Jabolčno vino

Jabolčno vino je edinstvena pijača, ki jo izdelujejo po prav posebnem tehnološkem postopku. Ta tekočina je lahko brezalkoholna ali pa ima vsebnost alkohola od 4 do 5 %. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili postopek pridelave in sestavo, ki jo ima jabolčno vino. Če želite izvedeti več informacij o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Razlike med vinom iz grozdja in jabolčnim vinom

Naj vas že na začetku članka obvestimo, da je proizvodnja jabolčno vino precej podobna proizvodnji pridelave vina iz grozdja. Razlike so vidne le v posameznih stopnjah oziroma fazah. Precej pomemben je že sam izbor surovin, saj okusno in kvalitetno jabolčno vino lahko pridobijo le iz tistih sort jabolk, ki imajo nekoliko višjo stopnjo kisline. Glede na to, da sok po stiskanju precej močno porjavi, mu je potrebno takoj dodati žveplo. Slednji se dodaja v prav posebni obliki – žveplaste kisline. Poleg tega je pred alkoholnim vrenjem v jabolčni sok potrebno dodati tudi specifične kvasovke, ki prispevajo k začetku procesa fermentacije.

jabolčno vino
vino

Pojavijo se tudi ocetnokislinske in mlečnokislinske bakterije. V kolikor vinarji ne sledijo zapisanemu postopku pridelave, se lahko alkoholno vrenje nadaljuje v ocetnokislinsko vrenje in iz cidra nastane jabolčni kis. Kot zanimivost vam sporočamo še to, da je biokemijsko jabolčno vino sestavljeno iz razpoložljivih ogljikovih hidratov, etanola, hidratov, mineralov, sadne kisline, glicerola, vode, in še nekaterih drugih sestavin ter komponent. 

Jabolčni TAT

V nadaljevanju vam bomo predstavili osvežilno, gazirano pijačo, ki je narejena na osnovi jabolčnega vina. Če jo želite spoznati, vam svetujemo, da nadaljujete z branjem. Omenjena pijača ima prav posebno ime – Jabolčni TAT. Slednjega so ji nadeli zaradi tatinskega značaja. Poleg tega moramo omeniti, da ta tekočina vsebuje 4,5 % alkohola in zato ponuja naravno aromo edinstvenih bezgovih cvetov. Slednji dajejo tekočini prav posebno osvežilno noto in še (že omenjeni) tatinski karakter. Ker niso želeli, da bi bila omenjena tekočina osamljena, so mu dodali nagajive mehurčke in še nekatere druge sestavine. Poudariti moramo, da to vino najlepše steče takrat, ko je dobro ohlajeno. Takrat deluje še bolj osvežilno in pitno. Pa naj vam predstavimo še nepogrešljive sestavine Jabolčnega TAT-a. Slednji torej vsebuje: jabolčno vino (fermentirani jabolčni sok s sladkorjem) 46%, vodo, sladkor, ogljikov dioksid, kislino: jabolčna kislina, barvilo: karamel, naravne arome in antioksidant: kalijev metabisulfit.

jabolčni tat

Če smo vas z zgornjim opisom prepričali, potem vam svetujemo, da poskusite omenjeno tekočino. Slednjega pa lahko naročite kar preko spletne trgovine Rundasekunda. V enem paketu boste prejeli 24 enot (0,33 litra za posamezno enoto). Cena enega paketa pa znaša 20,99 evrov. 

Nastanek jabolčnega vina

Na tem mestu moramo poudariti, da je omenjeno jabolčno vino nastalo kot rezultat prav posebnega tehnološkega postopka. Ta se začne že v sadovnjaku, kjer uspevajo različne sorte izredno okusnih ter sočnih jabolk. Slednje je seveda nujno potrebno obrati ob primernem času, ko so jabolka dovolj dozorela in zato vsebujejo optimalno količino sladkorja. Potem sledi umivanje ter mletje jabolk, ki so kmalu za tem pripravljena za tako imenovani proces prešanja. Na ta način nastane naravni in sveži jabolčni sok. Tega imajo še posebno radi otroci, saj je sladek in okusen.

nastanek jabolčnega vina

Sledi še najbolj pomemben proces, ki se imenuje fermentacija. Pasteriziran sok shranjujejo v rezervoarje, dodajo pa mu še nepogrešljivo sestavino – kvasovke. Te namreč bistveno vplivajo k temu, da se lahko v času procesa fermentacije naravni sok pretvori v blag alkohol. Ko se fermentacija zaključi, pa je potrebno odstraniti kvas. Sledi le še zorenje (dober mesec), nato pa je Jabolčni TAT pripravljen za polnjenje v steklenice ali pa pločevinke. Delavci ga še ustrezno zložijo v zabojnike, nato na palete in tako je paket pripravljen za razvoz do cilja. 

Za še več informacij in nakup omenjene tekočine pa kliknite zgoraj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *