Birra Moretti

Birra Moretti je italijansko podjetje, ki se že vse od daljnega leta 1859 ukvarja s proizvodnjo piva. Pivovarno je istega leta ustanovil Luigi Moretti, poznana pa je bil tudi pod imenom Tovarna piva in ledu. 

Podjetje že vse od davnega leta 1859 prisega na kakovost. Na temelju družinskih vrednot in kakovosti pa je istega leta, ko je bilo ustanovljeno podjetje, nastal tudi pristno italijanski kakovostni lager L’autentica, katerega z istim receptom pripravljajo že vse od leta 1859. Odlikuje ga posebna mešanica kakovostnega hmelja, kateri se pridružujejo sadni okusi. Hmeljno grenkobo tako nežno objamejo sadne note, zaradi česar pa ima pivo veliko navdušencev. Podjetje pravi, da je bilo ustvarjeno za popolno ujemanje ob jedi. In res, mnogi posamezniki uživajo v pivu L’autentica ob odličnih italijanskih jedeh, še posebej pa se prileže ob okusnih testeninah.

Birra Moretti sodčki

Prvo pivo Birra Moretti

Prvo pivo pivovarne Birra Moretti sega v malo italijansko mestece Videm v Furlaniji. V 19. stoletju je bilo to mirno in zaspano mestece, kjer se ni prav veliko dogajalo. Obdano je bilo s kamnitimi zidovi, ki jih je lokalna skupnost zgradila že davnega leta 1350. V tem mirnem mestecu, se je večina prebivalcev ukvarjala s panogo trgovine in obrti. Odprtje pivovarne je potekalo v pestrem času ob združitvi Italije. Celotna regija, kjer je živel Luigi Moretti in tudi ustanovil svoje podjetje, je bila še vedno priključena Avstro-Ogrskemu cesarstvu. V mestecu Videm so bili pogosti domoljubni upori. V gradu, ki se dviga nad mestom Videm, je bila v takratnem času nameščena avstrijska posadka, na glavnem trgu pa so bili postavljeni topovi. 

V pestrem dogajanju na današnjem območju Italije pa se je takrat 37-letni Luigi Moretti odločil zgraditi svojo pivovarno. Luigi Moretti je bil rojen v družini bogatih in uspešnih trgovcev. Že od majhnih nog je bil del veleprodaje žit, živil, žganih pijač, vina in celo piva. Leta 1859 pa se je odločil vso znanje, pridobljeno v krogu družinskega podjetja, izkoristiti in tako ubral svojo poslovno pot. Ob ustanovitvi majhne tovarne, ki je proizvajala odlično domače pivo, pa si ni niti predstavljal v kako veliko podjetje bo Birra Moretti zraslo danes. 

Pivo v sodčku - Heineken - Rundasekunda

Prva steklenica izjemnega piva Birra Moretti je bila prodana poleti leta 1860 – eno leto po ustanovitvi podjetja. Prva prodana steklenica je bila drugačnega videza kot danes, a se vsebina in kakovost izdelka do danes nista spremenila, saj pivo že vse od leta 1859 nastaja po isti skrivni recepturi. Tovarna piva Birra Moretti je že vse od ustanovitve uporabljajo izjemno napredne stroje za pripravo piva, kar pa jim je, ob začetku poslovanja, omogočalo tudi izjemno kakovosten končni produkt. 

Ali ste vedeli?

Nekega dne v letu 1942 je nečak Luigija Moretti, medtem ko je sedel v videmski Trattoria Boschetti, zagledal zanimivega moškega, ki je pil pivo Birra Moretti. Ker je moški oddajal občutek pristnosti in tradicije, ga je želel nečak Luigija Moretti fotografirati. Pristopil je do gospoda in ga prosil za fotografijo. Ob vprašanju kaj želi v zameno za posneto fotografijo, je moški odgovoril: »zgolj še eno pivo Birra Moretti«. Od tistega dne dalje je podoba moškega na vsaki etiketi piva Birra Moretti in spominja od kod prihaja pivo in za koga ga kuhajo. 

Birra Moretti

Dandanes podjetje izdeluje enega najbolj priznanih piv na svetovnem tržišču. Birra Moretti izvaža svoje pivo v več kot 40 držav po vsem svetu, vključno z ZDA, Združenim Kraljestvom, Kanado in Japonsko. Za svoje delovanje je podjetje prejelo že znatno število mednarodnih nagrad. Podjetje je leta 2006 prejelo prestižno nagrado v svetovnem pivskem pokalu, ki velja za najpomembnejše mednarodno tekmovanje v tej panogi, kjer je domov odneslo tako zlato kot tudi srebrno medaljo. 

Preberite tudi:
recept za pivo
pivo v sodu
IPA pivo

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *