebuje naravni ogljikov dioksid. Ta je zelo pomemben, saj izboljšuje in pospešuje dotok krvi v sluznico ust, krepi slinjenje, spodbuja nastajanje klorovodikove kisline v želodcu in ledvicam pomaga odstranjevati nepotrebne snovi z urinom. Naj še omenimo, da pivo vsebuje več kot 30 vrst elementov v sledovih in mineralov, od katerih se večina prvotno nahaja v sladu. Tekočina torej vsebuje veliko količino silicija, kar je zelo pomembno za zdravje človeškega telesa. V pivu je silicij prisoten kot silicijeva kislina, njegova koncentracija v tej pijači pa je celo 5x večja kot v pitni vodi.

Preberite tudi:

Pivo je vir izredno koristnih hranil

Nazadnje naj še poudarimo, da pivo ob zmernem uživanju predstavlja vir telesu izredno koristnih hranil. Na tem mestu vam sporočamo, da se za zmerno pitje šteje približno 2 – 5 dcl piva ob hrani. Naj še enkrat omenimo, da ta tekočina vsebuje antioksidante, minerale, vitamine in relativno majhne količine alkohola v primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami. Zagotovo veste, da obstajajo tudi brezalkoholne različice piva, ki so z vidika varovanja zdravja še posebej zanimiva zamenjava. Kozarec brezalkoholnega piva si lahko privoščijo tudi nosečnice in doječe matere.

kozarec piva

Kot zanimivost na tem mestu vam sporočamo, da brezalkoholno pivo ni 100 % brez alkohola. Dovoljena vsebnost namreč znaša do 0,5 %. Poleg tega se uživanje piva odsvetuje osebam, ki so alergične na gluten. Saj je tekočina izdelana iz žit, ki vsebujejo gluten. Odvisno od vrste oziroma vsebnosti alkohola in ogljikovih hidratov je pivo lahko nizko ali visokokalorično živilo. V Evropski uniji je Španija največji porabnik brezalkoholnega piva.

Za še več podatkov o vitaminih v pivu pa kliknite na zgornji odebeljeni napis.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *