Srčno popuščanje pri psih simptomi

Srčno popuščanje pri psih simptomi so ključne besede, ki jih v spletni iskalnik največkrat vpišejo lastniki psov. Slednji se namreč običajno želijo poučiti o tej bolezni ter o njenih simptomih. V kolikor bi tudi vi želeli izvedeti več informacij o tematiki – srčno popuščanje pri psih simptomi, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

srčno popuščanje pri psih simptomi

Naj že na začetku tokratnega članka omenimo, da je srčno popuščanje pri psih simptomi precej neznana tematika za lastnike psov. Slednji namreč velikokrat ob tej diagnozi veterinarja le »debelo pogledajo«, saj prvič slišijo zanjo. Poleg tega lastniki kosmatincev, katerim veterinarji kardiologi postavijo diagnozo »srčno popuščanje pri psih« običajno ne vedo, kako naprej. Porajajo pa se jim številna vprašanja, na katere želijo čim prej izvedeti odgovore. Čisto vsi (vključno z veterinarji) si želijo, da bi živalski srčni bolniki še naprej živeli kvalitetno pasje življenje. Vendar pa si obenem postavljajo nekatera vprašanja Ali je taka žival sploh še lahko aktivna? Na kaj je potrebno biti pozoren? Kako je s kontrolami? Katero hrano lahko kosmatinec uživa?

Zdravila in terapija ob prvih simptomih srčnega popuščanja pri psih

Sporočamo vam, da kardiologi največkrat predpišejo eno ali več zdravil, ki jih lastniki dajejo dvakrat ali trikrat na dan svojim kosmatincem. Kljub zdravilom se je potrebno zavedati, da terapija traja doživljenjsko. Tako lastnik kot tudi njegov ljubljenček, se protokola dajanja zdravil največkrat hitro navadita in vsa začetna drama okoli terapije hitro postane del dnevne rutine. Še posebno v začetnih dneh se velikokrat zgodi, da se kakšno tableto nehote izpusti. V takšnih primerih je najboljše poklicati veterinarja, ki vam bo dal pravi nasvet. 

Srčno popuščanje pri psih

Kot smo že omenili, srčni pacienti zaradi slabše preskrbe mišičnine in podkožja izredno hitro izgubljajo na teži. Gre za enega izmed prvih simptomov, ki se pojavijo ob tej bolezni. Velikokrat so ob obisku ambulante še močno shujšani in kahektični. Ob terapiji je zato izredno pomemben zadostna količina oziroma vnos kalorij.

Prehrana

Hrana pa mora biti čim lažje prebavljiva, saj jo le tako lahko telo izkoristi. Srčno popuščanje pri psih simptomi se največkrat pojavi zaradi deficita nekaterih specifičnih hranilnih snovi v prehrani (na primer: pomanjkanje karnitina, taurina idr.). Pri psih z omenjeno diagnozo se redne kontrole oziroma obiski pri veterinarju izvajajo na vsake 6 mesecev ali pa enkrat na leto. Število teh pregledov je odvisno predvsem od stadija bolezni. Na tem mestu vam svetujemo, da ob vsakem ponovnem poslabšanju stanja  kosmatinca čim prej pokličete kardiologa in naročite ljubljenčka na kontrolo.

srcno popuscanje pri psih prehrana

Svojemu ljubljenčku zagotovite srečno življenje kljub diagnozi

Nazadnje naj vas potolažimo, da omenjena bolezen nikakor ne predstavlja razloga za nesrečo pasjega ljubljenčka. Z dobro komunikacijo med lastnikom, psom in obenem tudi veterinarjem lahko vsi skupaj pripomorete k podaljšani življenjski dobi bolnega kosmatinca. Na takšen način pa mu lahko še pridobite kakšno srečno pasje leto več. Svojemu ljubljenčku zagotovite srečno življenje kljub diagnozi, saj vam bo žival zelo hvaležna!

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *