Sivi pinot

Sivi pinot nekateri poznajo tudi pod imenom rulandec. Gre za belo sorto vinske trte, ki je prepoznana tudi kot brstna mutacija modrega pinota. Trta najboljše uspeva v toplih krajih, čeprav so za to sorto primerne tudi nekoliko bolj slabše lege. Trta zahteva nekoliko bolj globoka in predvsem rodovitna tla. Za sivi pinot je značilno, da je dokaj odporna trta proti boleznim in pa pozebi. Ker pa razvije tudi drobno grozdje, jo je potrebno tudi zelo močno obremeniti. Slednjo je mogoče doseči z obrezovanjem na dolge kordone. Na tem mestu naj povemo, da nekateri to trto gnojijo kar s hlevskim gnojem, saj je nekoliko bolj visoka količina dušika v zemlji nikakor ne moti. Zapišemo še lahko, da spada med srednjepozne sorte. 

Sivi pinot

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tem priljubljenem vidu-sivem pinotu. Če vas zanimajo informacije o tej tematiki, vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Sivi pinot v Franciji

Sivi pinot je bil v Franciji (Burgundiji) znan že v srednjem veku. Takrat so ga imenovali Fromenteau. Takrat se je tudi razširil naprej, in sicer v Švico. Leta 1300 pa je dosegel Madžarsko in njene vinograde nad Blatnim jezerom. Tam so ga zasadili cistercijanski menihi. Ravno iz tega razloga se na Madžarskem imenuje szűrkebarát  ali drugače »sivi menih«. Okoli 16.stoletja pa so ga bili deležni tudi v Nemčiji. Tam so ga poimenovali Rulandec, in sicer po speverskem vinskem trgovcu. 

Gašper Čarman - eVino

Sivi pinot ni primeren za “staranje”

Omenjeno vino ni ravno primerno za staranje, zato je predvsem uporabno kot mlado vino. V nekaterih evropskih vinorodnih okoliših (na primer v Švici in Alzaciji) pa ga imenujejo tokajec. Njegov pridelek je sorazmerno majhen, sok pa ima zelo veliko sladkorja in nizko stopnjo kislin. Na tem mestu pa vam predstavljamo sivi pinot (letnik 2018) od vinarja Ščurka. Gre za vino, ki je slamnato-rumene barve in ima malce bakren odtenek. Oddaja nežne sadne in cvetlične zaznave, arome pa spominjajo na zrele sladke hruške in še grenivke.

Sivi pinot

Naj bo v vaših ustih polno in še prijetno toplo. Naj še omenimo, da je vino v ustih suho in zelo zrelo. Ima presenetljivo visok delež kislin, ki pa nekoliko odskočijo. Okus je intenzivnejši kot cvetlica, ki deluje malce bolj zadržano. Njena tekstura pa je oljnata. Gre za vino, ki je klasičen pikanti briški sivi pinot, in sicer iz toplega letnika. Vinarji svetujejo, da ga pijete oziroma postrežete k rižotam ali katerim drugim ribjim jedem na žaru. Pa naj na kratko povzamemo še najbolj pomembne lastnosti, ki so: stil vina-sveže belo, uporabljene sorte-100 % sivi pinot, najbolj primerna temperatura za serviranje-od 10 do 12 °C, vsebina ene steklenice-0,75 litra. Za eno steklenico boste v vinoteki eVino odšteli 11,50 evrov. 

Ščutek

Vinogradnik Ščutek se s to dejavnostjo ukvarja že vrsto let. Težko je določiti vek, od katerega se Ščurkovi ukvarjajo z vinogradništvom. Danes Strojan ob pomoči kar petih svojih sinov redno neguje 20 hektarjev vinogradov. Temu primeren pa je seveda tudi njihov bogat pridelek. Večina posesti je na italijanskem delu Brd, ki si ga lahko tudi ogledate. Pri Ščurkovih ostajajo zvesti svežim in predvsem polni vinom. Svetujemo vam, da poskusite tudi ostala vina omenjenega vinogradnika.

Sivi pinot Ščurek

Med njimi je okusna Rebula Up (letnik 2016), za katero boste odšteli 46, 90 evrov. Gre za vino, ki je kristalno in odseva nekoliko bolj svetle jantarjeve barve. Njegova cvetica pa je široka, cvetno-medena in ima okus po zrelem rumenem sadju. Slednjega dopolnjujejo še sredozemska zelišča. Grozdje zanjo je z najvišjih brajd na čisti opoki in se trga na začetku oktobra. Na kratko so ga še macerirali, nekoliko manj kot tretjino jagod pa so z moštom na fermentaciji in zorenju leto dni pustili v velikem sodu. Nato pa so ga prelili v 500 litrske hrastove in tudi akacijeve sode.

Na našem blogu lahko najdeš številne zanimive članke. Zagotovo te zanima tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *