Hibiskus

Hibiskus je rastlina, ki jo poznamo po čudovitih razkošnih cvetovih. Njegova uporaba je v Sloveniji najbolj razširjena za pripravo čajnih napitkov, a jo lahko uporabimo tudi v druge namene. Kateri so ti pa si poglejmo v nadaljevanju članka.

Hibiskus

Uporaba hibiskusa

Ali ste vedeli, da obstaja več kot 100 vrst rastlin rodu Hibiskus? Različne vrste hibiskusa so namenjene različni industriji. V nadaljevanju si poglejmo kje vse uporabljajo omejeno rastlino in kako posebne vrste hibiskusa pripomorejo k našemu zdravju in lepoti. 

Čaj iz hibiskusa

Iz cvetov hibiskusa pripravljamo tudi tople in hladne čajne napitke, ki so znani po vsem svetu. Čaj je izrazito bordo rdeče barve, dopolnjuje pa ga unikaten okus, ki ga spremlja obilna vsebnost vitamina C. Hibiskusov čaj se pripravlja iz cvetov hibiskusa družine Slezenovke. Pitje čaja pripravljenega iz cvetov hibiskusa spodbuja in povečuje odvajanje vode iz telesa. Še posebej je priporočljiv v zimskih mesecih, ko se začne obdobje prehladov, saj z visoko vsebnostjo vitamina C pomaga pri odpravljanju prehladov in preprečuje okužbe zgornjih dihal. 

Ali ste vedeli, da je največja pridelava cvetov hibiskusa locirana v Mehiki in na Jamajki? V Afriki se zaradi pomanjkanja in nedostopnosti do zdravil cvetovi hibiskusa uporabljajo za zniževanje povišane telesne temperature, krvnega tlaka in holesterola. Uporablja se za sproščanje krčev in za boj proti črevesnim zajedalcem in bakterijam. V starodavni kitajski medicini pa so cvetovi hibiskusa uporabljeni za oskrbo gnojnih ran, oteklin, opeklin, vnete kože in očesne veznice in mnogo drugih. 

Ekološki hibiskus - 100 % naravna za vaše lase - Etnobotanika

Obloga za lase

Hibiskus vsebuje alfa-hidroksi kisline (znano tudi pod okrajšavo AHA) in aminokisline, ki pri delovanju vašim lasem in koži ne odvzamejo naravne vlage. Z drugimi besedami lahko rečemo, da pripomorejo k celični adheziji. Njegova uporaba močno pripomore pri preprečevanju pretiranega izpadanja las. Aminokisline, ki jih vsebujejo cvetovi hibiskusa, so potrebne za proizvajanje kreatina, ki je gradnik naših las in kože. Ker se naša koža vedno znova obnavlja, lasje pa nam izpadajo in namesto njih rastejo novi, je oboje pomembno negovati. Za to pa je izjemno pomembna zadostna količina aminokislin, ki jih lahko pridobimo prav iz cvetov hibiskusa. 

Hibiskus obloga za lase

Prav aminokisline v hibiskusu poskrbijo za zdrave, močne in lepe lase, ki so pogosto podvrženi uporabi kemičnih preparatov in toplotni obdelavi. Ti izjemno izsušijo naše lase, ki se posledično začnejo lomiti. Aminokisline v hibiskusu pa lase hidrirajo ter jim vrnejo moč in sijaj. 

Med drugim hibiskus uravnava PH vrednost vašega lasišča. Ko je le-ta previsok, se v našem lasišču pretirano izločajo maščobe, ki vodijo v razdraženo in srbeče lasišče. Pojavijo se lahko tudi izpuščaji in pretiran prhljaj. 

Papir, vrv in gradnja

Ena izmed mnogih vrst hibiskusa, po imenu kenaf, je uporabljena tudi pri izdelavi papirja. Iz kenaf-a pridobivajo vlakna, ki so v zunanjosti debla bolj groba, v jedru pa bolj gladka. Bast vlakna ali vlakna zunanje plasti se uporabljajo za izdelavo vrvi. Iz bolj gladkih vlaken izdelujejo tudi papir. Uporaba kenafovih vlaken pa je izjemno razširjena, saj je vključena v inženirskem lesu, izolaciji, oblačilih, posteljninah za živali in pakirnem materialu. Kot del splošnega prizadevanja za bolj trajnostna in okolju bolj prijazna vozila pa Ford in BMW izdelujejo material za avtomobilske karoserije delno prav iz kenafa. 

Hrana 

Posušeni cvetovi hibiskusa so užitni in se v mnogih primerih uporabljajo kot okras hrane ali krožnika. V Mehiki pa cvetovi hibiskusa predstavljajo pravo dobroto. Vrsto hibiskusa Roselle se uporablja celo kot zelenjavo, saj ima poseben, rahlo kisel okus, ki hrani doda čudovit pridih.

Zakaj izbrati nego s hibiskusom? 

Hibiskus je vsestransko uporabljena rastlina, še posebej popularna pa je v svetu kozmetike. Izjemno pripomore pri obnovi suhih in zlomljenih las, uravnava PH vrednost lasišča, upočasni prezgodnjo sivenje in pretirano izpadanje las. Med drugim upočasnjuje staranje kože in preprečuje hiperpigmentacijo, čisti pore in preprečuje številna vnetja kože. 

Hibiskus

 

Pogosta vprašanja

 

Zakaj izbrati hibiskus za nego las?

Hibiskus je izjemno cenjen v svetu naravne kozmetike zaradi svojih številnih koristi za lase in lasišče. Njegova bogata vsebnost aminokislin in alfa-hidroksi kislin pomaga pri obnovi in hidraciji las, preprečevanju izpadanja las ter spodbujanju rasti močnih in zdravih las. Hibiskus ne le da lase nahrani, ampak tudi uravnava pH vrednost lasišča, kar je ključno za ohranjanje zdravega ravnovesja in preprečevanje težav, kot so prekomerno izločanje maščobe, prhljaj in srbenje.

Ali hibiskus pomaga pri prezgodnjem sivenju las?

Da, hibiskus je naravna rešitev za upočasnitev prezgodnjega sivenja las. Vsebuje antioksidante, ki preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, in tako pomagajo ohraniti naravno barvo las dlje časa. Redna uporaba izdelkov z hibiskusom ali domačih oblog iz hibiskusa lahko pomaga zmanjšati pojav sivih las.

Kako hibiskus vpliva na zdravje kože?

Hibiskus ima izjemne anti-aging lastnosti in je znan po svoji sposobnosti upočasnjevanja procesa staranja kože. AHA kisline in antioksidanti v hibiskusu pomagajo pri obnovi kože, zmanjšujejo videz gub, čistijo pore in preprečujejo nastanek hiperpigmentacije. Redna uporaba hibiskusa na koži lahko pripomore k bolj gladki, čistejši in mladostnejši koži.

Kako uporabiti hibiskus za nego las in kože?

Za nego las lahko pripravite oblogo iz svežih ali suhih cvetov hibiskusa, ki jo nanesete na lase in lasišče. Za nego kože lahko iz hibiskusa pripravite tonik, masko ali dodate njegov prah v svoje najljubše DIY kozmetične recepte. Hibiskus lahko dodate tudi v kopeli za mehčanje in revitalizacijo kože.

 

Morda vas zanima tudi:
Barva za lase kana
Naravni izdelki za lase
Naravne barve za lase
Rastlinska olja za lase

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *