Srčno popuščanje pri psih

Srčno popuščanje pri psih je aktualna tematika za vse lastnike psov in tudi za vse tiste, ki želijo biti poučeni o boleznih pri živalih. Srčno popuščanje pri psih pa so obenem tudi ključne besede za tematiko, o kateri bomo pisali v današnjem članku. V kolikor želite izvedeti več informacij o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Srčno popuščanje pri psih

Vprašanja o srčnem popuščanju

Vsi tisti lastniki, katerim veterinarji kardiologi postavijo diagnozo »srčno popuščanje pri psih« običajno ne vedo, kako naprej. Porajajo se jim tudi številna vprašanja, na katere želijo čim prej izvedeti odgovore. Čisto vsi si želijo, da bi takšni srčni bolniki še naprej živeli kvalitetno pasje oziroma mačje življenje. Vendar pa si obenem postavljajo še vprašanja, kot so: Ali je taka žival sploh še lahko aktivna? Na kaj je potrebno biti pozoren? Kako je s kontrolami? Katero hrano lahko uživa?

Zdravila

Naj poudarimo, da kardiologi največkrat predpišejo eno ali več zdravil, ki jih lastniki dajejo dvakrat ali trikrat na dan. Pri tem pa terapija traja doživljenjsko. Tako lastnik kot tudi pacient, se protokola dajanja zdravil običajno hitro navadita in vsa začetna drama okoli terapije hitro postane tako imenovana dnevna rutina. Še posebno v začetnih dneh se večkrat zgodi, da se kakšno tableto nehote izpusti. V takšnih primerih je najboljše poklicati veterinarja, ki vam bo dal pravi nasvet. Opozarjamo pa vas, da nikakor ne dajajte dvojnega odmerka zdravil naenkrat! 

Zdravila za pese z srčnim popuščanjem

Vpliv na aktivnost pesa

Verjetno se zavedate, da so kardiološki pacienti največkrat manj aktivni kot pa zdrave živali. Ob naporih se tudi hitreje zadihajo, na sprehodih pa lahko zaostajajo za lastnikom. Po začetku terapije se tovrstna opažanja do neke mere popravijo, živali pa tudi pokažejo nekoliko več energije. Kljub temu je potrebno ohranjati veliko pozornosti in previdnosti. Na tem mestu zato lahko napišemo še to, da so dosti bolj primerni krajši sprehodi, ki so prilagojeni potrebam in željam živali. Popolno omejevanje gibanja pa kljub bolezni nikakor ni primerno!

Vpliv na aktivnost pesa

Preventivni pregledi

Izredno pomembno je spremljanje stanja tudi doma. Veterinar vam bo ob pregledu dal napotke, na kaj boste morali biti pozorni v prihodnje. Najverjetneje vam bo naročil, da občasno izmerite frekvenco dihanja v mirovanju. To boste storili tako, da boste šteli dvigovanje in spuščanje prstnega koša, ko bo vaš kuža ali mačka spala. Pridobljene podatke si nato skrbno zapišite, saj bo veterinar na kontroli le s pomočjo vaših podatkov lahko prilagodil terapijo potrebam vašega štirinožnega prijatelja oziroma ljubljenčka. Vedite, da se redne kontrole izvajajo na 6 mesecev oziroma enkrat na leto. To je odvisno tudi od stadija bolezni. Ob vsakem ponovnem poslabšanju pa vam svetujemo, da takoj pokličete svojega kardiologa in naročite kontrolo. 

Preventivni pregledi

Pomembnost prehrane

Kot smo že omenili, srčni pacienti zaradi slabše preskrbe mišičnine in podkožja izredno hitro izgubljajo na teži. Velikokrat so ob obisku ambulante še močno shujšani in kahektični. Ob terapiji je zato izredno pomemben zadosten vnos kalorij. Hrana pa mora biti čim bolj lahko prebavljiva, saj jo le tako lahko telo čim bolj izkoristi. Srčno popuščanje pri psih se največkrat pojavi zaradi deficita določenih hranilnih snovi v prehrani (na primer: pomanjkanje karnitina, taurina idr.). Veterinah bo v takih primerih zagotovo predpisal še prehranska dopolnila, ki bodo primanjkljaj v telesu nadomestila. 

Zdrava prehrana pesa

Podaljšanje življenske dobi pesa

Naj še povzamemo, da srčno popuščanje pri psih ni ravno razlog za nesrečo pasjega ljubljenčka. Z dobro komunikacijo med lastnikom, psom in obenem tudi veterinarjem lahko pripomorete k podaljšani življenjski dobi bolnega kosmatinca in mu tako pridobite kakšno srečno pasje leto več. Svojemu ljubljenčku zagotovite srečno življenje kljub diagnozi! 

Svetovanje s strokovnjaki

Posvetujte se z strokovno podkovanim veterinarjem iz podjetja Zamba, ki vam bo zagotovo pomagal v najboljši možni meri. Kliknite na zgornji odebeljeni napis in pridobite še več zanimivih podatkov o veterinarski ambulanti Zamba, ki se nahaja v Celju.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *