Peneče se vino

Peneče se vino od sedaj lahko naročite hitro in enostavno le z nekaj kliki. V spletni vinoteki eVino imajo namreč na voljo široko ponudbo različnih alkoholnih pijač, med njimi pa je seveda tudi peneče se vino. Slednje običajno vsebuje nekoliko več ogljikovega dioksida, zaradi česar je gazirano. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo o tej tekočini predstavili še več informacij, zato vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

peneče vino

Naj že na začetku poudarimo, da je peneče se vino ena izmed najbolj priljubljenih pijač, kadar poteka praznovanje rojstnega dne, novega leta in nekaterih drugih dogodkov. Glede na to, da pa je omenjena tekočina tako zelo unikatna in specifična, si zato zasluži dodatno pozornost zares skozi celo leto.  

Proizvodna metoda penečega vina

Proizvodna metoda tovrstnega vina je precej zanimiva. Najprej poteče tankovska metoda oziroma tako imenovani Charmat. Kmalu za tem pa sledi drugo alkoholno vrenje, ki poteka v zaprtem oziroma plinotesni cisterni. Slednja preprečuje, da bi nastajajoči ogljikov dioksid ušel iz posode. Poznana pa je tudi klasična metoda, ki poteka po tradicionalnem receptu. Pri tem drugo alkoholno vrenje (enako kot zorenje) poteka v steklenicah. Ta metoda zahteva nekoliko več dela, zato pa so tudi stroški na enoto nekoliko višji. Tekočina je v stiku z odmrlimi kvasovkami dlje, kar velja za enega izmed glavnih razlogov, da se lahko razvijejo božanske arome, ki so podobne kruhu. Poleg tega so mehurčki dosti bolj fini in številčnejši, ker so močnejši. 

tradicionalna metoda

Če morda niste vedeli, vam sporočamo, da je peneče vino povsod po svetu iz leta v leto bolj cenjeno zaradi svoje specifične značilnosti. Vsebuje namreč mehurčke oziroma raztopljeni plin ogljikovega dioksida. V skorajda vseh šampanjcih je izvor ogljikovega dioksida naraven, saj se v vinu raztopi med postopkom druge alkoholne fermentacije. Ta poteče v plinotesnih posodah ali pa v steklenicah. 

Za naročilo te pijače pa kliknite na zgornji odebeljeni napis!

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *