Bolečine v križu

Bolečine v križu so zelo pogoste težave, ki v povprečju prizadenejo vse starostne skupine. Nekateri poznajo omenjene bolečine tudi pod imenom lumbago. Gre za zdravstveno težavo, ki jo v svojem življenju doživi okoli 80 %, od tega pa se pri 90 % ljudeh bolečina ponovi še najmanj enkrat. Velika večina akutnih bolečin v križu se pojavi kot posledica poškodb mišic, sklepov, diskov ali vezi. Človeško telo kot odgovor na poškodbo odreagira tako, da se pojavi vnetje. Včasih je vnetje neznatno, včasih pa lahko povzroči hude bolečine. Zaradi velikega prepleta med živci v diskih, v mišicah in vezeh, možgani izredno težko točno zaznajo, kateri so glavni izvor bolečin. Tu lahko kot primer zapišemo, da strgan lumbarni disk povzroča iste občutke kot pa nategnjena mišica. To pomeni, da gre pri obeh za vnetje in bolel mišični krč v istem delu telesa. Ali ste vedeli, da se vezi in mišice celijo zelo hitro? Še posebej v primerjavi z natrganim diskom, ki se lahko zaceli hitro ali pa počasi.

Bolečine v križu

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še osnovne simptome bolečin v križu ter nekaj načinov, kako lahko preprečite, omilite ali odpravite omenjene bolečine. V kolikor vas zanimajo informacije o tej tematiki, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Preberite tudi:

Simptomi bolečine v križu

Najverjetneje veste, da bolečine v križu spremlja precej širok razpon simptomov. Pojavijo se lahko v različnih oblikah (nenadno ali počasi, se pojavlja in izginja, bolečina je lahko mila/blaga ali pa zelo močna in izčrpavajoča, se stopnjuje, itd.). Simptomi so naslednji: 

-bolečina, ki se postopoma stopnjuje med sedenjem ali stanjem,

-znosna ali srbeča bolečina, ki se premika iz križa v stegna (pri nekaterih tudi do spodnjega dela nog in stopal), spremlja pa jo lahko otopelost ali mravljinčenje,

-težave pri vzravnani drži, med vstajanjem ali usedanjem in med hojo,

-krči v mišicah in pa zategnjenost v medenici, bokih ali v križu. 

Obstajajo tudi različni tipi bolečin v križu, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Simptomi bolečine v križu

Mehanska bolečina v križu

Najbolj poznana je mehanska bolečina, ki primarno izvira iz mišic, vezi, sklepov ali kosti in okoli hrbtenice. Takšna bolečina je največkrat lokalizirana v križu, ritnicah, občasno pa tudi v zgornjem delu nog (torej v stegnih). Njena moč je odvisna od obremenitve hrbtenice, poleg tega pa se odraža tudi glede na gibanje (nazaj, naprej, zvijanje), aktivnost, sedenje, počivanje in drugo. Naslednji tip se imenuje radikularna bolečina, ki se pojavi kot posledica preščipnjene ali vnete korenine živca. Specifičen občutek je električen, oster in pekočo bolečino spremlja še šibkost (tako imenovani išias) in otopelost. Običajno jo človek občuti le na eni strani telesa. 

Mehanska bolečina v križu

Na tem mestu pa vas moramo seveda tudi obvestiti o tem, kdaj je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Torej, svetujemo vam, da zdravniško pomoč nemudoma poiščete, če imate bolečine v križu, ki jih spremljajo še: 

-visoka temperatura, ki je višja od 38˘C,

-kakršne koli bolečine v prstnem košu, 

-težko odvajate vodo ali blato,

-nepojasnjeno hujšate oziroma nimate apetita,

-se pri vas pojavlja otopelost in mravljinčenje v predelu ritnic ali genitalij,

-se pojavi oteklina ali deformacija na hrbtenici in drugo. 

Za preprečevanje omenjenih bolečin obstaja kar nekaj različnih dejavnosti, zato vam predlagamo, da upoštevate naslednje nasvete: 

-ostanite aktivni (redno vadite 150 minut na teden),

-redno izvajajte vaje in se čim več raztezajte,

-poskušajte se izogibati preveč dolgemu sedenju v službi ali med vožnjo,

-pozorni bodite na vašo držo med sedenjem, pri uporabi računalnika, branju knjige in med gledanjem televizije,

-naučite se pravilnega dvigovanja težkih bremen in

-si zagotovite, da bo vaša vzmetnica na postelji pravilno podpirala vašo hrbtenico in ne glave. 

Biosinhron

Bolečine pa lahko omilite ali olajšate z magnetno terapijo Biosinhron, ki je zelo priznana in predvsem uspešna. Preizkusite jo tudi sami in ne bo vam žal!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *