Francoska rdeča vina

Francoska rdeča vina so ena izmed najbolj priljubljenih in poznanih na svetu. Francija se namreč uvršča med največje pridelovalke te pijače v svetovnem merilu. Gre za najbolj legendarno vinsko državo na planetu, kjer pa so se tudi kot prvi v svetu premišljeno lotili vinarstva. To je bilo še dodatno podprto z odličnimi izvozi njihovih vin v bogatejše, severnoevropske dežele, med njimi sta bili Nizozemska in Velika Britanija. Tamkajšnjim kupcem nikakor ni bilo žal plačevati višjih zneskov za dobra vina in francozi to vedo še danes. Verjetno pa veste tudi vi, da je kupec njihovih prestižnih vin sedaj zares ves svet. Francozi se z vinom ne le radi pohvalijo, ampak ga precej radi tudi sami uživajo. Najljubša so jim Francoska rdeča vina, ki predstavljajo nekakšno vinsko kulturo. 

Francoska rdeča vina

Za vas smo pripravili tudi te članke:

Najbolj znana francoska vina

Omenjena država ima kar nekaj poznanih vinskih regij, kjer nastajajo Francoska rdeča vina. Med njimi je Bordeaux, ki leži na atlantski obali in je najprestižnejša svetovna regija. Od tam namreč prihajajo najboljša in celo najbolj znana vina. Kot zanimivost na tem mestu lahko omenimo, da je leta 1855 francoski kralj Napoleon III. ukazal najti najboljša Francoska rdeča vina. Ugotovitve raziskav so pokazale, da so najboljša res v omenjeni pokrajini. Vsa vina so zvrsti rdečih sort, kot so Cabernet sauvignon/franc, merlot in Petit Verdot. Običajno jih največ leto dni in pol starajo v sodih iz Francoskega hrasta. Tovrstno mešanje in staranje so prevzele tudi svetovne vinske dežele, tudi pri nas. Večina takih vin pri nas temelji na merlotu, rezultati pa so odlični. 

Najbolj znana francoska vina

Burgundija

Sedaj pa vam bomo predstavili Burgundijo. Gre za drugo najbolj slavno Francosko vinsko regijo. Sortno je Burgundija sicer bolj skromna, vsa skrivnost pa je v legah vinogradov. Južni del Burgundije se imenuje Beaujolais. Tam raste trta Gamay, ki je osnova njihovih slavnih mladih vin z imenom Beaujolais Nouveau. Kot zanimivost naj omenimo, da vsako leto tretji četrtek v novembru preplavijo svetovne vinske trge in so eden izmed največjih vinskih poslov na celem svetu.

Burgundija

Dolina reke Rone

Naslednja regija, kjer med drugim nastajajo tudi Francoska rdeča vina, se imenuje dolina reke Rone. Ta leži pod Burgundijo in se končuje na severu Provanse, ki je slavna zaradi najboljših »rosejev« na svetu. Poudariti moramo, da so vina iz doline reke Rone nekoliko drugačna, saj je tudi sortni nabor precej drugačen. Tam kraljuje Syrah ob izdatni pomoči lokalnih avtohtonih sort. Na nekaterih področjih v skladu s tradicijo mešajo bele in rdeče sorte, vendar je nekoliko pikantni Syrah v ospredju. 

 Dolina reke Rone

Provansa

Predstavljamo vam še zelo znano regijo – Provanso. Večina vinske produkcije te izredno slikovite pokrajine so roseji, Francoska rdeča vina, ki so narejena na »način belih«. Gre torej za hitro stiskanje in takojšnje kratko staranje v lesenih sodih ali sodih, ki so narejeni iz inoksa. Pri tem se uporabljajo avtohtone sorte, ki se raztezajo na območju iz Španije v Francijo. To so: Cinsault, Mourvedre, Grenache, Syrah in še nekateri drugi.

Brezčasna Provansa | Agencija Oskar

Šampanija

Nazadnje vam predstavljamo še Šampanijo. To je še ena legenda, ki je povezana s prestižem. V tej pokrajini so izumili šampanjec, ki velja za najboljše in najbolj slavno peneče vino na svetu. Šampanjci imajo zares enkraten okus zaradi edinstvenih tal (v večini je to kreda), edinstvenega sortnega sestava (Modri pinot, Chardonnay in Pinot menuir) in nekajletnega staranja, ki tem vinom doda poseben karakter. 

Šampanija

Nakup vina

Tako, pa smo prišli do konca tokratnega članka. Če se vam je ob branju porajala želja, da bi tudi sami poskusili katerega izmed Francoskih rdečih vin, vam svetujemo, da kliknete na zgornji odebeljeni napis in ga naročite v spletni vinoteki eVino. Za vas imajo pripravljen širok izbor različnih vrst, ki vas ne bodo razočarale, ampak naravnost navdušile! Hitro kliknite na zgornji odebeljeni napis in se prepričajte o tem. 

Nakup vina


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *