Krušovice

Krušovice je mala občina v osrednji Češki, ki ima 600 prebivalcev. Mnogi pa se pod izrazom Krušovice spomnimo na pivo, saj je mesto znano po Kraljevski pivovarni Krušovice, kjer se vari imenitno pivo pod istim imenom. 

Krušovice - pivo

Začetki piva Krušovice segajo daleč. V nadaljevanju vam bomo predstavili začetke pivovarne in piva Krušovice, katera piva varijo, zakaj so tako zelo priljubljena in kje v Sloveniji lahko kupite pivo znamke Krušovice.

Kraljevska pivovarna Krušovice je češka pivovarna, ustanovljena leta 1581 v istoimenskem kraju. Kmalu po ustanovitvi je bila prodana cesarju Rudolfu II, avstrijska cesarska krona pa je postala del logotipa podjetja. 100 let kasneje, leta 1685 je omenjeno pivovarno kupil Josef Valdštejn, njena prepoznavnost pa je samo rastla. Pivovarna je še naslednjih 250 let ostala v zasebni lasti, nato pa je leta 1945 pivovarna postala državno podjetje. Leta 1993 je podjetje ponovno postalo privatizirano in začelo svoje pivo izvažati v ZDA in Združeno kraljestvo. Pivovarno je leta 2007 prevzelo podjetje Heineken, last katerega je še tudi danes. 

Krušovice - temno pivo

Piva Krušovice 

Imenitno pivo se po skrbno načrtovani recepturi vari že več kot 450 let. Pivovarna je vse od svojega nastanka rastla v izjemno razvito podjetje, danes pa predstavlja eno najbolj znanih znamk piva na svetu. Pivovarna vari štiri vrste piva, katere so te pa si poglejmo v nadaljevanju. 

Royal pale lager – Imperial

Krušovice Royal Pale Lager – Imperial je lager zlate barve z uravnoteženim okusom in srednjo grenkobo in je narejen iz hmelja. Pivo je spodnje fermentirano in vsebuje 5 % alkohola. Sestavljen je iz vode, ječmenovega slada, hmelja in ekstrakta hmelja. Okus je uravnotežen in srednje poln s prijetno grenkobo. Takoj ob odprtju stekleničke pa pridejo na plano arome, ki prinašajo pridih estrov, hmelja in slada. Zraven piva se odlično poda tradicionalna češka kuhinja, pečeno meso (zlasti svinjina), piščanec ali sir. Pivo je leta 2018 prejelo srebrno nagrado v »tekmovanju« Monde Selection. 

Krušovice Královské Světlé

Krušovice Královské Světlé je izrazito zlate barve in ima kremasto glavo. Okus in aroma izhajata iz uporabe treh vrst slada iz izbranih sort visokokakovostnega češkega in moravskega ječmena. Hmelj pa daje pivu prijetno grenkobo in značilen okus. Pivo je spodnje fermentirano in vsebuje 4,2 % alkohola. Sestavljeno je iz vode, ječmenovega slada, hmelja in ekstrakta hmelja. Pod pokrovčkom piva se skriva nežno sladna in hmeljna aroma. Ob omenjenem pivu pa se odlično priležejo tradicionalno pripravljene češe ribe, katere dopolnjuje pivsko pecivo. 

Pivo je v zadnjih nekaj letih prejelo številne nagrade. Leta 2015 je prejelo bronasto medaljo na prestižnem degustacijskem tekmovanju v Pragi. Prejelo je kar štiri srebrne medalje, leta 2014 pa je prejelo kar dve zlati medalji. 

Krušovice - logotip

Royal Dark Lager Černé

Temno pivo Krušovice ima značilen poln, izrazito karamelen okus z odtenki pražene kave, nežno hmeljno grenkobo in značilno temno barvo. Je spodnje fermentirano in vsebuje 3,8 % alkohola. Sestavljeno je iz vode, ječmenovega slada, hmelja in ekstrakta hmelja. Pivo je za svojo odličnost prejelo tudi številne nagrade. Mednje se uvrščajo kar 3 srebrne medalje in ena zlata medalja leta 2013. Ob pivu se izredno prileže svinjina z dodanim poprom, kombinacija le-teh pa tvori harmonijo okusov. Pivo je, zaradi svoje značilne nesladkane karamele, odlična priloga k mesu in omakam. 

Krušovice Pšeničné

Krušovice Pšeničné je nefiltrirano, rahlo motno, penasto pivo, ki ga odlikuje intenzivna aroma. Spremlja ga zelo lahek in harmoničen okus, h katerim so pričarani sadni toni. Sestavljeno je iz pitne vode, pšeničnega slada, ječmenovega slada, hmelja in hmeljevega ekstrakta. Pivo se odlično prileže k vsaki ribi, še posebej pa k lososu. 

Kam po Krušovice 

Temno pivo Krušovice lahko najdete na spletni strani Rundasekunda, kjer se prodaja v sodčkih volumna 2 litra. Je odlična izbira za ljubitelje temnega piva h kateremu se izjemno priležejo specialitete kot so dimljeno meso, prekajene ribe in rebra marinirana v črnem pivu. 

Preberite si tudi:
Desperados pivo
Heineken 0.0
Birra Moretti

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *