Vino k lososu

Vino k lososu je za večino ljudi običajno precej težko izbrati. Nekateri pa točno vedo, katero vino k lososu je najboljše. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili, katero vino k lososu morate izbrati vi! Če želite izvedeti več informacij o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Vino k lososu

Najprej naj omenimo, da je losos okusna riba, ki je čedalje bolj cenjena. Kot zanimivost lahko omenimo, da se je populacija divjega lososa v severnem Atlantiku po ocenah znanstvenikov v drugi polovici 20. stoletja zmanjšala za približno trikrat in še vedno upada. V ZDA je bil tako leta 2000 atlantski losos (Slamo salar) razglašen celo za ogroženo vrsto. V Atlantiku pa je lov na divje losose močno omejen z mednarodno konvencijo leta 1982.

lososu

Večina lososov v naše trgovine pripeljejo iz ribogojnic. Po ocenah znanstvenikov naj bi gojeni lososi predstavljali že celo več kot 94 % vseh atlantskih lososov. Največji svetovni pridelovalki pa sta Norveška in Čile. Sledita jima Škotska in Kanada. Naj še omenimo, da ima riba visoko prehrambno vrednost. Vsebuje visoko kakovostne beljakovine (pribl. 20 g na 100 g sveže ribe) ter maščobe (približno 10 g na 100 g sveže ribe). Večina maščob je nenasičenih, dragocenih omega-3 maščobnih kislin. Poleg vseh naštetih pa losos vsebuje tudi nekaj pomembnih mineralov, kot so selen, fosfor, kalij, tiamin, niacin, vitamina B6 in B12 ter druge.

vino in losos

Vino, šampanjec in penina!

Sedaj pa preidimo k tekočemu spremljevalcu te ribe. To je zagotovo penina. Slednja mora biti zrelejša in resnejša, torej ne le aperitivna. Zelo dobro se k lososom poda tudi šampanjec. Če niste ravno prepričani, kako bi dosegli najboljše ujemanje med ribo in vinom, vam svetujemo, da izberete sveže belo vino ali penino. Izberite malvazijo, sivi pinot ali chardonnay in zagotovo boste zadovoljni!

chardonnay

Da bi opravili ugoden in obenem kvaliteten nakup tovrstnega vina, vam svetujemo, da se odločite za nakup preko spletne vinoteke eVino. Pri njih vas namreč čaka pestra ponudba najrazličnejših vrste vin (različnih vinarjev). Prav tako so za vas pripravili tudi akcijsko ponudbo, kjer so nekatere tekočine znižane. 

Deutz Brut Rose

Če boste pripravljali lososa, vam svetujemo, da preko spleta naročite Deutz Brut Rose. Gre za peneče vino, ki ima eleganten, svež in lepo uravnotežen sladki okus. Paleta razkriva tudi rahlo kisle okuse svežih jagod in malin. To vino ima polno telo in sledi elementom vonja. Zaključek ima prijetno kisel karakter, s katerim doda k občutku prefinjenosti. Vsebuje 12 % alkohola. Če se boste odločili za nakup, boste za eno steklenico (0,75 l) v spletni vinoteki eVino odšteli 57,49 evrov. Paket s steklenico vam bodo na vaš naslov dostavili v roku od 1 do 3 delovnih dni. Za poštnino pa boste odšteli 2,99 evra. Kliknite na zgornji odebeljeni napis – vino k lososu in obiščite spletno vinoteko!

Rose Vintage 2013, Deutz - eVino.si

Katero vino se priporoča ob lososu?

Za spremljavo lososa je priporočljiva zrelejša penina ali šampanjec. Kot alternativa se odlično podajo tudi sveža bela vina, kot so malvazija, sivi pinot ali chardonnay.

Kje lahko kupim priporočena vina?

Priporočena vina lahko kupite preko spletne vinoteke eVino, kjer je na voljo pestra ponudba vin različnih vinarjev, vključno z akcijskimi ponudbami.

Katera druga vina so priporočljiva ob ribah in morskih sadežih?

Poleg vina ob lososu, eVino ponuja tudi vina, ki se odlično podajo k steaku, tuni, hobotnici in drugim mesnim jedem. Za več informacij o priporočenih vinih obiščite spletno vinoteko eVino.

 

Preberite tudi:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *