Bolečina v lopatici je velikokrat znak za precej resne zdravstvene težave. Izredno zaskrbljujoč je tudi ta podatek, da približno od 50 do 80 % ljudi, ki začuti bolečino v lopatici, slednje ne uspe popolnoma odpraviti. 

V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili še več informacij o bolečini v lopatici. V kolikor vas zanima več podatkov o tej tematiki, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Bolečina v lopatici

Ali ste vedeli, da omenjena bolečina najbolj pogosto prizadene paciente, ki so starejši od 55 let? Slednji namreč pogosto že imajo prisotne določene bolezni mišično-skeletnega sistema. Pri ljudeh s takšnimi težavami lahko že manjše poškodbe, ki jih v nižji starosti nekoliko bolje prenašamo, zaradi dolgotrajnih vnetnih procesov v ramenskih mehkotkivnih strukturah povzročijo resnejše poškodbe. Ena izmed takšnih je poškodba rotatorne manšete. Po 50. letu pa se pogosto pojavijo tudi naključne radiološke patološke najdbe pri sicer asimptomatskih pacientih. Le-te je potrebo zdraviti skladno s klinično prezentacijo. Pri vsem tem je naloga družinskega zdravnika dokaj enostavna. Ta namreč mora pacienta ustrezno anamnestično obdelati in potem temu primerno tudi ukrepati. Vzrok za to bolečino je lahko kjerkoli v telesu. Vsekakor pa lahko vzroke tudi malce posplošimo in takoj ugotovimo, kateri so najbolj pogosti. 

Bolečina v lopatici

Zelo verjetno je, da so se tkiva na mestu in okrog (bolečine) zakrčila, saj na ta način ščitijo specifično področje. Možno je, da ščitijo vrat oziroma vratno hrbtenico (na primer utesnjeni fasetni sklepi med C5 – C7). Na tem mesu lahko kot zanimivost zapišemo, da lahko vratne mišice uporabljamo tudi za pomožen način dihanja (glavni način je s trebušno prepono in medrebrnimi mišicami), ki pa dvigujejo ključnico in še prvo rebro. S tem pa nam pomagajo pri dihanju. Fasetni sklepi C5 – C7 se nahajajo zelo globoko pod mrežo mišic, in sicer v kotu med vratom in še rameni. Dosti krat pa se zgodi, da postanejo zaklenjeni, in sicer zaradi emocionalnega stresa, ki povzroči napetost v čeljusti in vaših ramenih. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *