Kaj je keramika

Kaj je keramika in kako jo prepoznamo

Keramika je neorganska nekovinska trdna snov, izdelana iz kovinskih ali nekovinskih spojin, ki so bile oblikovane in nato utrjene z ogrevanjem na visokih temperaturah. Na splošno je keramika trda in odporna proti korozij.

Dr Ian Brown, višji raziskovalni znanstvenik pojasnjuje, širši pomen izraza “keramika“. Tradicionalna keramika je zasnovana na glinici, vendar pa se razvija v visoko zmogljivo oz. napredno keramika iz veliko širšega kroga neorganskih nekovinskih materialov.

Napredna keramika ima visoko trdnost in trdoto, visoko obstojnost in žilavost. Beseda “Ceramic” izhaja iz grške besede, ki pomeni “lončarstvo”. Domači izdelki iz gline, umetniški predmeti in gradbeni izdelki so nam vsi zelo poznani, lončarstvo pa je le del keramičnega sveta. Danes izraz “keramika” ima širši pomen in vključuje materiale, kot so steklo, napredna keramika in nekateri sistemi cementa.

Tradicionalna keramika


Lončarstvo je ena najstarejših človeških tehnologij. Fragmenti glinene keramike, ki so bili nedavno odkriti v provinci Hunan na Kitajskem, so bili ogljikovi stari od 17.500 do 18.300 let.

Tradicionalna keramika je zasnovana na glini. Sestava uporabljenih gline, vrsta aditivov in temperatur vžiga določajo naravo končnega izdelka. Glavne vrste lončenine so opisane kot lončena posoda, lončnica in porcelan.

Lončena posoda se v veliki meri uporablja za keramično posodo in dekorativne predmete. Je eden izmed najstarejših materialov. Glina se sprošča pri relativno nizkih temperaturah (1.000-1.150 ° C), ki proizvaja rahlo porozen, grob izdelek. Za premagovanje poroznosti je ogorčeni predmet prekrit s fino mletim steklenim prahom, suspendiranim v vodi (glazura), nato pa ga nato odpade drugič.

Kamnita gline se sproži pri visoki temperaturi (približno 1.200 ° C), dokler ni izdelana “stekla” (vitrifikacija). Ker je lončevina neporozna, se glazura uporablja samo za dekoracijo. Je trden in trajen material, primeren za uporabo v kuhinji za kuhanje, pečenje, shranjevanje tekočin in serviranje jedi.

Porcelan je zelo trda, prozorna bela keramika. Najzgodnejše oblike porcelana so izvirale iz Kitajske okrog 1600BC in s 600AD. Ker je bil porcelan povezan s Kitajsko in se pogosto uporablja za izdelavo plošč, skodelic, vaze… Za izdelavo porcelana se majhne količine steklenih, granitnih in feldsparovih mineralov naberejo s fino belo kaolinsko glino.

Nato dodamo vodo finemu belemu prahu, tako da ga lahko gnetemo in obdelamo v obliko. To se sproži v peči na med 1200-1.450 ° C. Nato se uporabijo dekorativne glazure, ki jim sledi nadaljnje streljanje. Kostni porcelan – ki ga je lažje izdelati in je močnejši od porcelana, se ustvari z dodajanjem pepela iz kosti goveda, mineralov feldspar in finega kremenčevega peska.

Napredna keramika – novi materiali

Napredna keramika na splošno ni glinena. Namesto tega, keramika temelji na oksidih ali neoksidih ali kombinacijah dveh: Tipični oksidi so aluminijev oksid (Al2O3) in cirkonij (ZrO2 Neoksidi so pogosto karbidi, boridi, nitridi in silicidi, na primer borov karbid (B4C), silicijev karbid (SiC) in disilicid molibdena.

Ploščice so oblikovane tako, da lahko prenesejo ogromno toploto, ki nastane ob ponovnem vstopu v zemeljsko atmosfero. Proizvodni procesi najprej vključujejo temeljito mešanje zelo finih sestavnih materialnih praškov. Ta korak se pogosto izvaja v atmosferi brez kisika. Visoka temperatura omogoča, da se drobna zrna posameznih keramičnih komponent združijo skupaj, tako da tvorijo trden, trpežrn in korozijsko odporen izdelek. Ta proces se imenuje sintranje.

Ne spreglejte podobnih vsebin:

Uporaba napredne keramike

Napredni keramični materiali so zdaj dobro uveljavljeni na številnih področjih vsakodnevne uporabe, od magnetov za hladilnik do vedno večjega obsega ali industrije, vključno s proizvodnjo in predelavo kovin, vesoljsko industrijo, elektroniko, avtomobilsko industrijo in zaščito osebja.

V medicini sodobna keramika igra vse pomembnejšo vlogo. Bioceramiki, kot so aluminijev oksid in cirkonij, so trdi, kemično inertni materiali, ki jih je mogoče odlično spolirati. Uporabljaj pa se lahko kot zobni vsadki in kot nadomestki kosti v ortopedskih operacijah (zamenjava kolka in kolena).

keramika
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *