Whiskey

Whiskey

Whiskey je priljubljena in zelo znana žgana pijača po celem svetu. Pijejo jo tako odrasli kot tudi starejši, še posebej pri igranju nekaterih namiznih iger (na primer: pokra). Narejena je iz ječmena in še iz drugih vrst žit. Njegove korenine segajo na Irsko in Škotsko. Kdaj so ga začeli kuhati ni povsem znano. Vedo pa, da so se že v 5.stoletju menihi na Irskem in Škotskem ukvarjali z destilacijo najrazličnejših zelišč. Čisto prvi recept izvira iz leta 1494, ko so ustvarili predhodnico viskija in jo poimenovali »voda življenja«. Pridobivanje te pijače se je nadaljevalo v Severni Ameriki, saj je recept do tja našel pot.

Whiskey

V nadaljevanj tokratnega članka vam bomo na kratko opisali proizvodnjo Whiskey-a. Predstavili vam bomo še druge informacije in zanimivosti, ki so povezane s to pijačo. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem.

Kako poteka proizvodnja Whiskey-a

Proizvodnja omenjene pijače je precej zapletena, zahtevna in vzame veliko časa. Najprej je potrebno zrel ječmen požeti ter za nekaj dni namočiti. Potem ga morajo na ravni površini razgrniti v sušilnici in na vsake deset dni obrniti. Le tako lahko začne kliti. Iz vlažnih ječmenovih kalčkov nato pripravijo slad. Kasneje je ječmen potrebno očistiti in zmleti v zdrobasto moko. Z njo napolnijo velik sod, ki mu dodajo vročo vodo. Pri tem pa se škrob v sladu spremeni v sladkor. Slednjega je potrebno izločiti oziroma odstraniti. Omenjeni postopek je potrebno ponoviti večkrat, saj le tako na koncu ostane sladka tekočina, ki so jo Škoti poimenovali wort.

proizvodnja Whiskey-a

To tekočino natočijo v lesen čeber in pustijo dva dni, da lahko začne vreti. Nastala tekočina (wash) vsebuje od pet do devet odstotkov alkohola. V žganjarnah z njo napolnijo zaprte kotel, ki ga segrevajo z uporabo premoga. Na pokrovu kotla je odprtina, iz katere je napeljana dolga in zakrivljena bakrena cev.

Whiskey

Slednja se ohlaja v sodu z mrzlo vodo. Zaradi segrevanja se lahko para dviguje v cev. Tam se tudi kondenzira in po cevi kaplja v prav posebno posodo. Po tem dolgem postopku oziroma po dolgi destilaciji dobijo tekočino, ki vsebuje od dvajset do petindvajset procentov alkohola. Destilacijo (preko katere se odstranjujejo nečistoče in se mešajo tekočine) izvedejo še enkrat, dvakrat, trikrat oziroma tolikokrat, dokler ne nastane viski. Slednji je brez barve. Shranijo ga v sode, kjer se začne proces staranja. 

Staranje Whiskey-a

Whiskey starajo približno od osem do petnajst let. Običajne starostne meje, ki so najbolj pogosto označene na nalepki, so osem, deset, dvajset, štirinajst in petnajst let.

Whiskey

Kadar steklenice napolnijo iz več sodov, imajo ti največkrat isto letnico staranja. Ali ste vedeli, da Whiskey z leti ni nujno vedno najboljši? Nekatere izjeme, ki so stare in zelo drage, so tudi dosti boljše, vendar ni vedno tako!

Največja ponudba Whiskey-a v Sloveniji

Sedaj pa se vam najverjetneje že kar sline cedijo, ko ste prebrali že toliko zanimivega o viskiju. Ravno zato vam pred zaključkom tokratnega članka želimo sporočiti, kje lahko kupite kvaliteten in cenovno ugoden viski. To lahko storite kar od doma, in sicer preko računalnika. V spletni vinoteki Evino so za vas pripravili veliko izbiro alkoholnih pijač, med katerimi boste našli tudi whiskey.

Chivas Regal

Med njimi boste našli tudi odličnega Yamazakura Fine Blended Whiskey, 0,7 litra. Slednji vsebuje 40 % alkohola. Zanj boste odšteli 54,99 evrov. Gre za japonsko žgano pijačo, ki jo trži japonska družba Sasanokawa Shuzo. To ime družbe ima zanimiv pomen, saj izhaja iz dveh japonskih izrazov, in sicer: Yama (gore) in Sakura (češnjevo drevo). Ta viski je odličen, saj diši po cvetovih pomarančevca, ki je obogaten s prefinjeno noto zemeljskega hrasta. Njegov okus spominja na sveže sadje in je bogat z vanilijo. Morate ga poskusiti!

Nikka Miyagikyo

Za še bolj vrhunsko izkušnjo pri pitju pa vam predlagamo, da si kupite original kozarce za viski. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *