Kaj vse vsebuje pivo

Kaj vse vsebuje pivo vam bomo odgovorili v nadaljevanju današnjega članka. Če želite spoznati, katere so ključne sestavine te priljubljene tekočine, potem vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. Prepričani smo, da boste po končanem branju dobro ozaveščeni o tem, kaj vse vsebuje pivo. 

Verjetno veste, da je pivo alkoholna pijača, ki se pripravlja z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev. Slednji s pomočjo encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različno slajena in neslajena žita. Za varjenje se najbolj pogosto uporablja ječmen, včasih pa tudi koruza, riž, proso ali pšenica. Če ste se spraševali, kaj vse vsebuje pivo, vam lahko razkrijemo glavne sestavine te tekočine. To so: voda, hmelj, slad in kvas. Slad so namočene, nakaljena in zatem posušena ali pa pražena žitna zrna. Med kaljenjem v zrnju nastajajo encimi amilaze, ki pa razgrajujejo škrob v vodotopne sladkorje. Hmelj daje vinu grenek okus, kvas pa nato povzroči alkoholno vrenje. V njem nastaneta etanol in tudi ogljikov dioksid. Glede na to, da se sestavine (med njimi tudi voda) in postopki varjenja  od kraja do kraja med seboj razlikujejo, so različne tudi lastnosti piva (okus, stopnja alkohola, pena, barva in drugo).

kaj vse vsebuje pivo

Naj še omenimo, da se za pripravo piva lahko uporablja različna mešanica sladu, ki se mu lahko (po želji ali naročilu) doda še sladkor. Take mešanice so največkrat uporabljajo za izdelavo cenenega piva, saj je proizvodnja teh tekočin bistveno cenejša od uporabe čistega ječmenovega ali pšeničnega sladu. Kot zanimivost lahko zapišemo, da hmelj pivovarji dodajo pivu zaradi izboljšanja okus. Za ta namen se uporabljajo svetovi te rastline, ki pa pripomorejo še k obstojnosti tekočine. Poleg tega daje hmelj pivu tudi nekaj ključnih karakteristik – grenkobo, citronski ali zeliščen priokus. Vsebuje pa tudi antibiotik in kislino, kar pripomore k obstojnosti piva. Pomembna sestavina je tudi kvas.

Vpliv kvasa na pivo

Slednji je sestavljen iz kvasovk, ki skrbijo za fermentacijo pica in za spreminjanje sladkorja v alkohol in ogljikov dioksid. Obenem kvas še močno vpliva na okus in splošno aromo te pijače. Za pripravo se najpogosteje uporabljajo kvasovke Saccharomyces cerevisiae. Še preden so pivovarji odkrili pomen kvasa za varjenje piva, je fermentacija potekala po naravni poti z različnimi naravnimi kvasovkami, ki pa so bile zelo različne. Ravno zaradi tega fermentacija ni potekala kontrolirano. Tak način se danes zelo redko še uporablja pri varjenju nekaterih vrst. Nazadnje pa naj še omenimo, da je po končanem zorenju tekočina največkrat še bolj ali manj motna, zato pa ji nekateri pivovarji dodajajo bistrilo. Ta adsorbira in obori vse trdne delce in beljakovine ter vse skupaj z njimi izloči, tako da ostanejo delci v tekočini samo še v sledeh.

kvas

Proces se imenuje bistrenje. Za kristalno bistrost in njegovo čim daljšo obstojnost je treba pivo še prefiltrirati. Pred polnjenjem se pivo še toplotno obdela – pasterizira, s tem se namreč podaljša njegova biološka trajnost. Sedaj zagotovo veste, kaj vse vsebuje pivo! Ta adsorbira in obori vse trdne delce in beljakovine ter vse skupaj z njimi izloči, tako da ostanejo delci v tekočini samo še v sledeh. Proces se imenuje bistrenje. Za kristalno bistrost in njegovo čim daljšo obstojnost je treba pivo še prefiltrirati. Pred polnjenjem se pivo še toplotno obdela – pasterizira, s tem se namreč podaljša njegova biološka trajnost. Sedaj zagotovo veste, kaj vse vsebuje pivo!

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *