Obračun študentskega dela

Obračun študentskega dela je aktualna tematika za vse, ki opravljate študentsko delo ali pa ste pred vstopom v opravljanje študentskega oziroma dijaškega dela. Kako poteka obračun študentskega dela, koliko študentske plače je namenjene prispevku za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, si preberite v nadaljevanju.

Med mladimi se pogosto pojavljajo vprašanja kot je: »zaslužil sem 320 eur, na moj račun pa so mi nakazali samo 270 eur. Kam je šel moj denar?« Odgovor na vprašanje o tem kam gre tvoj zaslužen denar in kako poteka obračun študentskega dela pa si poglejmo v nadaljevanju. 

Od 19. februarja 2021 minimalna urna postavka za študentsko delo znaša 5,68 eur bruto, kar znaša 4,98 eur neto. Študentu se za opravljeno delo v preteklem mesecu od nakazila odvede 15,5% kot prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Kako je sestavljen obračun študentskega dela? | Študentski servis Mjob

Vrnimo se k primeru na začetku članka, kjer je študent zaslužil 320 eur, na njegov račun pa je bilo nakazanih zgolj 270 eur. Kam je šel ta denar? Od zasluženih 320 eur se je 15,5% odvedlo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Če omenjene procente preračunamo v dejanski znesek, je bilo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v tem primeru, odštetih 50 eur. Študent je tako na svoj račun prejel plačilo v vrednosti 270 eur, kar pa predstavlja tudi neto znesek plačila. 

Kako poteka obračun študentskega dela v podjetju

Ali si vedel, da mora za tvoje delo plačati tudi podjetje za katerega opravljaš delo? Skupni odstotek dajatev in prispevkov podjetja pa ni majhen! Ta znaša kar 33,74% na kar pa se obračuna še davek na dodano vrednost (DDV) v višini 22%. Odstotki dajatev in prispevkov podjetja za študentsko delo (33,74%) se razporedi med prispevek PIZ, prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, štipendije, DDV, prispevek za zdravstveno zavarovanje, ŠOS, študentski servis, izgradnjo študentskih domov in prostorov univerze, prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Obračun študentskega dela

Morda vas zanima tudi:
Počitniško delo
Mjob
Študentsko delo izračun

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *