Brezalkoholno pivo je v zadnjem obdobju tudi v Sloveniji v porastju. Kdaj pivo uvrščamo v kategorijo brezalkoholnega piva, kateri proizvajalci proizvajajo tekšno vrsto piva in kakšen je postopek izdelave takšnega piva? Vse te informacije smo za vas zbrali na enem mesu.

Brezalkoholno pivo

Brezalkoholno pivo ni popolnoma brez alkohola!

Brezalkoholno pivo ni popolnoma brez alkohola, saj lahko vsebuje do 0,5 % alkohola. Za mejo 0,5 % so znanstveniki ugotovili, da nima merjlivega vpliva na človeka. Za lažjo predstavo lahko takšno vsebnost alkohola vsebujejo tudi sadni sokovi, ki lahko ščasoma “zavrejo”. Omenimo lahko še eno zanimivost. Zrele banane lahko rav tako vsebujejo 0,6 % alkohola.

Brezalkoholno pivo je lahko zagotovo odličen napitek, za katerega se mora pivovarna prav tako zelo potruditi, da pričara dober okus.

brezalkoholno pivo heineken

Postopek izdelave brezalkoholnega piva

Postopek izdelave brezalkoholnega piva se v primerjavi z pivom, ki vsebuje alkohol bistveno ne razlikuje. Pivovarji zato uporabljajo različne “trike”, s katerimi zmanjšajo vsebnost alhokola v pijači. Alkohol se lahko med fermentacijo zmanjša ali pa se alhkohol pozneje umakne.

Alkohol se lahko med fermentacijo zmanjša ali pa se alhkohol pozneje umakne.

Izdelava brezalkoholnega piva s postopkom fermentacije

V nadaljevanju vam bomo na preprost način opisali, kako se izdela brezalkoholno pivo s postopkom fermentacije. Med fermentacijo piva kvas zagotavlja, da se vsi sladkorji, ki vsebuje slad, pretvorijo v alkohol. Postopek fermentacije je torej potrebno zaustaviti, preden pivo doseže 0,5 % osebnost alkohola. To lahko storimo na tri različne načina:

  • Ustavimo fermentacijo
  • Dušimo fermentacijo
  • Uporabimo poseben kvas

Ustavljanje fermentacije

Ustavljanje fermentacije je preprost postopek. Preden pivo preseže 0,5 % vrednost alkohola, se postopek fermentacije ustavi. To lahko storite s počasnim segrevanjem in izločanjem kvasa. Brezalkoholna piva zato pogosto vsebujejo preostali sladkor in so sladka.

Dušenje fermentacije

Fermentacijo lahko pri izdelavi brezalkoholnega piva tudi dušimo. Temperatura mora biti zelo nizka – malenkost nad zmrzovenjem. Tako na popolnoma naraven način kvas pretvarja sladni sladkor v alkohol izredno počasi. Pri tem postopku so tudi arome piva bolj izrazite, saj imajo le te več časa, da se razvijejo. Tudi ta piva so znana po sladkem okusu.

Uporaba kvasa

Uporaba posebnega kvasa je nova metoda, pri kateri se uporabi poseben kvas. Le ta deluje tako, da sladkor ne more fermentirati. S tem postopkom lahko ustvarite brezalkoholna piva IPA, ki so znana po svojem okusu. Vsebnost alkohola v teh pivih znaša le 0,4 %.

Izdelava brezalkoholnega piva, kjer se alhkohol iz piva odstrani

Brezalkoholno piva lahko naredimo tudi iz alkoholnega piva. Gre za postopek, kjer alkohol iz piva odstranite s pomočjo dveh različnih metod:

  • Filtriranje
  • Vakuumska rektifikacija

Filtriranje

Tukaj se alkohol spusti skozi membrano, ki skozi vodo spusti samo vodo in alkohol. Preostalo, visoko koncentrirano tekočino zmešamo z vodo, dokler vsebnost alkohola ne znaša le 0,5%.

Vakuumska rektifikacija

gre za postopek destilacije v vakuumu, v katerem se voda in alkohol ločita zaradi različnih vrelišč. V vakuumu so temperature vrenja nižje, tako da se arome lažje ohranijo. Alkohol se ‘odstranja’, dokler ne vsebuje manj kot 0,5%.

Pitje brezalkoholnega piva in vpliv na naše telo

Tudi pri pitju brezalkoholnega piva ne smete pretiravati. Brezalkoholno pivo pa je v primerjaviz pivom, ki vsebuje alkohol bolj zdravo. Brezalkoholno pivo veliko manj obremenjuje jetra, je izotonično in vsebuje manj kalorij. Brezalkoholnega piva se posložujejo športniki, vozniki, nosečnice, …. Zmerno uživanej piva je po različnih raziskavah več kot dobrodošlo.

Rezultat iskanja slik za malt 0.0

Uživanje alkohola povečuje odstotek dobrega holesterola v krvi. Številne druge sestavine v pivu delujejo kot antioksidanti in ščitijo naše žile. Z več kot 60 študijami so širom sveta že dokazali, da obstaja povezava med zmernim uživanjem alkohola in boleznimi srca in ožilja. V večini študij se osredotočajo na to, kako zmerno uživanje piva vpliva na razvoj kardiovaskularnih bolezni, kako na spremljajoče bolezni, kot so diabetes, hiperlipidemija in hipertenzija. Manjše količine piva pozitivno vplivajo na delovanje iluzina!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *