Recept za pivo

Recept za pivo se skriva v vsaki posamezni pivovarni. Vedite, da nobeno pivo (od različnih proizvajalcev) ni narejeno na isti način. Vsaka pivovarna ima svoj recept za pivo, ki ga zagovarja. V podjetju Heineken za specifičen okus dodajajo pivu specifičen A-kvas. Mi vam bomo v tokratnem članku predstavili recept za pivo Laško. Vabljeni, da nadaljujete z branjem. 

Recept za pivo

Najverjetneje veste, da je za nastanek piva najprej potreben velik prostor oziroma varilnica. V teh prostorih nastaja hmeljeno Laško pivo. Proces varjenja je najbolj pomemben, saj omogoča ustvarjanje optimalnih pogojev za delovanje encimov in kvasovk. Oba elementa sta ključnega pomena za končni razvoj karakterja piva. V času, ko poteka varjenje, prehaja pivo skoti štiri različne faze. Prva se imenuje drozganje in druga precejanje. V tretji fazi je potrebno sladico kuhati s hmeljem, ki ga pivovarji dodajajo postopoma. Ta faza vključuje tudi hlajenje in bistrenje in alkoholno vrenje. Četrta faza oziroma zadnji proces pa se imenuje filtracija. Slednja pripomore k temu, da pivo ostane čim bolj bistro. Kot zanimivost naj še zapišemo, da v tej fazi pivovarji nikakor ne uporabljajo nobenih konzervansov. Tako, pa je pivo že pripravljeno za polnjenje. Le-to poteka v prostorih, ki se imenujejo polnilnice. 

točilne naprave za pivo

Laško pivo pretakajo po tako imenovanih polnilnih linijah direktno v izbrano embalažo (to so plastenke, steklenice, pločevinke idr.). Sledi še shranjevanje omenjenih embalaž v kartone ali zabojnike. Te pa naložijo v tovornjake ali kombije in jih odpeljejo na točno določeno lokacijo. 

Vas zanima več o pivu? Preberite tudi:
kozarci za pivo,
Heineken,
Union pivo,
Brezalkoholno pivo,
Radler.

Svetujemo vam, da si še danes vzamete nekaj časa in se odpravite v vaš najljubši lokal ali gostilno. Tam si naročite točeno Laško pivo, ki vam ga bodo zagotovo postregli v prav posebno oblikovanih kriglih ali vrčih za pivo. V pivovarni Laško so namreč pred nekaj leti ustvarili tudi svoje vrče za pivo, v katerih lahko ta pijača sprosti vse svoje arome in tako očara vaše brbončice.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *