Odpoved ledvic pri psu

Odpoved ledvic pri psu nastopi takrat, kadar ledvica niso več sposobna opravljati svoje funkcije – torej niso sposobne odstranjevati odpadnih snovi iz organizma in koncentriranje urina. Zdrava ledvica proizvedejo zelo koncentriran urin kar pomeni, da se ogromna količina toksinov (telesnih odpadkov) izloči v relativno majhni količini vode. Nasprotno pa okvarjena ledvica izločijo enako količino toksinov v veliko večji količini vode. Takšna ledvica niso sposobna pravilne reabsorbcije vode in hranilnih snovi nazaj v organizem. 

Poznamo dve vrsti odpoved ledvic pri psu

Poznamo dve vrsti odpoved ledvic pri psu – akutna in kronična odpoved. Akutna odpoved ledvic pri psu se običajno pojavi nenadoma, najbolj pogosto zaradi naslednjih razlogov: hujših bakterijskih okužb, zamašitve ali zoženja sečnih poti, zmanjšanega dotoka krvi v ledvici, dehidracije ali zaradi zaužitja strupov. V nekaterih primerih je tovrstna odpoved ozdravljiva, v nekaterih pa se lahko razvije v kronično obliko. Med najbolj pogoste simptome akutne odpovedi sodijo: izguba apetita, bruhanje, težje uriniranje, izguba koordinacije, izrazita otopelost, zmedenost idr. To je resna bolezen, ki lahko ogrozi življenje psa, zato je ob pojavu naštetih razlogov nujno potrebno takojšnje ukrepanje. Potrebna je torej čim hitrejša veterinarska oskrba.

odpoved ledvic pri psu

Če boste tudi vi pri vašem kosmatinčku opazili katerega izmed naštetih simptomov, vam svetujemo, da ga čim hitreje odpeljete k veterinarju. Slednji namreč lahko psu zagotovi intenzivno nego, njene možnosti za okrevanje pa so odvisne od tega, v kakšni meri so poškodovani organi. Namen zdravljenja je zagotoviti čim bolj optimalno podporo ledvicam, dokler si ne opomorejo. Zdravljenje zatorej lahko traja več dni ali nekaj tednov, da veterinarji ugotovijo,  ali bo pes okreval in do kakšne mere. Na tem mestu vam sporočamo, da je izredno dober pokazatelj uspešnosti zdravljena urin. V primeru, da ima pes še vedno težave pri uriniranju in se količina urina ne stabilizira, so možnosti za okrevanje bolj slabe.

Osnovne informacije o kronični odpovedi ledvic

Sedaj pa naj vam na kratko predstavimo še nekaj osnovnih informacij o kronični odpovedi ledvic. Ta pojav se ne pojavi nenadoma, ampak gre za dolgotrajen proces. Slednji se lahko razvija več mesecev do več let. Običajno se pojavlja pri starejših psih. Večina kroničnih odpovedi ledvic pa je na žalost nepovratna. Pri kronični odpovedi ledvic gre za počasno propadanje ledvičnih cevk, kar na začetku bolezni ne predstavlja posebnih težav. Bolezenski znaki se pokažejo, ko je propadlo že več kot približno 70% ledvičnih cevk.

kronična odpoved ledvic

Nazadnje naj omenimo, da pes z razvijajočo se boleznijo ledvic čuti večjo žejo in temu primerno tudi pogosteje izloča urin. Kljub temu njegova ledvica svojo funkcijo opravljajo z neprimerno več napora kot pri zdravih psih. Prekomerno pitje in izločanje lahko sicer deluje določen čas. Vendar pa postopoma še tako velika količina zaužite vode lahko postane premajhna, da bi se iz telesa izločile vse škodljive snovi.

Tako, pa smo prišli do konca tokratnega članka, prepričani smo, da sedaj veste več o tematiki odpoved ledvic pri psu.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *