Modri pinot

Modri pinot ali modri burgundec je dobro znana rdeča sorta vinske trte. Spada v rod Vitis vinifera, njen namen pa je predvsem povezan z izdelovanjem vina. To trto vzgajajo na različnih predelih po celem svetu. Najbolj pa jo povezujejo s francosko regijo Bergundija. Že pred več kot 2000 leti je bila omenjena pridelava vina iz te sort. V naši deželi Sloveniji uspeva trta predvsem na štajerskih in primorskih vinorodnih tleh. Zagotovo ste že kdaj videli grozd modrega pinota, ki je majhen, valjast in zbit. Njegove jajčasto oblikovane jagode imajo izredno debelo kožico, ki je temno vijoličaste barve. Liste boste prepoznali po srednje veliki in okroglasti obliki, ki je pet ali tri delna.

Modri pinot

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili Modri pinot barrique 2012, Šturm, ki ga lahko naročite v spletni vinoteki Evino. Vljudno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. Na tem mestu pa vas tudi prijazno vabimo, da si ogledate še ostalo ponudbo vin v njihovi vinoteki.

evino

Omenjeno vino ima prepoznavno – klasično pinotovsko barvo, ki ni preveč globoka ampak je rubinasto rdeče barve z rahlim vijoličastim odtenkom. Njegovo grozdje pobirajo le na odličnih legah Sv. Ane, ki je znana po svojih lapornatih tleh. V primerjavi z ostalimi, to grozdje trgajo nekoliko bolj pozno, ampak le v dobrih letnikih (ko lahko grozdje popolnoma dozori). Na temperaturi od 25° in 30° C poteka vrenje, maceracija (razpuščanje) pa traja tri tedne. Zorenje vina poteka najmanj 24 mesecev v 225 litrskih sodčkih, ki so narejeni iz hrasta. Slednji so po večini čisto novi, nekateri pa le enkrat uporabljeni. Vino, ki nastane, je suho, srednjega telesa, elegantnega in predvsem pestrega okusa, ki vas ne bo razočaral!

Preberite tudi:

Modri pinot

Najbolj odlično se bo podal poleg jedi, kot so: rdeče meso, gobe, pikati sir ali perutnina. V spletni vinoteki Evino boste omenjeno vino dobili za ceno 19,90 evrov (0,75 l).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *