Varjenje inoxa

Varjenje inoxa od varilca zahteva napredno znanje varjenja in uporabo različnih posopkov oziroma tehnik varjenja. V nadaljevanju vam bomo predstavili vse kar morate tudi sami vedeti o varjenju inoxa. Za vsa vprašaja, na katera vam v našem članku ne bomo odgovorili, nam jih lahko zaupate pod komentarji. Potrudili se bomo, da jih bomo v sodelovanju s podjetjem Lasersko varjenje Remic čim hitreje odgovorili.

varjenje inoxa
varjenje inoxa

Varjenje inoxa se največrat opravi s tehniko mig in tig varjenjem. Gre za klasične postopke varjenja, ki jih zagotovo poznate tudi sami. Poleg teh dveh tehnik, pa lahko varjenje inoxa opravimo tudi z laserskim varjenjem. Več o laserskem varjenju cenik si lahko s klikom na to besedo preberete v članku, kjer smo podrobneje predstavili to tematiko.

V kolikor se zanimate za varjenje inoxa, lahko zasledite nekatere članke, ki omenjajo varjenje nerjavečega jekla. Nerjavečo jeklo in inox predstavljata enako stvar. Sami bomo v nadaljevanju uporabili obe besedi.

Glavna razlika med inoxom in navadnim jeklom rjavenje in korodiranje samega materijala. Da lahko določeno jeklo imenujemo inox oziroma nerjaveče jeklo, mora vsebovati minimalno 10,5 % kroma in maksimalno 1,2 % ogljika. Inox se uporablja tako v inudstriji, kot doma. Iz inoxa so narejeni izdelki, ki so dnevnu v stiku z vodo oz. vlago. Varjenje inoxa se “potrebuje” pri izdelavi izldeka ali pri popravilu / predelavi.

Varjenje inoxa morate izvesti s pravilnim postopkom, drugače bo izgubil svoje antikorozivne lastnosti!!

Varjenje inoxa se glede na njegova mehanske lastnosti razlikuje. Inox delimo na:

  • Martencitni inox (potrebno predgretje od 350 do 400 °C)
  • Feritni inox (priporočljivo predgretje na 200°C in žarjenje po varjenju na 780°C)
  • Avstenitni inox (predgretje ni potrebno) – v praksi največkrat uporabljen
lasersko varjenje inoxa

Pri varjenju inoxa morate izbrati dodajne materijale, ki so čim bolj podobni osnovnim materijalom. Ne pozabite na predgretje in žarjenje po varjenju (v kolikor je to potrebno). Pri varjenju nerjavečega jekla uporabite primerno orodje, prostor in znaje. Po koncu varjenja nerjevečega jekla je potrebno vare kvalitetno očistiti in pasivirati. V kolikor potrebujete pomoč pri vajrenju inoxa se lahko obrnete na podjetje Lasersko varjenje Remic, kjer že vrsto let varijo različne materijale, kot je naprimer inox. S pomočjo strojev za lasersko varjenje dosegajo veliko boljšo natančnost in kvaliteto vara.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *