Zakaj pes pospešeno diha

Zakaj pes pospešeno diha je vprašanje, ki si ga večkrat postavljajo lastniki psov. Če bi tudi vi radi izvedeli, zakaj pes pospešeno diha, vam svetujemo, da nadaljujete z branjem tokratnega članka. 

Znano je, da skrbniki psov velikokrat opazijo, da njihovi kosmatinci pospešeno dihajo s hitrimi in kratkimi vdihi ter izdihi. Največkrat je takšno dihanje posledica utrujenosti, vznemirjenja ali vročine. Običajno pospešenemu dihanju lastniki ne dajejo prevelike pozornosti, saj le-ta slej kot prej mine in kosmatinec ponovno zadiha normalno. Vsi tisti, ki pa ste hiperventilacijo pri svojem kužku že doživeli, verjetno veste, da je to stanje lahko izredno strašljivo. Zavedati se morate, da lahko pogosto hiperventiliranje pri psu nakazuje na zdravstveno težavo ali bolezen psa.

Preberite tudi:

Kaj pomeni hiperventilacija

Pa naj vam na tem mestu predstavimo, kaj sploh pomeni hiperventilacija. Dejansko gre za pospešeno dihanje s kratkimi vdihi in izdihi. Ko pes diha normalno, se njegova pljuča napolnijo z zrakom. Ta kisik nato preko ožilja dostavlja zrak po telesu. Rdeča krvna telesca, ki so napolnjena s kisikom, potujejo po telesu in zagotavljajo, da ima vsaka celica v telesu dovolj kisika, da živi in diha. Ko pes hiperventilira, se zaradi kratkih vdihov pljuča ne polnijo s kisikom. Gre torej zato, da slej ali prej telo ne prejme dovolj kisika in kosmatinec začne težko dihati.

Hiperventilacija

Hiperventilacijo je največkrat mogoče prepoznati po dihanju z odprtimi usti ali kratkih dihih, ki se ne ustavijo ali nimajo razloga za nenaden pojav. Ob tem se psi pričnejo tudi obilno sliniti, saj so zadihani. Zaradi odprtih ust pa ne morejo pogoltniti sline. Ker ima pes večino časa odprta usta, ne zmore običajnega globokega vdiha. Posledično postane telesno šibek in omedli zaradi pomanjkanja kisika.

Vzroki, zakaj pes pospešeno diha

Sedaj pa naj vam še predstavimo vzroke, zakaj pes pospešeno diha. Vsekakor obstaja več razlogov za pospešeno dihanje, med katerimi so: številne bolezni, neželeni stranski učinki zdravil, stres, bolečina ali vznemirjenje. Med najbolj pogostimi vzroki za hiperventiliranje pri psih pa so: povratno dihanje vročinski udar, bolečina, stres in tesnoba, presnovna acidoza in srčno popuščanje. Pri slednjem gre za nepravilno delovanje srca, potem tudi kisika polna kri, ne more normalno potovati po telesu. S hiperventilacijo poskuša telo nadomestiti pomanjkanje kisika.

Zakaj pes pospešeno diha

Pogosti vzroki za pojav pospešenega dihanja pri psih pa so še: različne alergijske reakcije, bolezni dihal, navdušenje ter težave v sapniku. Gre za del telesa, skozi katerega potuje zrak iz nosu v pljuča. Nekaterim psom se hrustanec, ki je v sapniku, pretirano obrablja in posledično propada. To zoži dihalne poti, kar lahko vodi do hiperventilacije, ko pes ne more normalno zadihati. Ker so vzroki za ta pojav različni, je tudi način zdravljenja pri psih različen. Najbolj pomembno pa je, da poskrbite in reagirate glede na vzrok težave. 

Za več informacij o tem, zakaj pes pospešeno diha, pa kliknite zgoraj!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *