Najboljša rose vina

Najboljša rose vina so pridelana iz rdečega grozdja, vendar pa ga pustijo na kožicah le nekaj ur, da se prenese nekoliko manj rdeče barve. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o tej tematiki – najboljša rose vina. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem. 

Barva rose vina

Naj že na začetku poudarimo, da je barva rose vina najbolj odvisna od časa trajanja maceracije. Barve tovrstnih vin se namreč gibljejo od nežno lososove, preko čebulne do rožnate. Provansalska najboljša rose vina so izredno svetla in nežna, slovenska tradicija pa zapoveduje precej temnejše barve (skorajda močne rdeče barve). Pri omenjenih vinih traja maceracija nekaj ur, vendar nikoli ne več kot 24 ur. Glede na to, da določena vrsta, ki se uporablja za pridelavo rose vina, ni tako zelo pomembna, je ravno zaradi tega le redko navedejo na etiketo. Za tovrstno vino se največkrat uporablja rdeče grozdje.

barve rose vina

Pridelava rose vin v Evropi

Ste vedeli, da sta v Evropi kot uradna procesa pridelave rosejev priznana: postopek preproste maceracije in postopek »puščanja krvi« ali »krvavenja«. Pri prvem načinu vinar rdeče grozdje najprej da v stiskalnice, nato pa vino pusti nekaj časa, da počiva na grozdnih kožicah. Pri drugem postopku pa po le nekajurni maceraciji, ko vino počiva na grozdnih kožicah, vinar iz posode odtoči okoli 15 % mošta, preostali del pa običajno steče po običajnem postopku za pridelavo rdečih vin. Iz odtočenega dela potem z izbranim postopkom dokončno pridelajo vino, ki se imenuje rose. 

pridelava

Najboljša rose vina imajo nežno cvetico, ki spominja predvsem na zrele jagode ali na zrele rdečkaste sadeže. V ustih vino deluje nekoliko bolj suho, arome pa so zelo podobne kot na cvetici. Slog je še bolj polnejši in zrelejši. Vino zaradi bogatega telesa, sadnosti in dotika mlade lune v ustih deluje zelo prijetno oziroma harmonično. Če ga še niste okusili, potem vam svetujemo, da ga čim prej. Svetujemo vam, da ga  naročite ali kupite v vinoteki eVino, kjer imajo skozi celo leto pripravljeno široko ponudbo najrazličnejših vin.

Gašper Rose 2020

Med zelo priljubljenimi je Gašper Rose 2020. Gre za rose vino rožnate barve, ki je suho in ima prijetno svežino ter dolg čist in saden pookus. To vino vsebuje 13,50 % alkohola in želi pivca prepričati s popolno kombinacijo arom. Slednje spominjajo na jagode, brusnice, rdeč ribez in rdeče češnje. To vino je idealno za vroče poletne dni, ko ga dobro ohlajenega lahko ponudimo k jagodam ter lahkim, zelenjavnim jedem. Če se boste odločili za nakup te pijače, boste za eno steklenico (0,75l) odšteli 5,35 evrov. 

gašper rose 2020

Na tem mestu vam še sporočamo, da je v omenjeni vinoteki na voljo še ostala ponudba, kjer so pripravili sladka, polsladka, suha in polsuha vina. Večinoma so vina ustekleničena v steklenici (0,75 litra), prodajajo pa seveda vina različnih slovenskih in tujih vinarjev.

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *